Els caçadors furtius utilitzaven un camp de conreu de la seva propietat que havien plantat expressament de gira-sols
Els caçadors furtius utilitzaven un camp de conreu de la seva propietat que havien plantat expressament de gira-sols
Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) han comissat, desmantellat i enretirat d’una zona agrícola situada en el paratge El Seu del Pla de Sant Simó, al municipi de Mataró (el Maresme), tot un seguit d’arts de caça il·legals.
 
Concretament, es tracta de dues xarxes japoneses, quatre paranys tipus cep i quaranta ballestes, algunes de les quals estaven sent utilitzades per a la caça furtiva d’ocells en el moment dels fets.
 
Els caçadors furtius utilitzaven un camp de conreu de la seva propietat que havien plantat expressament de gira-sols i en què havien construït un abeurador artificial a fi d’atraure els animals i facilitar-ne la captura de manera camuflada, amagada a dins de la finca i oculta a la vista. En el moment de l’actuació, es va localitzar i intervenir un exemplar mort d’ocell fringíl·lid de l’espècie verdum (Carduelis chloris) que penjava d’una de les xarxes japoneses.
 
Les xarxes i tota la resta d’arts de caça il·legals que s’han localitzat a la finca han estat immediatament desmantellats pels Agents Rurals perquè cap ocell més hi pugui quedar atrapat.
 
La utilització d’aquests arts de caça il·legals per a la captura i mort d’animals constitueix un delicte tipificat en l’article 336 del Codi penal en tractar-se d’arts de caça no selectius que permeten la captura indiscriminada de qualsevol espècie animal protegida que hi pugui quedar atrapada. Aquesta infracció pot comportar una pena de presó de 6 mesos a 2 anys i inhabilitació especial del dret de caçar d’entre 3 i 8 anys. Només estaria permesa la col·locació de xarxes en cas d’autorització excepcional del DAAM amb finalitats científiques i sempre amb coneixement previ dels Agents Rurals per poder-ne fer el seguiment.
 
Durant tot l’any, el cos d’Agents Rurals du a terme diferents serveis destinats a la recerca d’arts i mètodes no autoritzats per a la captura de fauna, ja que poden causar danys molt greus a espècies en perill d’extinció. Durant aquest 2014, els Agents Rurals han realitzat a la comarca del Maresme 253 inspeccions relacionades amb la caça i protecció dels animals, de les quals 66 han estat inspeccions de xarxes, paranys, esquers o altres trampes.
 
En aquest sentit, és important la col·laboració ciutadana i facilitar informació sobre qualsevol sospita d’utilització d’arts i mètodes il·legals en el medi natural a través del telèfon del cos d’Agents Rurals 93 561 70 00 (24 hores).
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Imatges

Els caçadors furtius utilitzaven un camp de conreu de la seva propietat que havien plantat expressament de gira-sols

Els caçadors furtius utilitzaven un camp de conreu de la seva propietat que havien plantat expressament de gira-sols 5552