- Els agents provenen de 44 municipis de tot Catalunya
-
La d’enguany és la 27a promoció del curs de formació bàsica policial
- La vicepresidenta del Govern destaca la importància de la feina dels policies com a garants de la convivència i la llibertat
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, acompanyada del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit avui a Mollet del Vallès l’acte de lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica per a policies 2013-2014 de l’Escola de Policia de Catalunya. Enguany s’han graduat 168 agents de les policies locals de 44 ajuntaments catalans.
En la seva intervenció, la vicepresidenta ha felicitat els alumnes en nom del Govern de Catalunya i els ha agraït la seva vocació de servei, que els ha portat a escollir una professió com la de policia. “La feina que han triat és i serà molt i molt important per a la societat i per al país, perquè amb la seva dedicació, vostès són la garantia de la convivència i de la llibertat”, ha dit.
Joana Ortega ha destacat que “no es tracta només de perseguir delictes o infraccions, sinó també, i especialment, protegir, intercedir, atendre, ajudar i servir”. En aquest sentit, ha recordat que “la immensa majoria dels ciutadans confiem en vostès i cada actuació, cada moment en què hagin d’intervenir és molt important per no malbaratar aquesta confiança”.
La vicepresidenta ha expressat el suport del Govern de la Generalitat a la policia. “Sé que exerciran les seves responsabilitats amb seny, amb decisió i amb esforç i d’una manera professional. No oblidin mai que el Govern de la Generalitat i els governs dels seus municipis estan al seu costat i que davant les injustícies els donarem suport fins al final”.
El curs de la 27a promoció es va iniciar el mes d’octubre passat, amb 181 agents dels quals 9 han suspès, 2 van renunciar durant el curs i 3 han causat baixa. Dels 168 policies locals graduats avui, 107 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona.
Pel que fa a la localitat de procedència dels alumnes, la demarcació de Barcelona és la que ha aportat més policies enguany; en concret, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Maresme són les comarques d’on provenen més alumnes. Pel que fa a les comarques de Girona, la Selva i l’Alt Empordà són les que compten amb més alumnes. La de Lleida, és la demarcació menys representada amb alumnes que provenen del Segrià, l’Urgell, la Noguera i la Vall d’Aran; finalment, el Tarragonès i el Baix Camp són les comarques tarragonines que sumen més alumnes a la demarcació de Tarragona.
L’edat mitjana dels alumnes es situa en els 31’2 anys, i pel que fa al gènere, un 16’95%, són dones i un 83’05% són homes.
Pel que fa al nivell d’estudis, el nombre d’alumnes amb estudis universitaris és del 18’08%.
El 27è curs de formació bàsica per a policies
Els Curs de formació bàsica per a policies capacita l’alumnat per integrar-se en els cossos de la Policia de Catalunya i per exercir les funcions bàsiques d’un servei de policia.
La formació impartida a l’ISPC fa especial èmfasi en la transmissió de valors de proximitat, compromís, integritat, respecte, voluntat de servei i sentiment de pertinença. En aquest sentit, els alumnes treballen aprenent tècnica policial, amb tot el fonament legal per la practica policial, tota la formació amb deontologia i drets humans i tot ho fan fonamentant-ho en valors per donar el màxim d’ells pel cos i pel bé comú.
El curs ha comptat amb un total de 1.270 hores lectives i a partir d’avui els aspirants que han superat el curs iniciaran un període de pràctiques.
Enguany s’han consolidat les novetats introduïdes el curs passat per adequar la formació a les necessitats actuals dels cossos policials i s’han augmentat les hores pràctiques per facilitar un aprenentatge integrador i transversal de les competències.
D’altra banda, també s’ha consolidat la modalitat semipresencial del curs per mitjà de l’entorn d’aprenentatge electrònic de l’ISPC, ISPC en xarxa.
També s’ha perfeccionat el sistema d’’enregistrament i visualització de les pràctiques i simulacions que es fan a l’anomenat boulevard -un espai de 2.000 m2 que reprodueix una confluència de carrers pròpia qualsevol espai urbà-; aquesta eina pedagògica facilita l’aprenentatge ja que l’alumnat pot comprovar l’enregistrament de la seva actuació i les mesures que cal prendre per millorar en les seves intervencions.
El programa formatiu inclou matèries com ara “Cultura, participació i civisme digital”, continguts relacionats amb violència masclista i domèstica i anglès, que continua tenint un paper important en la formació policial.
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, en tant que centre universitari, adscrit a la Universitat de Barcelona, a partir del proper curs impartirà el Grau en Seguretat a més dels màsters i altres cursos d’extensió universitària que ja imparteix actualment.
L’ISPC s’ha convertit en un referent europeu en l’ensenyament integral dels cossos que operen en la seguretat i les emergències, des de policies, bombers, agents rurals fins a tècnics penitenciaris o instructors de seguretat privada.