El president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) destaca que l’èxit aconseguit amb el Codi infart del Departament de Salut "s’hauria d’extrapolar a la resta de l’Estat espanyol"
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat el Congrés Europeu de Cardiologia 2014, que a partir de dissabte reuneix més de 30.000 participants
A Catalunya, la mortalitat per infart es redueix gairebé a la meitat en l’última dècada
El president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), José Ramón González-Juanatey, ha fet especial referència a l’èxit assolit a Catalunya amb el Codi infart que ha aconseguit "reduir la mortalitat en la darrera dècada. Un model que segons González-Juanatey "s’hauria d’extrapolar a la resta de l’Estat espanyol". El cardiòleg ha dit que "no pot ser que a Catalunya s’hagi desenvolupat un codi d’actuació en cas d’infart que ha reduït les morts per aquestes afeccions en un 50% i altres comunitats, amb poder per fer-ho, no tinguin cap actuació protocolitzada".
El president de la Societat Espanyola de Cardiologia ha destacat la importància de la transparència en els resultats de l’activitat assistèncial del sistema sanitari públic català a travès de la Central de Resultats, com a eina per millorar l’atenció a la ciutadania. González- Juanatey també ha fet esment al fet que el Departament de Salut incorpori en el seu model sanitari el criteri de les societats científiques.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha lloat a la roda de premsa inaugural del Congrés Europeu de Cardiologia 2014 la tasca dels professionals: "A Catalunya estem molt orgullosos dels nostres cardiòlegs".
En aquest sentit, el conseller de Salut ha remarcat: "Per primera vegada, a Catalunya hem aconseguit a la sanitat pública que, cardiòlegs i cirurgians cardíacs, elaborin el primer Pla director de cirurgia cardíaca per millorar l’atenció a la ciutadania" (www.gencat.cat/salut). Aquest Pla permetrà l’increment en un 20% del nombre de les intervencions quirúrgiques fins a final d’any per reduir el temps d’espera a través de l’activitat contractada pel Servei Català de la Salut (CatSalut).
La mortalitat per infart a Catalunya, inferior que a la resta de l’Estat
A Catalunya, les malalties cardiovasculars són la causa d’un 28,64% del total de defuncions, una xifra que se situa per sota de la mitjana espanyola en un 1,5%. L’any 2012, les malalties cardiovasculars van causar 18.034 defuncions a Catalunya.
Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Europa. Cada any aquest tipus de patologies causen 4 milions de morts a tota Europa i són responsables del 47% de les defuncions, segons Euroheart 2012.
La mortalitat per infart es redueix gairebé a la meitat en l’última dècada
Tal i com ja va comunicar el Departament de Salut aquesta setmana, la mortalitat per infart s’ha reduït gairebé a la meitat durant l’última dècada. La promoció de la salut, la millora en el control dels factors de risc i la implementació del Codi infart són alguns dels elements que han influït en l’augment de l’esperança de vida en les persones que tenen risc de patir o que pateixen una malaltia cardiovascular.
L’infart agut de miocardi és una causa important de morbimortalitat. Cada any es produeixen uns 6.500 infarts a Catalunya, dels quals un 40% requereixen tractament a les unitats d’hemodinàmica, sectoritzades en deu hospitals de referència a tot el territori.
El Codi Infart ha permès millorar el diagnòstic, tractament i temps de resposta en el cas dels pacients amb un infart de miocardi, contribuïnt també a aquesta millora, l’ampliació de l’horari dels serveis d’hemodinàmica de Tarragona,Lleida i Girona.
A l’inici dels símptomes, els pacients han de trucar al telèfon 112 ( Sistema d’Emergències Mèdiques) i de manera inmediata s’activa el Codi infart per donar una resposta en el mínim temps possible.
Congrés Europeu de Cardiologia 2014, reuneix més de 30.000 participants
El Departament de Salut ha acollit aquest matí la roda de premsa inaugural del Congrés Europeu de Cardiologia 2014, organitzat per la Societat Europea de Cardiologia (ESC en anglès), que comença dissabte a Barcelona i s’allargarà fins al dimecres 3 de setembre.
El president de la European Society of Cardiology ,Panos Vardas,ha assenyalat que " Barcelona és una ciutat de referència en innovació i recerca" i que " té una història ben coneguda pel que fa a la medicina vascular i que de fet els grans pilars de la medicina cardíaca es troben aquí". Sent considerada Barcelona una ciutat cardioprotegida.
Aquest any, el Congrés ha batut un nou rècord amb 11.444 estudis presentats provinents d’un centenar de països diferents, del total dels quals se n’ha acceptat un 40%. Més de 30.000 participants debatran sobre les últimes novetats de la recerca en cardiologia, des d’estudis i assajos clínics a l’ús de teràpies ja existents, i l’avaluació de l’impacte de l’educació en aquest àmbit.
La ciutat de Barcelona és una referència en la generació de coneixement en el camp de la cardiologia i, incloent-hi aquesta edició, ja ha acollit tres congressos de l’ESC, esdeveniments que promouen el coneixement científic per millorar el tractament i la prevenció de les malalties cardiovasculars, tal i com ha expressat Panos Vardas, president de l’ESC.
El director del programa científic, Keith Fox, ha subratllat que "la nova ciència només significa alguna cosa si es pot debatre amb companys de professió" fent referència que Barcelona ofereix aquest escenari de discussió i debat entre experts internacionals.
Sobre cigarretes electròniques
Tots els ponents de la roda de premsa inaugural han coincidit a assenyalar que la promoció de la salut i els bons hàbits son fonamentals en la prevenció de les malalties cardiovasculars. En aquest sentit sobre l’ús de cigarretes electròniques han aplaudit l’anunci de l’Organització Mundial de la Salut de prohibir-les en espais tancats.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que el govern català és pioner en la limitació del consum de cigarretes electròniques en els espais on té competències. El conseller ha reiterat " que la regulació que hauria de fer l’Estat espanyol hauria de ser la mateixa que la que s’aplica amb el tabac convencional".
Accions de sensibilització
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) participa en el Congrés Europeu de Cardiologia realitzant accions pedagògiques i de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la reanimació cardiopulmonar (RCP) davant d’una situació d’aturada cardiorespiratòria. Les possibilitats de supervivència d’una persona que pateix una aturada cardiorespiratòria augmenten aproximadament en un 70% si es realitzen maniobres d’RCP en els primers 4 minuts.
També, durant els quatre dies en què se celebra el Congrés, personal voluntari del SEM realitzarà tallers sobre com es fa una RCP a la carpa instal·lada a la plaça de la Universitat de Barcelona.