El conseller de Cultura ha recordat el músic Peret com “un artista irrepetible, que va crear quelcom nou i que va fer una aportació absolutament singular al nostre panorama musical català. Gràcies a ell, la rumba va assolir un perfil propi dins la cultura tradicional del nostre país”.
 
Mascarell ha afegit que “estic convençut que ell era conscient del formidable paper cultural que havia jugat durant la seva vida, inventant-se la rumba, fent aquest paper de fusió, construïnt himnes populars, vinculant el nostre país amb un gènere creat per ell. I a més creant aquests himnes, que des dels anys 70 pràcticament fins ara, han tingut repercussió no només local, sinó també internacional.”.
 
“Com molts catalans, Peret és fill de la fusió i per això va crear un llenguatge personal, fruit de la suma de molts estils, com la rumba, rock, pop, mambo. Ha estat un exemple de la diversitat cultural tan rica que caracteritza i defineix Catalunya”, ha assenyalat Mascarell.
 
El conseller de Cultura ha destacat que Peret ha estat “un creador d’himnes populars, un artista estimat per gent de tot tipus de procedència i edat i respectat pels professionals i la crítica. Era una persona entranyable, amb la que era extraordinari conversar i veure amb quina intensitat vivia la vida. Va unir tradició i modernitat i aquesta fusió, que ell va dur a terme d’una manera personal, li va concedir gran projecció exterior”. 
 
Peret va néixer a Mataró el 24 de març de 1935, on va viure fins als quatre anys, edat en què la seva família es va traslladar a Barcelona. Als 12 anys va debutar al Teatre Tívoli de Barcelona juntament amb laseva cosina Pepi amb el  nom Hermanos Montenegro.
 
L’any 1962 va gravar el seu primer disc, que incloïa les cançons “Ave María Lola” i “Recuerda”. Posteriorment va arribar el seu reconeixement gràcies a cançons com “La noche del Hawayano”, “El lunar en el pie”, “Qué suerte”, “Belén, Belén”, “Voy, voy”, “La fiesta no es para feos”, “El muerto vivo”, “Rumba pa ti”, “Don Toribio”, o “Una lágrima”. L’any 1967, la seva participació al festival Midem de Cannes, Peret li va obrir les portes dels mercats internacionals. Peret va esdevenir una estrella europea i va actuar amb  artistes com Tom Jones, Paul Anka o Françoise Hardy. L’any 1971 va gravar la cançó el “Borriquito”, que va gaudir de ressò internacional. L’any 1992, el seu tema “Gitana hechicera” va esdevenir un dels himnes dels Jocs Olímpics de Barcelona Olímpica, en la cerimònia de clausura dels quals va participar. Com a actor, va ser protagonista de cinc pel·lícules: “Amor a todo gas”, “El mesón del gitano”, “¡Qué cosas tiene el amor!”, “A mí las mujeres, ni fu ni fa” y “Si fulano fuese mengano”.
 
Peret va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1998 i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2008.