• Els ajuts s’han atorgat a 32 empreses de tot el món que han invertit per primera vegada, reinvertit o ampliat la seva presència a Catalunya, i que competien en la seva majoria amb localitzacions alternatives.
  • Destaquen les inversions dels sectors TIC, alimentació i begudes, automoció i embalatge, i per país d’origen, projectes d’empreses dels Estats Units, Alemanya i França.
  • Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Tarradellas, “la política de suport a la inversió empresarial és una prioritat, com a instrument de creació de riquesa i llocs de treball al país”.
La Generalitat de Catalunya ha mobilitzat una inversió de 174 milions d’euros d’empreses estrangeres i catalanes i la creació de 1.150 llocs de treball directes arran de la línia d’incentius per projectes d’inversió d’alt impacte del 2013. Es tracta d’uns ajuts gestionats per Invest in Catalonia, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres del Departament d’Empresa i Ocupació, que es destinen a companyies que inverteixen al territori i/o creen ocupació.
 
Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Tarradellas, “la política de suport a la inversió empresarial és una prioritat, com a instrument de creació de riquesa i llocs de treball al país”. De fet, explica Tarradellas, “segons fonts reconegudes a nivell internacional, 10 llocs de treball creats per empreses estrangeres suposen la creació de 7 llocs de treball addicionals al teixit local de suport”. És per això que la Generalitat treballa per atreure inversions estrangeres, sinònim de “confiança i dinamisme de l’economia catalana”.
 
Les subvencions, pressupostades en total en 3 milions d’euros, s’han atorgat a 32 projectes empresarials que competien en la seva majoria amb localitzacions alternatives a l’hora de fer les inversions. Majoritàriament són projectes d’empreses estrangeres, que han invertit per primera vegada, reinvertit o ampliat la seva presència a Catalunya. En els últims quatre anys, el 2013 ha estat l’any en què s’han rebut més sol·licituds.
 
D’aquests projectes, destaquen les inversions dels sectors TIC, alimentació i begudes, automoció i embalatge i envasatge. Pel que fa a països d’origen, els que han materialitzat més inversions han estat els Estats Units, Alemanya i França.
 
Els projectes

Alguns d’aquests casos són els de Metaldyne -empresa americana que invertirà 10 milions d’euros a Gavà per produir nous components per a marques automobilístiques europees, creant 30 llocs de treball-  o el de la companyia americana Alphanumeric, que ha creat 70 llocs de treball a Barcelona amb l'obertura d'un centre d’atenció al client que dóna servei a Europa i Àfrica.
 
També destaca la decisió del grup francès Autajon, que produeix envasos de cartró, d’invertir 7 milions d'euros per augmentar la producció de la planta de Durero Packaging a Montornès del Vallès, amb la previsió de crear 30 nous llocs de treball. Una de les companyies alemanyes que ha invertit a Catalunya ha estat el proveïdor d'automoció Brose, que ha invertit 4 milions d’euros per produir nous components a la planta del Penedès.
 
Invest in Catalonia

Dels 32 projectes empresarials que van rebre ajuts de la línia d’incentius d’Alt Impacte del 2013, 19 van comptar amb el suport de la Generalitat a través d’Invest in Catalonia, que els va oferir assessorament legal, recerca de socis i proveïdors, serveis de localització empresarial o informació específica de mercat, entre d'altres.
 
Comptant aquests 19 casos, en total, Invest in Catalonia va atreure l’any passat 52 projectes d’inversió, que van suposar una inversió de 222 milions d’euros, la creació de 2.630 llocs de treball directes i el manteniment de 1.474.