• Els ruixats més forts i amb més quantitat d’aigua en poc temps s’esperen a les comarques del Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa i Selva
 
  • Protecció Civil recomana precaució sobretot en els desplaçaments en vehicle i també en totes aquelles activitats a l’aire lliure a les zones de risc
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges que podrien ser intenses aquesta tarda-nit.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha avisat que es preveu un fenòmen atmosfèric advers amb pluja intensa (es poden recollir més de 20 litres/m2 en 30 minuts) avui a la tarda i que pot afectar qualsevol punt del país, però amb més probabilitat les comarques del Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa i Selva.
 
Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa i pedra. En moments de xàfecs el vent podrà ser ratxejat i fort.
 
Davant la previsió de xàfecs intensos per avui, Protecció Civil de la Generalitat ha informat als municipis afectats per la previsió i als serveis d’emergència, i demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l’entorn de rius i rieres i zones inundables en general. També cal seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.
 
Cal també allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns. Més consells a l’enllaç: http://bit.ly/1i6mRoe
 
Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar, abans que comenci a ploure, els embornals, desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.
 
En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja. Més consells davant una tempesta amb llamps: http://bit.ly/1evNH3E
 
 
Durant l’episodi de pluges d’ahir, el telèfon d’emergències 112 va rebre un total de 159 trucades, la gran majoria des de la comarca del Segrià (133), el 90% del total. Per franges horàries, la gran majoria (88) es va concentrar entre les 02.00 i les 03.00 hores.

Els principals motius van ser per inundacions de baixos i per incidències de trànsit (obstacles a la via o basals). 

De les 159 trucades rebudes al Telèfon 112, se'n van derivar 54 a Bombers i 40 a Mossos d'Esquadra i Policia Local.