• El document, consensuat amb el sector, pretén determinar les oportunitats, les potencialitats i les actuacions a realitzar en cada comarca amb l’objectiu de dinamitzar les activitats aquàtiques, aprofitant les sinèrgies entre els diferents sectors implicats per oferir una oferta segura i de qualitat
  • El pla respon a un compromís adoptat al Parlament de Catalunya a través de la resolució 739/X
 
 
El Govern impulsa el Pla de desenvolupament del litoral i de les comarques catalanes amb aigües continentals i/o fluvials, un full de ruta consensuat amb el sector que té com a objectiu dinamitzar les activitats vinculades a la nàutica d’esbarjo i millorar la sostenibilitat econòmica, social i bioambiental del territori. El pla té una durada d’un any i pretén establir sinèrgies entre el sector de les activitats maritimorecreatives i el turístic, afavorir la col·laboració pública i privada i posar les bases d’un creixement ordenat, que garanteixi una oferta segura i de qualitat.
 
Catalunya disposa d’unes bones condicions per desenvolupar activitats nàutiques d’esbarjo. El clima, la franja litoral i el gran nombre d’espais fluvials i embassaments del país ha permès desenvolupar i diversificar un ventall ampli d’activitats que ara el Govern vol potenciar i ordenar. Amb aquest objectiu, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha impulsat el Pla de desenvolupament litoral i de les comarques catalanes amb aigües continentals i/o fluvials, que el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha presentat avui a la reunió del Consell Executiu.
 
El document respon a un triple objectiu: determinar les oportunitats i potencialitats de cada comarca; determinar les actuacions a desenvolupar, i integrar i vertebrar els diferents sectors implicats per afrontar els reptes de futur. Engloba les activitats de pescaturisme i de turisme pesquer i aqüícola, així com les activitats vinculades als centres d’activitats marítimes (acadèmies nàutiques, centres d’immersió i centres nàutics) i a la pesca recreativa.

El pla s’ha consensuat amb el sector. De fet, hi participaran tant les administracions públiques com els agents socials, com ara les cambres de comerç, associacions d’empresaris del sector nàutic, pesquer, de la restauració, entre d’altres.
 
La iniciativa respon al compromís adoptat al Parlament de Catalunya, a través de la resolució 739/X sobre el món agrari. Catalunya ja disposa d’un Pla de Desenvolupament Rural vinculat a les polítiques que estableix les Política Agrària Comuna ( PAC).
 
 
Actius i infraestructures del litoral català
 
Catalunya compta amb un ampli ventall d’actius i infraestructures relacionades amb el litoral i les aigües continentals i fluvials. En aquest sentit, disposa, entre d’altres, de centres d’immersió (167), acadèmies nàutiques (65), ports esportius (44), ports pesquers (23) o clubs nàutics (27).
 
A Catalunya hi ha actualment 330.419 titulacions, llicències i acreditacions, essent les titulacions de nàutica d’esbarjo i les llicències de pesca recreativa de superfície les més nombroses.