El Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya col·laboren en la recerca i custòdia dels arxius de la guerra civil i l'exili
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, han signat avui un conveni per fer  que el Memorial Democràtic i l’Arxiu Nacional de Catalunya uneixin esforços i col·laborin en la recerca i custòdia de fons documentals sobre la Guerra Civil espanyola i l’exili.
 
Aquest acord està motivat en el fet que el Memorial Democràtic, que té per finalitat la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica durant el període comprès entre 1931 i 1980, es relaciona molt sovint amb persones i entitats que conserven fons documentals que donen testimoni dels fets històrics relacionats amb la guerra civil i l’exili. En aquest sentit, comparteix amb l’ANC l’objectiu de recuperar aquests arxius i de fer-los accessibles als investigadors.
 
Segons l’acord avui formalitzat, aquests fons, una vegada localitzats pel Memorial Democràtic  en el desenvolupament de les seves activitats pròpies, es conservaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El Memorial Democràtic desenvoluparà les tasques de recerca dels fons documentals i la sensibilització dels seus propietaris per a la seva conservació i l’Arxiu Nacional de Catalunya realitzarà les tasques tècniques de l’ingrés i el tractament arxivístic.
 
Com a centre especialitzat en arxius contemporanis, l’ANC valora de molt la tasca que realitza el Memorial per tal de fomentar la recollida i conservació dels testimonis documentals, textuals i gràfics, en formats molt diversos, relatius a la història del país en el segle XX. Aquests fons poden formar part del patrimoni cultural del país, ja sigui per la rellevància de les persones que els van generar o aplegar, ja sigui pel caràcter excepcional dels documents que contenen, amb la seva capacitat per evocar moments i vivències fonamentals que mereixen un lloc en la memòria col·lectiva.
 
El conveni es concreta a posar a disposició del Memorial Democràtic  l’experiència i els recursos de l’ANC per tal de fer possible la recuperació dels fons i el seu tractament i conservació. El conveni també preveu la possibilitat de signar acords específics per a col·laborar en programes de descripció i digitalització dels fons documentals ingressats, així com per a produir conjuntament actes culturals, exposicions, edició de materials didàctics, etcètera.
 
A partir de la formalització del conveni, tant el Memorial com l’ANC tenen prevista la formació d’una comissió paritària per impulsar el conveni i establir els programes concrets que s’han de dur a terme.
 
 
El fons documental Josep Bartolí
 
El primer exemple de l’acció conjunta entre el Memorial Democràtic i l’Arxiu Nacional de Catalunya és el llegat l’artista Josep Bartolí, que ja es troba ingressat a l’ANC des del dia 24 de juliol de 2013.
 
Josep Bartolí (Barcelona, 1910 - Nova York, 1995). Orfe de mare de ben petit i fill de músic, va créixer en una situació econòmicament precària. Estudià a la Llotja i a l’Acadèmia Baixes i ben aviat, com a mitjà de subsistència, començà a fer treballs relacionats amb el dibuix, principalment connectats amb l’escenografia teatral. Va col·laborar també assíduament com a dibuixant polític durant el període 1933-1936 a diverses publicacions, com ara La Humanitat, L’Opinió i L’Esquella de la Torratxa. Va passar d’una vida bohèmia i desendreçada a un compromís social intens, que el va portar a participar en l’organització del Sindicat de Dibuixants Professionals de Barcelona de la UGT, del qual esdevingué dirigent el 1936 i, a l’esclat de la guerra, en l’ocupació del Palau dels Marquesos de Barberà, des del qual es dissenyaren bona part dels cartells de propaganda durant el conflicte.
 
D’esperit llibertari i inquiet, Bartolí alternà l’activitat al sindicat amb contínues expedicions al front amb la Columna Caritat Mercader, el Batalló Thelmann i la Divisió Karl Marx.
 
En acabar la guerra civil va passar pels camps d’Argelers, Sant Cebrià i Bram, fins a aconseguir, amb l’ajut del seu germà Joaquim, establir-se a París. Amb l’ocupació alemanya, Bartolí va haver de fugir novament i, amb el suport de Josep Tarradellas, va aconseguir embarcar-se des de Marsella cap a Tunis. El 1943, després d’un llarg periple, va arribar a Mèxic, on va publicar Campos de concentración i ben aviat comença a treballar en escenografies teatrals i cinematogràfiques, en el camp del llibre i la publicitat i en exposicions pròpies, als Estats Units, primer, i, poc a poc, arreu del món. El 1948 va obtenir la nacionalitat mexicana i el 1962 la nord-americana, tot i que residia més o menys establement a Nova York des del 1947, temps en que va mantenir una relació sentimental amb Frida Kalho. Durant els anys cinquanta va freqüentar els cercles de l’expressionisme abstracte, segueix el moviment de la 10th Street i estableix contacte amb integrants de l’Escola de Nova York com ara Franz Kline, Jackson Pollock o Mark Rothko. Des del 1977 inicià estades més o menys llargues a Catalunya, amb una gran exposició a Terrassa el 1984.
 
El fons Bartolí està constituït principalment per la documentació produïda per Josep Bartolí com a resultat de la seva activitat pròpia. Inclou documentació d’identitat, de residència i de la seva nacionalització mexicana i nord-americana; contractes i factures de lloguer, assegurances i serveis; documentació de la gestió i transport de l’obra; agendes i relacions de contactes; documentació mèdica; informació genealògica i correspondència personal i familiar; documentació de l’activitat com a dibuixant i il·lustrador: col·laboracions en premsa i revistes il•lustrades, monografies i treballs publicitaris; relacions de l’obra pictòrica; correspondència professional; notes i manuscrits autobiogràfics i polítics, obra publicada i guions cinematogràfics; correspondència tramesa i rebuda, entre la qual destaca pel seu volum la bescanviada amb personalitats de l’exili i de l’art com ara Enric Adroher, Agustí Bartra, Alberto Gironella, Lucette Gueidan, Saby Nehama, Vlady (Vladimir K. Rusakov) i Isabel Díaz Fabela i Elba Tapia; documentació de la participació política als Estats Units i al moviment europeu; documentació de viatge; apunts biogràfics, articles i crítiques sobre l’obra de Josep Bartolí; organització de les exposicions individuals i participació en mostres col·lectives; notícies de premsa comentades, documentació personal d’Enric Adroher, publicacions culturals, de partits i moviments polítics, i reculls de premsa temàtics. En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació a la trajectòria vital i artística d’un personatge rellevant de l’exili català a Mèxic i els Estats Units provocat per la Guerra Civil espanyola.
 
El volum total d’aquest fons documental és de 2,9 metres (30 unitats d’instal·lació).
 
L’Arxiu Nacional de Catalunya i els fons documentals de l’exili
 
L’ANC té subscrits diversos convenis amb entitats i organismes per a la localització i recuperació dels fons documentals conservats a l’exterior, entre ells el conveni amb la Coordinadora de Casals Catalans a l’estranger i l’associació Archivo Guerra y Exilio (AGE).
 
Amb la signatura del conveni de col·laboració amb el Memorial Democràtic, l’ANC es consolida com el centre arxivístic de referència per a conservar i difondre el patrimoni documental escrit i gràfic de l’exili català del segle XX.
 
A continuació,  un llistat dels fons més rellevants conservats per l’ANC.
 
 
 
FONS DOCUMENTALS RELACIONATS AMB L’EXILI CONSERVATS A L’ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA
 
 
Fons de les Administracions Públiques
 
Núm.
Nom
Continguts principals
Cronologia
511
Generalitat de Catalunya (Exili)
Documentació administrativa i econòmica de les institucions de la Generalitat a l’exili. Correspondència. Ajuts a refugiats. Camps de concentració. Publicacions.
1939-1945
 
 
Fons d’associacions
 
Núm.
Nom
Continguts principals
Cronologia
149
Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya
Moviment estudiantil. Universitat. Exili. Correspondència.
1937-1969
230
Partit Socialista Unificat de Catalunya
Exili i resistència contra la dictadura. Presos polítics. Documentació del SERE.
1937-1987
555
Centro Español de Moscú (AGE)
PCE. Dolores Ibarruri. Niños de la Guerra. Fotografies. Hemeroteca
1933-1986
565
Winnipeg (AGE)
Reproducció de documentació escrita i fotogràfica del viatge del Winnipeg a Santiago de Xile
1939
658
Comité de Veteranos de la URSS (AGE)
Expedients personals de combatents soviètics. Correspondència. Fotografies
1939-1990
767
Asociación Archivo Guerra y Exilio (AGE)
Documentació administrativa. Activitats de memòria. Material gràfic i audiovisual
1997-2005
 
 
Fons personals
 
Núm.
Nom
Continguts principals
Cronologia
3
Joan Masot
Dossiers i correspondència de l’exili a França.
1936-1975
26
Carles Riba
Llengua Catalana. Intel·lectuals a l’exili. Correspondència
1911-1974
61
Octavi Saltor
Lliga Regionalista. Correspondència. Exili a França
1923-1982
66
Pere Bosch i Gimpera
Correspondència, documents polítics i administratius. Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Tribunals revolucionaris. Exili. Universitat.
1925-1976
68
Ramon Arrufat i Arrufat
Correspondència i activitat política a Mèxic
1925-1987
89
Frederic Rahola i d’Espona
Generalitat de Catalunya a l’exili. Presidència de Josep Tarradellas.
1940-1984
91
Jaume Aiguader
Correspondència i altres documents. Alcaldia de Barcelona i exili.
[Seglo XX]
97
Carles Soldevila
Parlament de Catalunya. Exili a França i resistència cultural. Correspondència
1923-1991
109
Martí Bas i Blasi
Correspondència i activitat política. Obra gràfica de propaganda. Exili.
1904-1966
115
Gregorio López Raimundo
Documentació política del PSUC. Exili i resistència.
1939-1993
152
Francesca Bonnemaison
Lliga Regionalista. Feminisme. Correspondència
1932-1949
165
Ventura Gassol i Rovira
Estat Català. Francesc Macià. Generalitat de Catalunya (Cultura). Correspondència política de l’exili.
1930-1979
171
Narcís de Carreras i Guiteras
Dossiers de correspondència de Carreras (secretari de Cambó) i de Francesc Cambó durant la guerra civil i la postguerra.
1918-1966
178
Marià Rubió i Tudurí
Correspondència, informes i dictàmens. Exili a França.
1905-1960
219
Víctor Alba
POUM. Exili a Mèxic. Correspondència
1936-2004
224
Marc Aureli Vila
Generalitat de Catalunya. Exili a Colòmbia i Veneçuela. Correspondència.
1959-1978
238
Santiago Rubió i Tudurí
Generalitat de Catalunya. Correspondència.. Exili a Argentina
1933-1979
279
Josep Carner Ribalta
Documentació sobre l’exili als Estats Units. Casals catalans a América.
1924-1989
306
Joan Cuatrecases
Estat Català. Exili a l’Argentina
1930-1990
342
Joan Solé i Pla
Generalitat de Catalunya (Sanitat). Exili a Veneçuela. Correspondència
1930-1948
367
Pau Casals
Obra creativa, correspondència i responsabilitats polítiques durant la República y l’exili. Obra d’auxili als refugiats. Arxiu fotogràfic.
1901-1992
393
Miquel Guinart i Castellà
Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili. Correspondència política
1941-1994
396
Modest Sabaté
Lliga Regionalista. Correspondència. Exili a França
1935-1989
408
Josep Andreu i Abelló
Correspondència i altres documents. Tribunal de Cassació de Catalunya. Exilio. Junta de Auxilio a los Republicanos Españoles (JARE)
1927-1982
411
Ferran Soldevila
Universitat. Obra historiogràfica. Exili intel·lectual. Correspondència.
1910-1972
414
Juan Blázquez Arroyo (General Blázquez)
Activitats militars en la resistència francesa i l’exili. Cartes, fotografies i documentació militar. Condecoracions.
1939-1974
416
Josep Pous i Pagès
Activitat política en la Generalitat. Exili.
1930-1973
450
Josep Conangla i Fontanillas
Escrits polítics i correspondència sobre el catalanisme. Text original de la “Constitució provisional de la república catalana de la Havana”. Estat Català. Fotografies.
Segle XX
525
Ramon Xuriguera
Exili a França. Correspondència
1913-1971
530
Juan Carrasco Arranz (AGE)
Correspondència i escrits polítics. Exili a França. Asociación de Combatientes y Víctimas de la República Española y de la Amical de antiguos internos del campo de Vernet-Ariège
1936-1990
539
Josep Franch Clapers
Dibuixos originals sobre els camps de concentració a França
1939-1946
570
Francesc Farreras i Duran
Parlament de Catalunya. Exili. Correspondència con personalitats polítiques.
1941-1985
571
Antoni Maria Sbert
Generalitat de Catalunya. Correspondència. Exili a Mèxic.
1931-1974
615
Paulina i Adelina Abramson
Memòries i escrits autobiogràfics, correspondència, expedients militars i fotografies.
[Seglo XX]
651
Lluís Companys
Documentació sobre els Fets d’Octubre de 1934 i el Consell de Guerra. Fotografies inèdites.
1934-1940
667
Joan Triadú
Activitats culturals i literàries de resistència contra el Franquisme.
[segona meitat segle XX]
699
Maria Macià i Lamarca
Manuscrit "A Maria Macià. Camp dels Catalans. Agde, 15 agost 1939"
1939
761
Carmen López Landa (AGE)
Memòries i documentació de l’exili. Correspondència.
1917-2004
770
Jordi Pou i Vidal
Activitat al Casal Català de Besiers i altres associacions de l’exili. Correspondència política
1939-2004
771
Juan Perea Capulino (AGE)
Exili a Mèxic. Documentació del Movimiento para la Proclamación de la Tercera República Espanyola.
1916-1966
778
John i Peter Montllor
Activitat política al Consell Nacional Català. Edició i publicacions dels catalans a Amèrica.
1916-1994
786
Wilebaldo Solano
Documentació del POUM a l’exili a França.
1923-1996
789
Josep Manyé i Vendrell (Jorge Marín)
Emissions en català a la BBC. Entitats de l’exili a Inglaterra. Correspondència.
1935-2000
825
Joan Alavedra
Casal de Catalunya de Perpinyà. Relació amb Pau Casals i altres exiliats catalans al sud de França.
1902-2005
843
Cebrià Jordà i Vidal
Camps de concentració (Septfonds i Mauthusen). Practicant al Dispensari de la Creu Roja Espanyola Republicana a Paris
1939-2001
892
Eduard Pons Prades
Participació a la guerrilla. Exili a França.
1936-2007
945
Josep Domingo i Casanovas
Participació al Casal Català de Londres. Publicacions d’entitats de l’exili.
1945-1958
946
Francisco Ciutat de Miguel
Exili a la URSS i Cuba. Correspondència.
1925-2009
959
Albert Masó i March
Documentació del POUM a l’exili. Entitats catalanes a París. Correspondència.
1931-2010
983
Pedro Urraca Rendueles
Documentació de l’exili català a París i Brussel·les. Detenció del president Companys.
1917-1982
1000
Antoni Rovira i Virgili
Correspondència de l’exili. Documentació del Consell Assessor de la Presidència de la Generalitat
1892-2012
1017
Antoni Xirau i Palau
Agrupació d'Esquerra Republicana a la ciutat de Mèxic
1943-1945
1055
Juan Cobo García (AGE)
Exili a la URSS. Documentació administrativa
1926-1990
1069
Antoni Rovira i Comes
Exili a França. Memòries i correspondència.
1943-1990
1074
Josep Bartolí
Manuscrits polítics. Exili als Estats Units i Mèxic
1903-2009
1113
Manuel Mayol i Franquesa
Funcionari de la Generalitat exiliat a Mèxic
1948-1981
 

2  

Imatges

Signatura del conveni entre el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya 1

Signatura del conveni entre el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya 1 3116

Signatura del conveni entre el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya 2

Signatura del conveni entre el Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya 2 3464