- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, assegura que “els preparatius tècnics i logístics hi són” i demana al govern espanyol que si no hi està d’acord, “almenys no posi traves” per fer la consulta del 9-N
- El portaveu del Govern afirma que el president Mas va demanar una trobada al president Rajoy i espera que es produeixi perquè “no em puc imaginar que el president Rajoy no s’avingui a fer-la”
- Homs lamenta que, fins ara, la proposta del govern espanyol sigui “a totes les reunions del Consell de Ministres anar-nos traient capacitat de decidir”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, està convençut que es farà la consulta del 9 de novembre i lamenta que algunes persones ho qüestionin d’entrada. En declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Homs ha afirmat que “és clar que s'ha de fer aquesta consulta. Jo no sé per què alguns posen la bena abans de la ferida”.
El conseller assegura que "hi ha determinació del Govern per fer la consulta”, que “els preparatius tècnics i logístics per fer-la hi són i estem i estarem en condicions de fer-la”, i que aquesta competència està recollida a l’Estatut de Catalunya. És per això que s’ha preguntat “per què hem de tirar la tovallola abans d’hora’” i s’ha qüestionat l’actitud dels qui ho fan, “a no ser que alguns, per raons que seran les que ells sabran, volen que això no passi”.
En relació a una possible reunió entre els presidents català i espanyol, Francesc Homs ha assegurat que “el propi president de la Generalitat de Catalunya li va demanar verbalment una trobada al president Rajoy” i s’ha mostrat confiat que aquesta reunió s’acabi produint perquè "no em puc imaginar que el president Rajoy no s’avingui a fer-la”. Per a Homs, aquesta ha de ser l’ocasió de demanar al govern espanyol que no posi impediments a la consulta. “És evident que acordar una consulta no ho volen fer. Nosaltres què els hem de demanar ara? Que ens deixin fer, que ens deixin aplicar el que està a l'Estatut. No cal que hi estiguin d'acord però que almenys que no hi posin traves”.
Sobre una possible proposta del govern espanyol, el conseller destaca que, de moment, només n’hi ha una, que és la que es planteja cada setmana al Consell de Ministres: “Cada divendres ens van traient capacitat de decidir al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat i a les institucions catalanes. Cada divendres fem una passa enrere que perjudica”.
En aquets sentit, Homs ha posat d’exemple l’última decisió del govern espanyol, de retenir els diners destinats a pagar el sobrecost que impliqui l’escolarització dels alumnes que vulguin estudiar en castellà. Per al conseller, es tracta d’un “abús de poder” i "confiscar l'autonomia”, i per això “ho recorrerem, a banda que és impossible d’aplicar”.
Llei de consultes
Pel què fa a l'aprovació de la Llei de consultes al Parlament de Catalunya, el portaveu del Govern ha explicat que s’espera per al setembre, un cop el text hagi estat validat pel Consell de Garanties Estatutàries. Aquesta llei determinarà els mecanismes per organitzar les consultes, com per exemple el cens, tot i que Homs ha deixat clar que “la Generalitat de Catalunya ja disposa de la informació necessària per fer-la”.
Diàleg amb el PSC
El portaveu del Govern assegura que un cop el PSC tingui nova direcció, hi haurà les trobades que hi hagi d’haver, i ha valorat “positivament” que Miquel Iceta hagi dit que volen votar la llei de consultes. Respecte a la pregunta plantejada pel proper líder del PSC, Homs li recorda que la pregunta actual “ha estat acordada les forces polítiques que representen dues terceres parts del Parlament de Catalunya”.