Projectes com ara la Unitat Territorial d’Oncologia del Vallès Oriental donen resposta de manera integrada i eficient a partir d’un nou model organitzatiu i de gestió.
A la comarca del Vallès Oriental hi ha una sòlida trajectòria de col·laboració entre dispositius assistencials, que té com a resultat múltiples serveis integrats i diversos projectes en xarxa; formalitzats en aliances estratègiques, tots afavoreixen la continuïtat del procés assistencial. La integració és una resposta organitzativa basada en l’agrupació de recursos en una sola estructura de gestió i amb un objectiu comú. Les diferents entitats que hi col·laboren mantenen la independència jurídica.
 
Aquesta fórmula afavoreix l'accessibilitat, l’equitat, l’eficiència i la continuïtat, entre altres dimensions de qualitat, i es concreta en millores com ara: 
  • Més coordinació dels tres hospitals (Hospital General de Granollers, Hospital de Mollet i Hospital de Sant Celoni) a fi de millorar-ne l’eficiència en conjunt guanyant en economies d’escala. 
  • Aprofundiment en la visió de serveis compartits en la coordinació de la tasca assistencial i de suport a la gestió. 
  • Definició de la cartera de serveis de cada recurs i el model de relació entre serveis dels diferents centres. 
  • Millora de l’accessibilitat i l’ordenació de fluxos. 
  • Potenciació de l’atenció hospitalària alternativa a l’ingrés. 
  • Optimització de la utilització dels nous equipaments.

Un exemple d’experiència de col·laboració d’èxit en el territori ha estat la creació de la Unitat Territorial d’Oncologia del Vallès Oriental, sorgida a partir de la integració dels tres serveis d’oncologia del territori, amb l’objectiu de fer l’atenció assistencial més eficient, satisfactòria i accessible, i alhora adaptar-la a les noves normatives. Aquesta aliança s’ha concretat en l’elaboració d’un pla funcional entre els tres hospitals, la creació dels comitès de tumors unificats, l’acord amb l’Hospital Clínic per atendre els casos previstos en les instruccions reguladores o l’inici del registre hospitalari de tumors únic per al sector sanitari. Entre els projectes de futur, la Unitat es planteja la consolidació de la unitat funcional de recte, coordinar la cirurgia otorinolaringològica, la creació de la unitat de psicooncologia, i formalitzar de manera unificada la col·laboració amb les associacions de pacients.

 
Aquesta integració de serveis es va iniciar l’any 2003 amb el Servei d’Oftalmologia, on es va crear un servei únic per a tota la comarca. Les experiències s’han anat estenent al llarg dels anys, i ara es disposa de diversos serveis integrats com ara anatomia patològica, oncologia, hematologia, cirurgia vascular i nefrologia.
 
També s’han creat diversos projectes col·laboratius entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada com ara les consultories presencials en les especialitats de reumatologia i de la Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició (UDEN); i virtuals en l’atenció a la dermatologia, neurologia, cardiologia i traumatologia ortopèdica infantil. De la mateixa manera, es poden destacar programes com ara el de la malaltia crònica complexa o el model integral d’atenció a la lumbàlgia, que són exemples de l’atenció multidisciplinària, que adequa els serveis segons la necessitat dels pacients augmentant l’eficiència del procés diagnòstic i terapèutic.
 
El treball col·laboratiu, en xarxa i entre àmbits i sectors, destacant el pas de xarxa de serveis a serveis en xarxa, dóna al Vallès Oriental resultats bons i sòlids que cal continuar. Els elements clau per millorar l’atenció al pacient són, de manera coherent amb el Pla de salut, fer el sistema més sostenible, més prevenció i resolució, l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i la importància dels professionals de salut com a agents principals de canvi.
 
Pla de salut de Catalunya 2011-2015
 
El Pla de salut de Catalunya 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.