• L'adopció dels hàbits adequats pot facilitar una reincorporació més fàcil després de les vacances
  • El començament del curs és un bon moment per millorar la salut. Reforçar els hàbits d'higiene, posar al dia les vacunacions i deixar de banda costums poc saludables són alguns dels consells que ha emès l'Agència de Salut Pública de Catalunya de cara al canvi de rutina
  • L'ASPCAT també recorda els beneficis que tenen per a la salut l'alimentació saludable i l'activitat física moderada, de la qual reitera la recomanació de sumar-ne al menys 30 minuts diaris i 5 dies a la setmana, com a mínim
  • També recomana cultivar aficions per millorar el benestar mental, enfortir les relacions personals i dormir bé 

 

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha emès un decàleg de recomanacions per a la tornada de les vacances i a la rutina dels mesos de tardor i hivern. L'ASPCAT incideix, entre d'altres, en els beneficis de fer un retorn planificat a les tasques habituals i en de mantenir una actitud positiva respecte als projectes professionals. Salut Pública també recomana dedicar unes hores setmanals a fer activitats lúdiques per potenciar el benestar mental.

Així mateix, reitera els beneficis de tenir estils de vida actius. Els experts consideren fonamental sumar 30 minuts d'activitat física moderada al dia, almenys 5 dies a la setmana. Per assolir aquest objectiu es recomana incorporar hàbits com ara fer part dels trajectes quotidians a peu o bé en bicicleta o utilitzar les escales enlloc dels ascensors.

La represa d'una alimentació ¿@saludable i equilibrada, amb la incorporació d'un mínim de cinc peces diàries de fruita o verdura fresca, la moderació del consum d'alcohol i la millora dels hàbits d'higiene són algunes de les altres recomanacions que fa Salut Pública per a aquest inici de setembre.
 
Totes aquestes recomanacions incideixen en algun dels aspectes considerats prioritaris pel Pla Interdepartamental de salut pública (PINSAP). Aquest ventall d'accions, impulsat pel conjunt del Govern i en col·laboració amb l’àmbit mèdic i l’assistencial i amb organitzacions i associacions diverses de la societat civil, busca millorar l'esperança de vida en bona salut de la població catalana, mitjançant programes concrets en cinc eixos bàsics. Aquestes àrees d'actuació són el control del pes, la lluita contra les infeccions, l'atenció a la salut mental, amb un esment especial sobre les addiccions, i la vigilància de les condicions ambientals del país.