L’ESCA és un instrument del Departament de Salut que aporta informació sobre l’estat de salut de la ciutadania, i es basa en declaracions i percepcions personals de la població a partir d’entrevistes personals.
 
Aquest és el quart informe des que es va començar a realitzar l’enquesta de manera continua l’any 2010.
 
Catalunya és l’única comunitat autònoma que analitza aquestes dades anualment.
 
Els resultats dels principals indicadors de l’ESCA 2013 mostren estabilitat respecte als dels anys anteriors. Fins i tot, entre els anys 2010 i 2013 ha augmentat lleugerament el percentatge de població general amb percepció positiva del seu estat de salut.
 
L’ESCA recull informació sobre aspectes rellevants que tenen a veure amb:
 
  • Els comportaments relacionats amb la salut: activitat física, hàbits alimentaris, pràctiques preventives, etc.
  • L’estat de salut: autopercepció de l’estat de salut, qualitat de vida, etc.
  • La utilització de serveis sanitaris i la satisfacció dels usuaris.
 
Principals resultats 2013
 
Pel que fa als comportaments relacionats amb la salut:
 
  • Set de cada deu persones practica el que es considera un nivell saludable d’activitat física. El percentatge d’homes que fan una activitat física saludable és superior entre les classes socials més benestants i entre els que tenen un nivell d’estudis més elevat.
  • Les pràctiques preventives es mantenen elevades. El 48,4% de la població de 15 anys i més es mesura de forma periòdica la pressió arterial i el 56,3% es mesura el nivell de colesterol a la sang.
  • Un 3,9% de la població de 15 anys i més fa un consum de risc d’alcohol: el 6,0% dels homes i l’1,9% de les dones. El 62,4% de la població general fa un consum de baix risc d’alcohol. L’evolució d’aquest indicador és favorable respecte a anys anteriors.
  •  L’11,7% de la població general consumeix diàriament cinc racions de fruita i/o verdura, dada molt semblant a la de l’any 2012. Gairebé la meitat de la població de 3 anys i més esmorza saludablement (47,3%) i tres de cada quatre menors de 3 a 14 anys fa un baix consum de productes amb contingut calòric elevat.
  • Es manté el descens del percentatge de població fumadora, i ha disminuït especialment entre els homes. El 26,5% de les persones de 15 anys i més són fumadores, un percentatge dos punts per sota que el del mateix període de l’any anterior.
 
Pel que fa a l’estat de salut:
 
  • Vuit de cada deu ciutadans declaren que tenen un bon estat de salut –excel·lent, molt bo o bo–, el 83,8% dels homes i el 78,5% de les dones.
  • Gairebé la meitat de la població de 18 a 74 anys té un excés de pes, el 34,3% té sobrepès i el 14,2% obesitat. El sobrepès afecta més els homes (41,8%) que les dones (26,8%), i l’obesitat és similar en ambdós sexes.
  • El 38,6% de la població de totes les edats pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, un percentatge que és més elevat entre les dones i a mesura que augmenta l’edat.
 
Pel que fa als serveis sanitaris:
  • Nou de cada deu persones han visitat un professional de la salut almenys una vegada el darrer any. El 76,7% de la població general ha estat visitada per un professional de medicina general o pediatria, tres de cada deu persones han visitat un servei d’urgències el darrer any i el 8,3% ha estat ingressada en un hospital com a mínim una nit els darrers 12 mesos.
  • La satisfacció amb els serveis sanitaris utilitzats amb més freqüència el darrer any ha estat del 90,1% de la població general, el 98,0% pel que fa als serveis privats i el 88,1% quant als públics.
 
Podeu consultar tota la informació aquí.