- Aprova un Decret llei de mesures urgents que adapta l’anterior Decret llei de 17 de juny a les recomanacions del Consell de Garanties Estatutàries
- És una norma transitòria fins a l’aprovació de la Llei de governs locals de Catalunya, en tramitació al Parlament de Catalunya des del juliol del 2013, quan el Govern va aprovar-ne el Projecte de llei
- Respon a la necessitat immediata de dotar els governs locals de seguretat jurídica en la presa de decisions i l’adaptació s’ha de realitzar abans del 31 de desembre de 2014, ja que aquells convenis que no s’hagin adaptat en aquesta data quedaran sense efecte
El Govern ha aprovat el Decret llei pel qual s’estableixen mesures urgents per a l’adaptació dels convenis, els acords i els instruments de cooperació subscrits entre l’Administració de la Generalitat i els ens locals de Catalunya a la disposició addicional novena de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL).
En el Decret llei es regula l’adaptació en el cas que es financin competències delegades de l’Administració de la Generalitat a les entitats locals. D’acord amb l’article 57 bis de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases del Règim Local, els convenis han d’afegir, mitjançant addenda, una clàusula de garantia del compliment de les obligacions financeres o de compromisos de pagament de la Generalitat. Aquesta clàusula consistirà en l’autorització a l’Administració de l’Estat a aplicar retencions en les transferències que els correspon per aplicació del seu sistema de finançament.
A més, es regula l’adaptació en el supòsit que es financin competències distintes de les pròpies i de les delegades. A l’igual que la situació anterior, es requerirà una addenda al conveni que, a més d’incorporar la clàusula de garantia haurà de contenir una valoració favorable sobre la necessitat de continuar col·laborant en els serveis. Prèviament a l’aprovació de l’addenda serà preceptiu l’informe de l’ens local on s’exposi que els serveis o les activitats no posen en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda municipal.
La disposició addicional novena de la LRSAL regula el procediment perquè s’adaptin, abans del 31 de desembre de 2014, els convenis, els acords i altres instruments de cooperació ja subscrits en el moment d’entrar en vigor aquesta llei, entre els ens locals i l’Estat o comunitat autònoma i que comportin qualsevol tipus de finançament destinat a sufragar l’exercici per part dels ens locals de competències delegades o competències diferents de les contingudes en els articles 25 i 27 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril. En cas de no fer-se aquesta adaptació, els convenis, acords i altres instruments de cooperació ja subscrits quedaran sense efecte.
Incertesa jurídica davant l’aplicació de la LRSAL
La Llei 27/2013, de 27 de desembre, va entrar en vigor el 31 de desembre passat, però els mesos transcorreguts des d’aleshores han evidenciat que la seva aplicació pràctica ha provocat una incertesa jurídica que afecta el funcionament diari dels ens locals pel que fa a les matèries competencials sobre les quals poden prestar serveis públics.
Així, l’aplicació d’aquesta Llei està permetent que cada ens faci una interpretació diferent i que es posin en relleu supòsits possibles de paralització o renúncia en la prestació de serveis i activitats que poden ser de naturalesa bàsica, com ara serveis socials, ensenyament, polítiques d’immigració, d’ocupació i de defensa de consumidors.
Les modificacions substancials de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, que la Llei 27/2013 ha incorporat, han motivat la interposició de nombrosos recursos d’inconstitucionalitat, entre els quals es troba el presentat per part de la Generalitat, que manifesta un escenari de defugiment del respecte constitucional i estatutari i una inseguretat en els efectes d’aquesta norma en l’ordenament jurídic català.
Amb el Decret llei que s’ha aprovat, el Govern adapta l’anterior Decret llei de 17 de juny a les recomanacions del Consell de Garanties Estatutàries. És una norma transitòria fins a l’aprovació de la Llei de governs locals de Catalunya, en tramitació al Parlament de Catalunya des del juliol del 2013, quan el Govern va aprovar el Projecte de llei.
La Llei de governs locals impulsada pel Govern de la Generalitat té com a objectius determinar i clarificar les funcions de cada nivell de govern; assegurar la sostenibilitat financera i l’eficàcia en la prestació de serveis; simplificar les estructures administratives i evitar duplicitats organitzatives i d’actuació. En aquest sentit, es tracta d’una reforma que ha d’aportar estalvi i eficiència al sector públic, així com també fomentar la transparència i la participació ciutadana.