Un dels punts de l’última onada del CEO és relatiu a quin model de gestió cal aplicar en la recol·lecció de bolets.
- Què és el CEO?
El CEO elabora o supervisa i controla, en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya, els estudis d'opinió i enquestes que proporcionin informació sobre les opinions dels habitants de Catalunya pel que fa a la realitat geogràfica, econòmica, demogràfica, política i social de Catalunya; sobre llurs actituds, hàbits, costums i preferències, incloent-hi els que fan referència a circumstàncies relatives a la intimitat personal o familiar, i sobre llurs opinions i intencions en qüestions ètiques, morals, socials, ideològiques, polítiques o comunitàries.
- Per què?
En els últims 20 anys, l’activitat de la recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat. Aquest increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixin una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal, en detriment de la seva producció, i encara més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades.
A més, mentre que els bolets tenen un preu de mercat moltes vegades elevat, actualment a Catalunya la recol·lecció és gratuïta, no genera cap benefici directe al propietari forestal i en canvi sí que li comporta perjudicis. Aquest fet és totalment injust per al propietari que ho ha de gestionar, atès que el manteniment de la massa forestal en bones condicions és un benefici mediambiental per a la societat de valor incalculable.
- Els resultats
A Catalunya, tenim 1.212.856 practicants, que representa un 23% de la població. D’aquests, els que es consideren com a buscadors habituals, els que hi van més d’una vegada, són el 83,50% i el 19,20% de la població total.
Pel que fa a la regulació d’aquesta activitat per part de la Generalitat de Catalunya, és acceptada per un 67,20% de la població, tant per practicants com per aquells que no ho són. Per tant, la població entén que s’ha de regular l’activitat de recol·lecció de bolets.
En aquest mateix sentit, un 77,10% de la població està d’acord que s’hauria de pagar per recollir bolets només si els diners s’inverteixen en els mateixos boscos.
Pel que fa als propietaris dels boscos, el 54,6% està d’acord que els propietaris que permeten la recollida de bolets al seu bosc haurien de ser recompensats.
Així mateix, el 68,5% estan d’acord que s’ha de tractar diferent els recol·lectors de bolets comercials que els que recullen per a consum propi.
Per últim, la població accepta el pagament si hi ha una contraprestació en el destí dels diners recaptats i si hi ha una explicació clara i transparent del perquè es fa i com es fa.