El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha retornat aquest matí al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter un exemplar de tortuga babaua (Caretta caretta).
Aquest exemplar va ser recollit pels Agents Rurals l’1 de setembre de 2013 al port de Premià de Mar. Un pescador la va atrapar a alta mar amb una xarxa i com a conseqüència presentava petites ferides a la closca, al plastró i a les aletes. Per a la seva recuperació, es va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Marina (CRAM). En el moment d’entrar al centre va pesar 2,1 quilos i feia 22,5 centímetres de longitud total, del cap a la cua. Després de 10 mesos de tractament conservatiu, ja està recuperada, i ara pesa 3,2 quilos i mesura 43,5 centímetres des del cap fins a la cua.
Malgrat que una gran part de la població d’aquesta espècie es troba al delta de l’Ebre, s’ha decidit retornar aquest exemplar al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter per intentar fixar un exemplar d’aquesta espècie en aquesta zona. D’aquesta manera, es pretén contribuir a augmentar la biodiversitat marina de les Medes.
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per protegir-los acuradament.
La Xarxa, liderada per personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, amb la participació dels centres de fauna, els espais naturals protegits i els Agents Rurals desplegats pel litoral català, té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. En coordinació amb el telèfon d’emergències a Catalunya (112) tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya. A més, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investiga les causes de la mort de les espècies protegides trobades.
Des del mes de gener, s’han fet un total de 38 actuacions, 7 d’assistència a cetacis, 28 a tortugues marines i 3 a elasmobranquis (taurons, mantes i rajades).
El seguiment i l’anàlisi d’aquests successos permeten gestionar millor aquest important patrimoni natural i a la vegada conèixer millor la dinàmica poblacional de les espècies i els seus moviments per la costa catalana.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.