Senyalització de regulació de bolets al PNIN de Poblet. Autor: Richard Marin-DAAM
Senyalització de regulació de bolets al PNIN de Poblet. Autor: Richard Martin-DAAM
Aquest 2014 continua la prova pilot que estableix el punt de partida per a la regulació de la recol·lecció de bolets als boscos catalans des d’un punt de vista tècnic i com a possible estratègia per afavorir la gestió  forestal i el desenvolupament rural
 
El Departament també activa 3 noves zones a Catalunya de recol.lecció sense pagament en fase inicial per conscienciar a la societat sobre les bones pràctiques i gestió micològiques
 
El  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha decidit prorrogar fins al 2015 la prova pilot que està portant a terme per recol·lectar bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet. La durada del Pla es va establir en dos anys, temps que es va considerar suficient per avaluar els resultats de la seva implantació i disposar de conclusions representatives. No obstant això, la temporada passada, en el segon any d’implantació el Pla no es va poder dur a la pràctica ja que la pluviometria durant la temporada de 2013 no va ser òptima per a la producció de bolets.
Per aquest motiu,  tal i com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya es considera necessari modificar la durada del Pla per tal de disposar de més temps per obtenir conclusions representatives dels resultats d’aquesta regulació.
 
El Departament d’Agricultura va establir una normativa específica per les forests de propietat de la Generalitat del PNIN de Poblet i la seva zona d’influència. Es tracta d’una prova pilot que permetrà fer un estudi sobre les repercussions que  la recol·lecció de bolets té sobre els terrenys forestals i poder establir l’ordenació d’aquesta activitat en el marc de la protecció del medi i de l’ús racional i equilibrat del territori.
 
La finalitat d’aquesta prova pilot és establir un punt de partida per la regulació de la recol·lecció dels bolets als boscos catalans des d’un punt de vista tècnic i com a possible estratègia per afavorir la gestió  forestal i el desenvolupament rural. Durant el primer any del Pla pilot per regular la recol·lecció de bolets a Poblet es van recaptar 4.290 €  i que la Junta Rectora del va acordar  destinar  a la implementació del Pla pilot de recol·lecció de bolets a la promoció, difusió i recerca micològica dins la mateixa zona regulada.
 
Rovelló. Autor: Richard Martin-DAAM
Rovelló. Autor: Richard Martin-DAAM
La temporada 2012 es van atorgar a Poblet 2.158 autoritzacions, el 80% de les quals eren per a boletaires locals
L’objectiu principal del Pla pilot de regulació de la recol·lecció de bolets al Paratge Natural de Poblet ha estat més educatiu i pedagògic que amb ànim recaptatori. L’objectiu principal és que el boletaire aficionat que practiqui l’activitat al Paratge Natural gaudeixi de la recol·lecció d'acord amb les recomanacions i les bones pràctiques, i reconegui les diverses varietats de bolets existents al bosc de Poblet. A més dels consells de recol·lecció, neteja i conservació dels bolets comestibles abans del consum. 
 
El primer any d’implementació 2012-2013, es van  expedir 2.158 autoritzacions per a la recol·lecció de bolets al Paratge Natural de Poblet i la seva zona d’influència, i l’import de recaptació ha estat de 4.290 €.
 
El preu  públic establert per obtenir l’autorització de recol·lecció de bolets, queda fixat en de 10 €/ temporada per persones majors de 18 anys, 5 € / temporada per menors d’edat amb edats compreses entre els 14 i 17 anys i jubilats que no tinguin la condició de veïnatge i per les persones que tinguin la condició de veïnatge tenen una bonificació del 90% i per tant el cost és de 1 € / temporada. Es poden recol·lectar com a màxim 6 quilograms per persona i dia. Els sol·licitats rebran un document acreditatiu nominal que permet a la persona física que el posseeixi anar a recollidor bolets durant tota la temporada.
 
Les zones autoritzades estan degudament senyalitzades i les infraccions se sancionaran segons estableixen les lleis forestals. La vigilància de la zona es farà a través del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Agents Rurals informant  a un boletaire sobre la regulació  al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost
Agents Rurals informant a un boletaire sobre la regulació al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost
En marxa tres  noves àrees de recol.leció de bolets en fase inicial sense pagament per conscienciar la societat
 
Paral·lelament el Departament d’Agricultura ha establert tres zones de recol·lecció reservada de bolets en boscos de titularitat pública: Massís de l'Orri (Pallars Sobirà i Alt Urgell), Setcases (Ripollès) i els Ports  de Tortosa (Baix Ebre i Montsià) amb l'objectiu de preservar els recursos micològics. La delimitació d'aquestes tres àrees també pretén conscienciar la ciutadania sobre la importància de les masses forestals i la necessitat de gestionar-les.  Per a la recol·lecció de bolets a les zones delimitades els boletaires haurien d’obtenir un abonament a través d’una aplicació telemàtica que per aquest any serà gratuït.
 
El portal s’ha habilitat a través de l’Empresa Publica Forestal Catalana, S.A  i la col·laboració del Cos d’Agents Rurals és clau en aquesta campanya de conscienciació i el compliment d’aquest pla que pretén preservar el recurs  micològic i generar recursos sota criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
La utilitat d’aquesta fase inicial sense cobrament va dirigida a l’obtenció de la màxima informació sobre el terreny i per via telemàtica i així poder obtenir una aproximació més fiable per a propera fase de cobrament.
 
Els Agents Rurals informen sobre el terreny de la regulació i l’obtenció del resguard mentre divulguen les bones pràctiques en al recol·lecció.  A més de portar a terme una campanya informativa amb el suport de tríptics informatius realitzen serveis de control i vigilància de les bones pràctiques  i porten  a terme una sèrie de qüestionaris sobre el perfil dels boletaires que accedeixen a les zones de recol·lecció de bolets reservades
 
Per a més informació sobre les zones de recol·lecció reservades
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Agents Rurals informant  a un boletaire sobre la regulació  sense pagament al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost

Agents Rurals informant a un boletaire sobre la regulació sense pagament al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost
JPG | 2369

Zona regulada del PNIN Poblet

Zona regulada del PNIN Poblet
JPG | 477