• Es crea la distinció de qualitat Q 10, que podran obtenir els establiments que compleixin els requisits especials de seguretat, convivència, qualitat de les instal·lacions i valor artístic o cultural de l’activitat, entre d’altres
 
  • El text estableix el règim de comunicació prèvia com a regla general per iniciar i desenvolupar les activitats
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei d’ordenació de les activitats d’espectacles públics i recreatives, que té com a objectiu garantir la seguretat dels participants, reforçar la convivència entre tots els sectors implicats i assegurar la qualitat dels establiments i de les activitats i facilitar l’activitat econòmica. La llei pretén establir, en el marc de les competències de la Generalitat, el règim jurídic i la intervenció administrativa aplicable a les activitats, als establiments i als espais oberts al públic on es desenvolupen, així com coordinar les polítiques públiques de la Generalitat i dels ens locals.
 
La norma fa especial èmfasi en el reforç de la seguretat de les persones que participen a les activitats (espectadors, participants, usuaris, titulars, organitzadors i explotadors), així com de terceres persones que es puguin veure afectades i dels béns de titularitat pública i privada. Al mateix temps, la llei vol reforçar la convivència entre els actors implicats, especialment entre les persones que resideixen a les zones pròximes on se celebren aquestes activitats d’espectacles públics o recreatives.
 
Un altre dels objectius de la llei és garantir la qualitat dels serveis, amb la creació d’una distinció de qualitat anomenada "Q 10". El podran obtenir aquells establiments que compleixin els requisits especials de seguretat, els valors de convivència, qualitat de les instal·lacions, el valor artístic o cultural, l’adhesió de l’establiment al sistema arbitral de consum, entre d’altres.
 
 
Menys tràmits administratius
 
La nova regulació redueix i simplifica els tràmits administratius i ordena el sector de l’oci d’acord amb les exigències dels principis de mínima intervenció i de simplificació administrativa, que estableix la Directiva 2006/123/CE del Parlament i del Consell Europeu, de 12 de desembre, relativa als serveis en el mercat interior.
 
En aquest sentit, la llei estableix el règim de comunicació prèvia com a regla general per iniciar i desenvolupar les activitats d’espectacles públics i recreatives. Només es manté el règim de llicència municipal o d’autorització
de la Generalitat de forma excepcional quan es tracti d’activitats considerades de risc important.
 
S’incrementa el nombre d’ajuntaments amb competència per autoritzar activitats d’espectacles públics i recreatives de caràcter extraordinari, ja que la nova llei atribueix la competència als municipis de més de 20.000 habitants. Segons la llei vigent, únicament ho podien autoritzar les localitats de més de 50.000 habitants.
 
També es reconeix la competència dels ajuntaments per adoptar la mesura de tancament dels establiments que no disposin de llicència municipal, comunicació prèvia o pòlissa d’assegurança. Fins ara, aquesta competència era de l’òrgan sancionador.