El conseller Francesc Homs ha comparegut avui davant la Comissió d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació per presentar el Pla Anual 2014 i, seguidament, ho ha fet la directora Marta Macias, per explicar la metodologia, les fases, el calendari i les principals línies de treball per elaborar el Pla Director2015-2018, que marcaran la política pública de Cooperació al Desenvolupament dels propers anys. 
 
El conseller, que ha explicat les principals característiques del Pla Anual, ha considerat aquests darrers anys com una etapa de transició molt condicionada per la reducció pressupostària i ha reiterat el compromís del govern amb la cooperació, i la consideració d’aquesta política en el marc de l’acció exterior de Catalunya. A la compareixença també hi ha assistit el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana.
 
Pel que fa al Pla Director, la directora general ha agraït la participació i la implicació de tots els actors de la cooperació, especialment de les entitats, en l’elaboració i redacció del nou Pla Director, així com dels partits polítics, per aconseguir el màxim consens a l’hora de la seva aprovació. Segons la directora, “el nou Pla ens ofereix moltes oportunitats per millorar la cooperació, perquè ens permet pensar, repensar, analitzar, debatre; fer noves aportacions i establir noves estratègies. I això és molt important perquè estem parlant del desenvolupament de les persones, de cóm ho fem i amb qui, i  que també estigui en la línia dels acords de l’agenda post 2015 per aconseguir una cooperació veritablement transformadora”. Tots els partits polítics s’han posat a disposició de la direcció general per participar en l’elaboració del pla i han manifestat la seva aprovació pel que fa a les línies estratègiques proposades per al nou pla.
 
Enfocament Basat en Drets Humans i perspectiva de gènere
 
En aquest sentit, les principals línies estratègiques que estan en aquests moment en debatsón dues. Una ésl’apropiació del concepte i del mètode de l’enfocament basat en drets humans (EBDH), un concepte i una metodologia de com avançar cap a la cooperació transformadora que representa una evolució del model actual, i que situa al centre del desenvolupament la persona i els seus drets i on s'utilitzen aquests drets com a fonament, objectiu i com a eines. L’altra línia de treball és la incorporació de la perspectiva de gènere, complementària amb l’EBDH i que permet que es reforcin mútuament, per prioritzar els drets de les dones, especialment dels col·lectius més vulnerables i que pateixen més discriminacions i desigualtats, ja sigui per qüestions d’ètnia, capacitat econòmica, edat, etc.
 
La directora ha destacat altres reptes com l’impuls de la incidència política, la comunicació, la transmissió de coneixement, la innovació, la formació i l’educació per al desenvolupament; la necessitat de promoure el reconeixement social del sector, la millora de la coherència de les polítiques públiques, la coordinació amb altres institucions públiques; així com la recuperació progressiva dels pressupostos que permetin donar suport al sector i millorar la presència, la qualitat i el prestigi de la cooperació catalana.
 
L’elaboració del Pla Director consta de diferents fases: diagnosi, definició de línies mestres, redacció, informes d’òrgans de coordinació, col·laboració i consulta i l’objectiu del govern és presentar-lo abans de finals d’any al Parlament. En aquests moments està en fase de diagnosi i el calendari previst per complir amb aquest objectiu estableix iniciar a finals de juliol la definició de les línies mestres i presentar-les a tots els actors que hi participen;  al setembre, redactar  i obrir el període d’esmenes; i, durant el mes d’octubre, procedir a la seva validació pels diferents òrgans consultius, el que permetrà al govern la seva tramitació i presentació al Parlament abans que acabi l’any.