Guardons Jaume Vicens Vives 2014 a la qualitat docent universitària
 
El Govern ha aprovat la concessió de les distincions Jaume Vicens Vives 2014 a la qualitat docent universitària a diferents professors i projectes de les universitats catalanes. Els guardonats han estat proposats pels consells socials de les universitats públiques o òrgans equivalents de les universitats privades.
 
A títol individual rebran la distinció Jaume Vicens Vives els professors següents:
 
Joan Simon Pallisé, professor de Biologia Vegetal de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, per la seva trajectòria docent i les seves aportacions a l’aprenentatge mitjançant recursos digitals i noves eines d’avaluació.
 
Elena Valderrama Vallés, professora d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors en el Departament de Microelectrònica i Sistemes Elèctrics de la Universitat Autònoma de Barcelona. Se li reconeix la seva trajectòria professional i el seu lideratge en innovacions docents adreçades a la millora de l’aprenentatge en els estudis d’enginyeria.
 
Josep M. Coll i Alemany, professor de la Universitat Ramon Llull, en reconeixement a la seva extensa trajectòria professional com a filòsof, eclesiàstic, professor i degà de la Facultat de Filosofia.
 
Joseph Hopkins, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Programa de Llengües, per la seva trajectòria professional i, molt especialment, per les seves aportacions a l’estudi de llengües per mitjans virtuals i pel seu model d’ensenyament virtual per al nivell B2 en terceres llengües als graus universitaris.
 
Pel que fa als premis col·lectius, s’ha aprovat atorgar la distinció Jaume Vicens Vives a les entitats següents:
 
Projecte Cetrencada: publicació multiplataforma del Taller Integrat de Periodisme del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Aquest projecte, encapçalat per Salvador Alsius, presentador de TV, periodista i membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, destaca pel seu original enfocament centrat en la simulació professional, el vincle amb l’empresa i la internacionalització en els estudis de periodisme.
 
Projecte Emprendre: una actitud per orientar la vida professional, del Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, pel seu caràcter innovador, l’ús de les TIC i el foment de l’emprenedoria en els estudis de pedagogia.
 
Els premis van ser creats per Decret del Govern de 1996 i es lliuraran el proper 8 de setembre, durant l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic 2014-2015. L’import atorgat a cada persona i projecte guardonats s’haurà de destinar a projectes d’innovació o de millora docent.
 
Guardons de la Pesca catalana 2014, en reconeixement als serveis destacats de persones i institucions al sector
 
El Govern ha aprovat els guardons de la Pesca 2014, que reconeixen els esforços d'aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català.
 
En l’edició d’enguany, el jurat ha concedit la Medalla de la Pesca catalana a la professora titular d’Economia de la Universitat de Girona, Anna Garriga Ripoll, per diversos estudis i diagnòstic entorn dels processos de comercialització del peix, realitzats des de l’any 2002, que han servit, entre d’altres coses per elaborar el pla de gestió per a la pesca de la gamba a Palamós.
 
En l’actualitat, Garriga està treballant en un estudi sobre l’evolució econòmica de les llotges a la costa gironina 2000-2013 i en la recerca d’alternatives per poder donar un valor afegit a les captures de peix, ja sigui modificant el sistema de venda a través de noves propostes o amb la implementació de noves tecnologies.
 
D’altra banda, es concedeix la Placa de la Pesca catalana de l’any 2014 al Centre Interactiu del Peix i a l’Associació Catalana d’Aqüicultura.
 
El Centre Interactiu del Peix, impulsat pel Gremi de Majoristes del Mercat del Peix de Mercabarna amb la col·laboració de Mercabarna i d’altres patrocinadors, té com a objectius incrementar el consum de peix pels seus beneficis per a la salut i potenciar les estructures comercials associades (llotges, mercats centrals, mercats municipals, peixateries i restaurants).
 
Per la seva banda, l’Associació Catalana d’Aqüicultura treballa des de la seva creació, l’any 1993, per a la defensa, divulgació i promoció de l’aqüicultura catalana a nivell autonòmic, estatal i europeu.