- La consellera de Benestar Social i Família destaca que “només el sobreesforç sostingut durant anys per la Generalitat de Catalunya ens permet garantir els drets dels usuaris”
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha respost la interpel·lació del Grup Parlamentari Popular sobre les polítiques d’atenció a les persones grans afirmant contundentment que “en la Llei de la dependència qui suspèn és el Govern de l’Estat”. En aquest sentit, ha recordat que l’aportació de la Generalitat al finançament d’aquesta llei va ser de 544 milions d’euros l’any 2009 i ha estat de 948 milions d’euros l’any 2013, la qual cosa demostra que “només el sobreesforç sostingut durant anys per la Generalitat de Catalunya ens permet garantir els drets dels usuaris”.
Per tot això, Munté, dirigint-se als diputats populars, ha reclamat: “Deixin d’ofegar-nos, no ens apliquin un sostre de dèficit tan injust, compleixin la Llei de la dependència i recuperin per exemple el nivell acordat, que suposava 49 milions d’euros per a Catalunya i que vostès han fet desaparèixer des de 2012”. I en aquest sentit, Neus Munté ha insistit que “vostès no estan fent una reforma de la Llei de la dependència com afirmen, sinó contínues retallades per la porta del darrera”.
La consellera també ha afirmat que “amb les darreres dades que trimestralment publica el Departament de Benestar Social i Família sobre el seguiment del desplegament de la Llei es pot veure que mai hem aturat la gestió de la dependència, seguim treballant intensament en la resolució dels expedients”. Actualment, hi ha 148.381 persones beneficiàries de 190.744 prestacions i serveis.
Polítiques de suport a la gent gran
Durant la seva intervenció, la consellera Munté també ha fet referència a altres iniciatives que està impulsant el Departament de Benestar Social i Família dirigides a la gent gran.
En primer lloc, ha destacat que el “Pla integral de suport a la família preveu, entre els seus eixos d’actuació, el foment de la participació de la gent gran activa, l’augment de les relacions intergeneracionals, la formació continuada a la gent gran, programes d’envelliment actiu i productiu així com l’elaboració d’un Programa de prevenció i lluita contra els maltractaments de la gent gran”. I ha recordat que "hem introduït els projectes intergeneracionals en la formació en parentalitat positiva en el si del programa "Créixer en Família" i ho estem treballant amb els professionals dels Serveis d’Atenció a la Família que estem implementant al territori de manera pilot".
En segon lloc, Munté s’ha referit també al Congrés Nacional de la Gent Gran, que aplega representants de les persones grans de Catalunya i d'associacions, i persones expertes i professionals que durant diverses jornades de treball reflexionen sobre la realitat que viu la gent gran i tracten els principals temes que els afecten. Per la consellera de Benestar Social i Família, "la importància del Congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats d'avui i de demà de la gent gran". Les ponències, les conclusions i el manifest de cada Congrés serveixen per marcar l'agenda política en matèria de gent gran durant els quatre anys que passen fins a la celebració del següent Congrés.
I, per acabar, Munté ha destacat que la Generalitat va impulsar el 2012 el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a vuit eines concretes que ajuden a detectar un maltractament. La consellera ha recordat que “el maltractament a persones grans és un fenomen en risc d’expansió, degut a factors com el progressiu envelliment de la població, la transformació de les estructures familiars i els canvis en la concepció social de les persones grans”.
A Catalunya, hi ha 1’3 milions de persones de 65 anys o més. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han atès a 195 persones grans per violència domèstica. Al llarg del 2013, van ser ateses 722.
La consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que “en el marc del programa per fomentar el bon tracte a les persones grans que hem presentat conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”, es desenvoluparà la campanya ‘Patrimoni de la Humanitat’ per sensibilitzar i conscienciar el conjunt de la població envers els maltractaments a les persones grans, per donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos i promocionar conductes de bon tracte”.