- La consellera de Benestar Social i Família destaca que Catalunya compta ara amb 233 centres oberts i que s'han creat 750 places noves
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, en una resposta parlamentària avui en el Ple del Parlament, ha destacat que “actualment hi ha 233 centres oberts a Catalunya, gràcies a l’obertura de 7 nous centres en els darrers sis mesos. Hem ampliat amb 750 places les més de 7.500 ja existents i per primera vegada mantindrem oberts centres en el període d’estiu, la qual cosa suposarà 2.000 places al servei d’infants i adolescents per garantir-los la cobertura de necessitats bàsiques i l’accés a activitats de lleure i socioeducatives”.
Tal com ha explicat la consellera, els centres oberts són serveis socials bàsics d’intervenció socioeductiva no residencial per a infants i adolescents i com a serveis socials bàsics són competència exclusiva dels ens locals, amb cofinançament de la Generalitat de Catalunya. Concretament, el Departament de Benestar Social i Família hi destina aquest 2014 un pressupost de 7,4 milions d'euros.
Actualment, ha dit la consellera, “el Departament de Benestar Social i Família està realitzant un treball conjunt amb les entitats municipalistes per redefinir aquests serveis més enllà dels centres oberts, plantejant canvis substancials en l’enfocament del model”. En concret, aquests canvis són:
- Prestar serveis d’intervenció socioeducativa a totes les franges d’edat de 0 a 18 anys, inclosa la franja de 0 a 3 anys.
- Atendre els infants i adolescents en els diferents nivells de situació de risc i les seves famílies per tal d’abordar de manera concurrent les necessitats socioeducatives dels fills i filles i de les seves famílies.
- Prestar el servei a tot el territori, inclosos els territoris amb gran extensió territorial i forta dispersió demogràfica, i ajustat a les seves necessitats.
- Prevenir i disminuir les situacions de desprotecció infantil desplegant serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents per atendre des de la proximitat i per minimitzar les situacions de desemparament i l’adopció de mesures de protecció que requereixin la separació de l’infant o adolescent de la seva família.
- Proveir de recursos i serveis a la família, des del medi, com unitat bàsica de convivència i desenvolupament dels seus membres, el que permetrà l’atenció, remissió i prevenció de les situacions de risc dels seus fills i filles des de la proximitat i la promoció del seu benestar.
Les bases d’aquest nou model s’estan donant a conèixer a les entitats que actualment estan gestionant centres oberts, així com als col·legis professionals i altres agents implicats, ja que segons la consellera "és essencial obrir la participació en aquest procés, buscant el màxim consens, com en tot allò vinculat a l’atenció a la infància i adolescència en risc".