Ha estat elaborada per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
Conté recomanacions pràctiques per incorporar la perspectiva de salut pública en les festes majors i celebracions locals
La Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat aquest estiu la "Guia de recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals".
La Guia conté recomanacions pràctiques per incorporar la perspectiva de salut pública en les festes majors i celebracions locals. Ofereix propostes concretes per reduir els problemes relacionats amb el consum d’alcohol i altres drogues en les festes. La Guia s’adreça a professionals que desenvolupen accions de prevenció en el marc de les festes locals i ha estat elaborada amb la col·laboració d’especialistes d’aquest camp vinculats a diferents entitats i municipis.
L’Agència de Salut Pública a Lleida ha fet difusió d’aquest material per posar-lo a l’abast dels tècnics de joventut dels ajuntaments, els centres d’atenció primària i les entitats vinculades a l’oci nocturn.
A més, la Subdirecció General de Drogodependències ha elaborat un decàleg com a resum de la Guia amb recomanacions pràctiques per aconseguir aquesta finalitat d’incorporar la perspectiva de salut pública en les festes locals.
En el marc de la salut pública, un dels factors que en els últims temps ha adquirit protagonisme és el consum de risc d’alcohol i altres drogues, especialment vinculat als entorns d’oci, amb importància en els actes i festes locals.
L’alcohol és la substància addictiva més consumida en la nostra societat i una de les que ocasiona més problemes socials i de salut. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2013 (ESCA), un 3,9% de la població de 15 anys i més fa un consum de risc d’alcohol: el 6,0% dels homes i l’1,9% de les dones. És superior en els homes en totes les edats i en el grup de 15 a 24 anys. Tot i que l’evolució d’aquest indicador és favorable respecte a anys anteriors, cal trobar solucions a través d’actuacions preventives que dissuadeixin d’aquest consum de risc d’alcohol i altres drogues, especialment pel que fa als joves i adolescents, i amb més èmfasi si es tracta de menors d’edat.
Aquests materials s’emmarquen en les estratègies preventives comunitàries, el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) i en el programa Nits de Qualitat (NitsQ), iniciat el 2008.
Programa NitsQ
El programa NitsQ és un espai de treball participatiu en què hi intervenen els diferents agents implicats en l'oci nocturn d'un territori per tal d'engegar iniciatives consensuades. Les taules NitsQ convoquen representants de l'Administració pública, la indústria de l'oci nocturn, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra i altres entitats del món cultural i associatiu del territori.
Mitjançant una metodologia de sessions participatives, l'objectiu de les taules NitsQ és valorar les necessitats del territori i definir i desenvolupar actuacions conjuntes per millorar la qualitat de l'oci nocturn del territori.
Les taules NitsQ s’han iniciat a 22 municipis de Catalunya i ja hi ha 40 locals i quatre festivals acreditats amb la "Q de festa!", un distintiu que s'ofereix als espais d'oci nocturn de Catalunya que presenten un seguit de serveis per a la promoció de la qualitat i el benestar dels seus usuaris.
A la ciutat de Lleida, el programa NitsQ proposa un treball transversal dut a terme per l’Ajuntament, els professionals dels locals d’oci nocturn, les associacions de veïns, els cossos de seguretat i els serveis sanitaris. El projecte en sí es defineix com un programa d’intervenció educativa vinculat amb un procés participatiu que inclou tots els col·lectius i les entitats (Administració local i regidories competents, locals i espais d’oci nocturn, col·lectius i entitats juvenils, cos dels Mossos d’Esquadra i policia local, associacions de veïns, etc.) involucrades en el sector de l’oci nocturn de la ciutat de Lleida amb l’objectiu de treballar de manera conjunta per tenir un entorn més segur, saludable i de qualitat per a tothom.
A part de les intervencions en festes populars, NitsQ a Lleida es concreta en accions determinades com, per exemple, facilitar la participació de totes les persones, institucions i entitats implicades en l’oci nocturn de la ciutat a través de la creació de la Plataforma NitsQ Lleida. També en la creació d’un grup de joves voluntaris en promoció de salut i reducció de risc.
NitsQ Lleida va estar present el passat cap de setmana a la festa major de Pardinyes. Durant la nit de dissabte, es va dur a terme una acció de sensibilització per fer de la festa un acte de civisme, un espai d’oci de qualitat, segur i de convivència. Els tècnics del programa Nits Q, juntament amb voluntaris de la borsa de la Regidoria de Joventut, van fer una intervenció que consistia a muntar un punt informatiu perquè els assistents a la festa poguessin demanar informació sobre els riscos associats al consum de determinades substàncies i especialment a la ingesta d’alcohol.
Més informació: