L'hepatitis C és una infecció silent, l'impacte de la qual el comença a veure al cap dels anys. Des del moment de la infecció i fins a l’aparició de símptomes greus i complicacions severes passen entre 20 i 30 anys. A més, moltes de les persones infectades no saben que ho estan. A Catalunya, s’estima que hi ha 150.000 persones infectades aproximadament.
 
El virus es va descobrir l’any 1989, per això la majoria d’infeccions en el passat eren per transfusions sanguínies, administració d’hemoderivats o trasplantament d’organs.
 
Actualment entre un 60% i un 90% dels nous infectats pel virus de l’hepatitis C són persones que consumeixen drogues per via injectada. La prevalença d’infecció és molt elevada en aquesta població i arriba al 65% segons dades del CEEISCAT (2012-2013) i molts d’ells (28%) conviuen amb una coinfecció amb el VIH, situació que n’empitjora el pronòstic.
 
Una gran diferència, però, amb infeccions com la Sida, és que és una infecció curable i amb l’aparició de nous tractaments es van assolin percentatges de curació més altes. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya a través de la Subdirecció General de Drogodependències té com a prioritat promoure aquelles accions que han demostrat ser eficaces per a què aquests pacients tinguin millor accés, compliment amb el tractament i assoleixin percentatges més alts de curació.
 
També son línies prioritàries la prevenció i el diagnòstic precoç. Pel que fa a la prevenció, s’ha apostat per mesures d’intercanvi de xeringues, reforçant la cobertura i l’accessibilitat de xeringues i material d’injecció estèrils (el 2013 s’ha distribuït 1.087.101 xeringues), les sales de consum i la formació en hepatitis C per professionals i usuaris. Pel que fa al diagnòstic precoç, des de l’any 2011 s’ha implementat a tots els centres de reducció de danys, el test ràpid d’hepatitis C i s’han establerts circuits ràpids de derivació als centres especialitzats d’hepatologia i medicina interna per tal de facilitar l’accés la valoració del tractament.
 
Amb aquest objectiu en el dia d’avui, 28 de juliol, s’ha presentat un llibre de recomanacions a la seu de l’Agència de Salut Pública, elaborat per un grup d’experts hepatòlegs, metges internistes i metges especialitzats en drogodependències.
 
L’objectiu d’aquest llibre és ser una eina per millorar el maneig del pacient drogodependent per facilitar l’accés, adhesió i manteniment del tractament en la pràctica clínica del professionals dels serveis de drogodependències i dels serveis especialitzats en hepatologia i medicina interna.
 
Més informació: