- La consellera d’Ensenyament reitera que la Generalitat recorrerà el Reial decret que desplega la disposició 38ena de la LOMCE
- Rigau veu darrere de la norma la voluntat del PP d’establir la doble línia a Catalunya, un model al qual s’oposa el govern català
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat que el govern central prepara “una multa lingüística” a Catalunya que “ens porta als pitjors anys de la persecució de la llengua catalana”. La consellera ha fet aquesta afirmació contundent després que avui el consell de ministres ha aprovat el Reial decret que desplega la disposició 30ena de la LOMCE. Rigau ja ha anunciat que la Generalitat la recorrerà perquè “afecta les competències, modifica la LOFCA per la porta del darrere, i perquè estem convençuts que el propi govern del PP sap que aquesta norma és de difícil, per no dir d’impossible, aplicació a Catalunya”. La consellera ha afirmat que amb aquest Reial decret “les multes al català poden superar les que es posaven a l’època de la dictadura”.
Rigau, que està a l’espera de conèixer el projecte definitiu del Reial decret, ha denunciat que “contradiu el que preveu la llei de Catalunya, el que està previst a l’Estatut i parteix de la base que, si el govern de Catalunya no fa el que considera Madrid que s’ha de fer, envaeixen les nostres competències, exerceixen una acció que no li pertoca i estableix una multa”.
La consellera d’Ensenyament ha assegurat que darrere d’aquesta norma el que hi ha és la voluntat del PP d’establir la doble línia a Catalunya, és a dir, una línia d’immersió i una altra amb bilingüe. En aquest punt, ha reiterat l’oposició del govern català d’implantar aquest model “per no separar els nens per raó de llengua”. Rigau ha recordat que el castellà és present a les escoles catalanes “perquè és una llengua oficial” i s’avalua amb el mateix rigor que el català. “La proporció que marca la presència del castellà a la nostra escola és determinada en cada projecte educatiu, en cada projecte lingüístic, segons la realitat sòcio-lingüística. En aquest sentit, nosaltres no treballem ni amb percentatges ni amb hores. Treballem amb objectius marcats pel marc europeu de referència que diu què és el que s’ha de dominar en una competència lingüística”.
Rigau ha afirmat que “nosaltres continuem defensant el nostre model i la nostra estratègia que és educativa i pedagògica. En el marc europeu tenim reconeguda l’estratègia enfront d’una imposició política que el que li preocupa no és el grau de coneixement que tenen els alumnes del català i del castellà. El que els preocupa és la presència política d’un horari que ells volen establir sense tenir majoria al Parlament”.