• El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha clos la trobada del món local pel dret a decidir, que s'ha celebrat a Girona
  • El portaveu del Govern afirma que l'Estat comet un "error de base", que és pensar que el dret a decidir i la consulta "és una dèria d'uns quants"
  • Sobre la reunió del president Mas amb el president Rajoy, Homs ha dit que el propòsit del cap de l'Executiu català és "òbviament, parlar de tot però hi ha coses que estan sobre la taula i que no són dèries individuals d'un polític"
Conseller Homs
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat avui a Girona que "la democràcia no és mai una quimera sinó que és garantia de pau, llibertat i progrés col·lectiu, i això ho volem deixar clar". Homs, adreçant-se als que diuen "no a tot" ha assegurat que "a nosaltres la democràcia no ens fa por. El que pugui decidir el conjunt de la ciutadania no ens fa por". Homs ha clos la trobada del món local pel dret a decidir, organitzada per l'Associació Catalana de Muninicipis (ACM)  que s'ha celebrat aquest matí al Pavelló de Fontajau de Girona.
 
El portaveu ha assegurat que el dret a decidir és una "conquesta democràtica" i per això cal una gran capacitat de mobilització col·lectiva i capacitat de grans consensos polítics. "Aquesta és una operació de país, col·lectiva" ha dit Homs, i ha advertit als que "diuen no a tot" i al Govern espanyol que comenten "un error de base: pensar que el dret a decidir i la consulta és una dèria d'uns quants" perquè el que hi ha al darrera és "un  moviment molt transversalt".  I en aquest moviment transversal, alcaldes i regidors són "una mena de ròtula que fa practicable aquesta idea de mobilització i consens". El món local representa, per a  Homs, un "moviment de baix a dalt que expressa aquesta capacitat de suma de les nostres institucions, i que és el que ens dóna força col·lectiva".
 
Per la seva banda, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha destacat que aquest acte ha demostrat un cop més que el món local sempre respon. “S’ha demostrat la voluntat dels partits que estan a favor de la democràcia. El món local no fallem al poble de Catalunya”, ha manifestat Buch, qui ha recordat que “nosaltres plantem cara als problemes i reptes des del carrer i els pobles. No gestionem des dels despatxos. Des de la proximitat de les places i els pobles, nosaltres hem de dir ben clar que el dret a decidir també depèn dels ajuntaments”.
 
El pavelló de Fontajau de Girona ha acollit la trobada del món local pel dret a decidir, organitzada per l'Associació Catalana de Muninicipis (ACM) i El Punt-Avui en el marc de les jornades "Catalunya, llibertat i dignitat", que apleguen un munt d'activitats durant tot un cap de setmana de festa i reivindicació nacional.
 
La jornada ha comptat amb la participació de prop d'un miler d'alcaldes, regidors i electes des del 1979 que estan a favor del dret a decidir i ha comptat amb la intervenció de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president de l'ACM, Miquel Buch; i el president de l'Associació de Municipis per a la Independència, Josep M. Vila d'Abadal.  
 
Reunió dels presidents Mas i Rajoy
 
A preguntes dels periodistes, el conseller Homs ha parlat de la trobada que tindran properament el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del Govern espanyol, Mariano Rajoy, una trobada que al cap de l'Executiu català li agradaria que fos discreta.  Homs ha dit que el propòsit del president Mas és "òbviament, parlar de tot però hi ha coses que estan sobre la taula i que no són dèries individuals d'un polític, de dos, o de tres, sinó que són l'expressió democràticament expressada, valgui la redundància"
 
El conseller ha demanat una reflexió al Govern espanyol: "Menysprear que el novembre de l'any 2012 el poble de Catalunya a les eleccions més participades al Parlament va votar a favor del dret a decidir, és inapel·lable, i els governants el que hem de fer és donar curs allò que de manera democràtica, pacífica, clarament majoritària el poble ha expressat". En aquest sentit, ha afegit que "el Govern espanyol n'hauria de prendre nota i hauria de reconsiderar aquesta posició tan tancada. Si ells no hi estan a favor, almenys que no hi posin pegues"
 
Homs creu que "s'havia arribat a un punt que el debat era absurd" perquè "és evident que si el president diu que ha demanat de veure's amb el president espanyol és d'aquesta manera".  Per tant, "hem superat el debat, ja era hora".