El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, va presidir ahir, a Lleida, una reunió extraordinària de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, convocada pel DAAM per tal d’analitzar l’actual crisi de preus, i a la qual, a més de les organitzacions membres de la Taula Sectorial, també es va convidar, en aquesta ocasió, a les quatre majors indústries transformadores de fruita de Catalunya.
El Departament va obrir la trobada exposant les actuacions que ha dut a terme fins a la data, quant a la crisi de preus:
- la sol·licitud del conseller Josep Maria Pelegrí, com a president de l’Assemblea de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH), per carta, el passat 10 de juliol, al Comissari europeu del ram Dacian Ciolos, reclamant l’activació de les mesures extraordinàries de gestió de crisi que preveuen els reglaments europeus, en aquest cas per a préssec, nectarina i préssec pla;
- la sol·licitud de reunió també per part del conseller com a president d’AREFLH al propi Comissari per a explicar-li la situació a tota Europa (sobretot a Itàlia, Grècia, l’Estat espanya i parcialment França) dels mercats d’aquests productes, de la saturació, de la producció estocada i de la debilitat de la demanda que condiciona tot el mercat;
- i també val a dir que en el marc del Codi de Bones Pràctiques Comercials (CBPC) s’ha iniciat la campanya ja programada de promoció del préssec i la nectarina, el 5 de juny amb la tramesa a totes les entitats signants del CBPC (principalment entitats representatives del comerç i de la distribució catalana i estatal). Aquesta actuació es va reforçar el 14 de juliol amb la sol·licitud, per part del DAAM, d’una major difusió i acció específica al respecte donada la situació de crisi en que s’està immers en aquests productes.
Posteriorment, es va explicar als assistents a la reunió els mecanismes existents en els reglaments europeus per a activar mesures de gestió de crisi dels mercats, totes elles en el marc dels Programes Operatius (PO) de les Organitzacions de Productors de Fruita i Hortalisses (OPFH).
Els principals mecanismes de gestió són: la retirada de fruita per destí a beneficència (subvencionada al 100% per fons europeus – FEAGA), la no collita / collita en verd, i accions de promoció i altres.
Tot seguit, es va mostrar als membres de la Taula Sectorial un informe urgent elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya específicament per a la reunió d’ahir sobre la previsió climàtica per a les properes dues setmanes a centre Europa, mercats principals de destí de les produccions catalanes d’aquestes fruites. Aquest previsions indiquen a Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Països Baixos i al sud de Polònia un augment important de la temperatura des dels 22ºC el dia 15 fins als 30ºC el dia 21, la qual cosa representa estar 6ºC sobre la mitjana climàtica, i a partir del 22 de juliol les temperatures màximes estaran en clar descens i es quedaran al voltant dels 25ºC fins al dia 30 de juliol, corresponent amb la mitjana de la zona. I quant a la zona més continental (República Txeca, Àustria, Eslovàquia, Hongria, Eslovènia, Rússia i nord de Polònia) la predicció de temperatures mostra, del 15 al 21 de juliol, un lleuger augment de la temperatura, fent que les màximes es moguin al voltant dels 32ºC, el que suposa 2 graus per sobre la mitjana climàtica, i a partir del 22 de juliol les temperatures màximes baixaran lleugerament fins als 28ºC i desprès es mantindran constants fins al dia 30 de juliol, normalitzant-se amb la temperatura mitjana de la zona.
Cal destacar que, entre els acords adoptats sobre la crisi de preus, es va decidir sol·licitar a la Comissió Europea (CE) la revisió a l’alça dels imports de compensació aplicats per superfície a l’actuació de collita en verd o no collita. També es va acordar sol·licitar un increment dels imports d’ajuda per la retirada de producte pels diferents mecanismes previstos en els Reglaments europeus, així com la revisió i millora de la compensació per a la industrialització de fruita de retirada amb destí a beneficència. Les organitzacions presents també van sol·licitar una rebaixa en els mòduls de l’IRPF en els municipis amb produccions afectades per aquesta crisi de preus, tant per a fruita d’estiu (fruita de pinyol) com per a la resta de fruita (fruita de llavor).
D’altra banda, també es va abordar l’estat actual del foc bacterià. En aquest sentit, val a dir que l’any passat hi havia 15 focus amb 32,60 hectàrees arrencades i 31 parcel·les afectades, i enguany el nombre de focus és de 13, la superfície de l’arrencada és 32,37 hectàrees, de 63 parcel·les. Així, gràcies a la tasca intensiva dels anys anteriors s’ha aconseguit contenir la malaltia fins el moment present, si bé cal insistir en la conscienciació del sector i en la necessitat d’aplicar totes les mesures preventives que aconsella el Departament prestant especial atenció a l’eliminació de les refloracions.
En la propera reunió de la Taula Sectorial, el proper mes de setembre, caldrà definir amb tot el sector com es planifica la campanya de l’any vinent.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1