El DAAM i l’IRTA posen en pràctica diferents tècniques de gestió que permeten reduir el volum dels purins a les granges porcines fent èmfasi en la importància de prendre decisions de reducció abans de generar-los
La reducció del volum de dejeccions és un punt molt important a considerar quan se’n vol millorar la gestió i minimitzar el cost associat.
Aquesta reducció es pot aconseguir per dues vies: evitant que les fosses s’omplin amb aigua que prové dels abeuradors mitjançant la instal·lació de cabalímetres o l’ús d’abeuradors optimitzats (amb una adequada gestió de l’aigua), i evitant que els animals excretin els nutrients que la seva alimentació duu en excés mitjançant un pla d’alimentació adequat a les característiques i necessitats dels animals. Aquesta alimentació, que s’aconsegueix implantant una dieta per fases (amb una adequada gestió de l’alimentació), també afavoreix la disminució de les emissions i redueix les males olors.
A finals de setembre de 2013, la Comissió Europea va concedir al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en col·laboració amb altres institucions catalanes, un projecte LIFE amb l’objectiu de millorar la gestió dels purins i la manera com s’apliquen al camp. Un dels objectius d’aquest projecte, anomenat LIFE+ FUTUR AGRARI, és quantificar la reducció del volum dels purins generats a les explotacions porcines utilitzant tècniques ja existents al mercat.
En els quatre anys que durarà el projecte, el DAAM, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), avaluarà les reduccions reals del consum d’aigua i d’excreció de nitrogen quan s’implementen totes aquestes tècniques en una mateixa granja. També avaluarà quin efecte tenen en la gestió dels purins i quina és la millora econòmica que això suposa, ja que la reducció de volum duu associada una reducció del cost de gestió (menys quantitat de purins per transportar i aplicar). Aquesta avaluació es durà a terme en diferents tipus de granja.
Els col·laboradors faciliten la informació requerida sense cap tipus de restricció quan se’ls explica l’objectiu del projecte, i, més concretament, el propòsit d’aquesta acció. Aquest fet demostra la implicació que està adoptant el ramader en el desenvolupament d’aquest tipus de projectes que fomenten la gestió eficient de les dejeccions ramaderes, tot duent a terme un treball conjunt entre els diferents actors que hi intervenen.
Ja s’ha facilitat a les granges seleccionades (concretament sis de la comarca d’Osona) diferents equips de mesurament i fitxes on poder anotar la informació que necessita el personal tècnic que farà les visites de seguiment a l’explotació. El seguiment avaluarà el maneig actual de l’aigua i l’alimentació, els consums energètics de l’explotació, els rendiments productius i la gestió de les dejeccions (volum que genera i quantitat de nutrients i metalls pesants a gestionar).
Trobareu més informació a www.futuragrari.cat. També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.