El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va publicar el passat dia 5 de setembre, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l’anunci pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Gall del Penedès’ en el registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), anunci que es publicarà properament al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). 
 
L’anunci annexa el document únic, que aplega els principals elements del plec de condicions d’aquesta IGP  i dóna un termini de dos mesos, a partir de la data de publicació al DOGC i al BOE, per a què les persones que tinguin interès a examinar l’expedient ho puguin fer a les oficines del Departament d’Agricultura a Lleida i a Barcelona, als serveis territorials, o bé consultar-lo al web http://www.gencat.cat/daam/normativa/, durant l’esmentat període, en el decurs del qual poden formular-hi, així mateix, les al·legacions que creguin convenients.
 
A partir del termini de dos mesos, es valorarà les possibles al·legacions i si la Direcció General competent considera que es compleix els requisits per a la inscripció d’aquest producte en el registre comunitari de DOP i IGP es publicarà al DOGC i al BOE la decisió favorable del Conseller de tramitar aquesta DOP a la Comissió Europea (CE). Seguidament, s’enviarà aquesta Resolució a la CE juntament amb la documentació que requereix l’article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció en el Registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides.
 
El producte emparat per la IGP ‘Gall del Penedès’ és la carn fresca de pollastre (mascles i femelles) de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional. Aquesta carn es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals, i una carn i uns músculs ferms i sucosos. Es tracta d'un au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada; resistent a la calor i al fred mediterrani.
 
El ‘Gall del Penedès’ es cria en galliners que disposen d'accés a l'exterior durant tot l'any i es caracteritza per incloure granet de raïm (llavor de raïm) en la seva dieta que atorga a la carn unes característiques organolèptiques diferencials. L’edat mínima de sacrifici del pollastre ‘Gall del Penedès’ és de 98 dies. Les canals d’aquest pollastre són de la categoria A (segons Reglament (CE) nº543/2008). La canal no té excés de greix, la pell blanca, carn rogenca i potes negres amb la base de la pota de color blanc.
 
La zona geogràfica de producció de l’esmentada IGP comprèn 73 municipis, en concret: tots els de la comarca de l’Alt Penedès (27), tots els del Baix Penedès (14), tots els del Garraf (6), i els següents municipis de la comarca de l’Anoia: Argençola, La Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, El Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons (25); a més del municipi de Rodonyà, a la comarca de l’Alt Camp.
 
El ‘Gall del Penedès’, la seva cura, consum i comercialització han format part durant segles de l’aprenentatge consuetudinari de la pagesia del Penedès. Literatura escrita, tradició oral i obres artístiques descriuen com en totes les masies es criava aquestes aus, tant per a abastir el nucli familiar com per a ser durant temps base de l’economia familiar, atès que els ous d’aquestes aus, de color marró vermell intens (conegut com a “ou rogenc de Vilafranca”), es venien i eren molt apreciats en els mercat locals (mercat de Vilafranca, documentat el segle XII) i en el mercat de Barcelona, així com la carn del ‘Gall del Penedès’ també gaudia de gran reputació i renom, fet que es demostra amb la realització de la ‘Fira del Penedès’ que es remunta al segle XII , després la “Fira de Sant Tomàs”, actualment coneguda com “Fira del Gall”. La continuïtat ininterrompuda d’aquest certamen anual ha fet que els agricultors de la comarca, que tenien petites granges, poguessin exposar i vendre el seu producte, mantenint una alimentació tradicional condicionada pel cultiu de la vinya de la zona emparada per la IGP.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Anunci del DOGC.

Anunci del DOGC.
PDF | 41