El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Marià Morera, ha visitat aquesta tarda, a Barcelona, la seu de l’ONG ‘Bona Voluntat en Acció’, que actua al Poble Sec, i el seu procés de preparació de lots alimentaris.
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció agraint el gran treball que realitza l’esmentada ONG a favor del Quart Món, ha afirmat que “aquest esforç, la vostra dedicació, els vostres valors i la vostra aportació a la societat us converteixen en un model i un referent per a tots”, i ha destacat la feina de tots els voluntaris. “Tots plegats sou una font d’inspiració, una esperança en aquest complicat context, són temps difícils, per als més desafavorits, ara més que mai necessiten el suport de tots per a poder tirar endavant, i sou entitats que tenen en la proximitat i la complicitat la seva fortalesa, desenvolupeu una gran feina en aquells espais on cal una actuació directa, personal, espais on sovint a l’Administració li és difícil d’actuar de forma eficient”, ha assenyalat Pelegrí, remarcant també la importància de la suma d’esforços i sinèrgies entre les entitats i les persones del barri.
En aquest punt, el conseller ha volgut fer palès que “Catalunya és un poble solidari, ens ha demostrat moltes vegades que respon de forma implicada i activa davant de la necessitat, i aquest Govern i aquest Departament està al vostre costat, som sensibles a les problemàtiques socials, no només amb Bona Voluntat, si no també amb accions. El sector alimentari també és un sector cada cop més implicat amb les problemàtiques socials, de fet ja són moltes les empreses agroalimentàries catalanes que estan reforçant cada cop més la seva vessant humanitària i social i que col·laboren amb entitats com les vostres”.
Josep Maria Pelegrí ha afegit que “hi ha molts exemples del què fem en aquest sentit, com ara, entre altres, les retirades del mercat de fruites i hortalisses, arribant a 589 entitats amb uns 150.710 beneficiaris, la taula de distribució solidaria d’aliments del Parlament, o el Pla d’ajuda alimentària a les persones necessitades que posa a disposició de las persones necessitades, de forma gratuïta, aliments bàsics de qualitat i utilitza els excedents de certs productes agraris. El balanç pla el 2013 és clar: 1.006 entitats. 322.405 beneficiaris, i 12 milions de quilos d’aliments que equivalen a 11, 6 milions d’euros. Ens agradaria que el Pla continués en mans del Departament i així ho hem demanat, per a aprofitar l’expertesa que hem adquirit, però amb la nova creació el Fons Europeu d’Ajuda a les persones més desfavorides, el programa es desvincula de la PAC i entra en un període de transició fins que es defineixi tots els detalls”.
Pelegrí ha apuntat la necessitat que les entitats del sector aprofitin totes les eines i recursos que hi ha a l’abast, i que aquests exemples es fonamenten en la col·laboració públic-privada “perquè ara més que mai és necessària la implicació de les empreses i de les persones”.
El conseller també ha volgut deixar constància de la necessitat de “conscienciar la societat de les diferents realitats que succeeixen ben a prop seu i de certs hàbits que es desenvolupen”, i s’ha referit a exemples com les diferències nutritives, la malnutrició i el malbaratament alimentari. Segons la FAO, el gran “repte mundial consisteix a seguir lluitant contra la fam i la desnutrició a la vegada que procurem prevenir l’obesitat i fer-la retrocedir”, ha recordat Josep Maria Pelegrí, qui ha afegit que “la malnutrició és un problema complex, amb elevats costos humans i econòmics, i que exigeix la interacció intersectorial. La bona nutrició comença per l’alimentació i l’agricultura”.
I quant al malbaratament, Pelegrí ha indicat que mig milió de persones menjarien un any amb els 35 quilos d’aliments en bon estat que cada català llença a les escombraries de mitjana anual, “i també ajudaria a sensibilitzar el consumidor si sabés que per cada quilo d’aliments en un estat raonable del qual es desfà, també llença a les escombraries més de 3 €”.
Així, com ha reflectit el conseller, “malnutrició, malbaratament, són dos conceptes coexistents que han d’invitar a la reflexió”.
Finalment, el conseller ha tancat la seva intervenció congratulant-se de “poder se d’ajut i suport a empreses i iniciatives com la vostra”, encoratjant l’esmentada ONG a “no defallir, desenvolupeu una gran tasca, sou un suport no només material, sinó també emocional i social per a les persones desafavorides”, i agraint-li la contribució i la il·lusió.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.