En la jornada s’han presentat els resultats de les bones pràctiques, les TIC com a eines clau a l’abast dels ciutadans o els serveis en xarxa orientats a la qualitat, resolució i eficiència
Uns tres-cents professionals del sector de la salut de l’Àmbit Metropolità de la Regió Sanitària Barcelona han assistit avui a la II Jornada sobre la implementació territorial del Pla de salut 2011-2015, on s’han presentat les experiències i els resultats dels projectes que es duen a terme en aquest àmbit. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit l’acte aquesta tarda a Sant Joan Despí.
Boi Ruiz, conseller de Salut, ha recordat que "les polítiques sanitàries garanteixen resultats de salut a llarg termini", i que el Pla de salut "l’assumeix de manera integral el Govern i les dues crosses en què se suporta és el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) i el Pla de recerca i innovació en salut". A més, també ha destacat que el Pla de salut està fonamentat en les experiències dels professionals i en la seva intervenció també ha valorat de forma individualitzada els projectes que s’hi han presentat.
El programa de la jornada incloïa la presentació de diverses actuacions per compartir els resultats de les bones pràctiques. En aquest entorn, el nou model d'atenció integrat de la lumbàlgia al Vallès Oriental Central ha permès millorar la continuïtat assistencial transformant un model d’atenció fragmentat en un model d’atenció integrat, gràcies a un ús intensiu de les TIC i a una millora de la capacitat resolutiva de l’atenció primària; això s’ha traduït, per exemple, en un descens del 31,6% en les derivacions per lumbàlgia de l’atenció primària a l’atenció especialitzada. També cal destacar l’experiència de l’Equip de Gestió de la Cronicitat (EGC) del Servei d’Atenció Primària (SAP) Baix Llobregat Centre, que treballa per garantir l’atenció integral al pacient crònic complex i oferir una orientació transversal i integradora de tots els dispositius sanitaris i sociosanitaris implicats.
Algunes de les experiències exposades a la sessió han destacat el paper de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eines clau a l’abast dels ciutadans; bons exemples en són les millores en l’accessibilitat del canal personal de salut o l’aplicació mòbil de l’Hospital de Granollers que posa a l’abast del ciutadà informació tan útil com el temps d’espera per a urgències al seu centre i al centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de referència.
Al llarg de la sessió s’han presentat experiències dins el Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària (PIAISS), com ara l’aplicació del model col·laboratiu en l’atenció al pacient amb malaltia crònica complexa en l’EAP Penedès Rural de l’ICS. En l’àmbit de salut pública, s’ha recordat el paper del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), amb la projecció d’un vídeo il·lustratiu.
S’han analitzat els avenços en la reordenació assistencial dels serveis en xarxa orientats a la qualitat, resolució i eficiència. Es poden trobar mostres d’aquesta col·laboració en la integració assistencial que es du a terme al Vallès Oriental, liderada pels tres grans hospitals de la comarca (Hospital de Granollers, Hospital de Mollet i Hospital de Sant Celoni), les aliances a l’Alt Penedès, Garraf i Anoia o l’aliança oncològica al Vallès Occidental.
L’Àmbit Metropolità de la Regió Sanitària Barcelona s’estructura en set sectors sanitaris: Alt Penedès i Garraf; Baix Llobregat Centre-Litoral i l’Hospitalet de Llobregat; Baix Llobregat Nord; Vallès Occidental Oest; Vallès Occidental Est; Vallès Oriental, i Barcelonès Nord i Maresme.
Pla de salut 2011-2015
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.