• El Departament ha finançat amb uns 2,2 milions d’euros les beques ofertades per les grans federacions d’educació en el lleure
Un total de 3.979 infants i joves en situació de vulnerabilitat han estat becats aquest estiu en algunes de les activitats d’estiu impulsades pel Departament de Benestar Social i Família.
 
Del conjunt de joves beneficiats, 1.750 infants i adolescents han assistit als 61 centres oberts que han pogut obrir aquest estiu per primera vegada gràcies al finançament aportat pel Departament de Benestar Social i Família tant aquells gestionats per entitats socials com per ajuntaments.
 
L’obertura d’aquests centres oberts ha permès garantir la cobertura de necessitats bàsiques dels infants i adolescents atesos. En aquest sentit, s’han fet activitats diàries, de dilluns a divendres, amb un mínim d'obertura del centre de 6 hores diàries, preferentment en la franja horària de 9 a 18 hores, incloent 2 o 3 àpats diaris que hauran de garantir una alimentació saludable i equilibrada.
 
Complementant l’obertura dels centres oberts, els Casals Cívics de la Generalitat també han desenvolupat per segon any consecutiu el programa socioeducatiu ‘Jugar i llegir’. Aquest programa integra el joc i la lectura per al desenvolupament dels infants de 4 a 12 anys i educa en valors cívics. En aquest sentit, durant l’estiu s’han treballat els hàbits d’higiene i d’alimentació a través del taller ‘Menjar sà, tot és començar’ que ha ofert esmorzar i berenar als infants participants.
 
Uns 2.000 joves d’entre 4 i 12 anys han participat en aquest taller, que s’ha desenvolupat en 29 Casals Cívics de la Generalitat (7 més que l’any anterior) corresponents a 22 municipis.
 
Els barris i municipis on s’ha dut a terme el programa han estat Olesa de Montserrat, Sant Cosme del Prat, Riera Bonet de Molins de Rei, Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts, Canovelles, Pla de Bonaire i Sant Pere Nord de Terrassa, Arraona i Espronceda de Sabadell, El Xup i Mion de Manresa, Montserrat i centre d’Igualada, Manlleu, Bon Pastor de Figueres, Sant Josep Obrer de Reus, Ripoll, Can Borrell de Blanes, El Vendrell, Camp Clar de Tarragona, Llefià i el Pomar de Badalona, Gornal de l’Hospitalet, Mariola de Lleida, Les Bernardes de Salt, Ciutat Vella i Sant Andreu de Barcelona i Tremp.
 
Aquest estiu, 229 infants i joves més en situació de risc també han rebut ajuts per poder gaudir del programa ‘L’estiu és teu!’. Pràcticament la meitat d’aquests nois (110) ha gaudit del programa de manera gratuïta. La resta va beneficiar-se d’un preu reduït que, en la majoria de casos (105), va comportar una rebaixa del 90%. La resta d’infants que va rebre l’ajut (14) va obtenir una reducció en el preu d’entre el 65% i el 75%.
 
La temàtica de les estades que van triar aquests joves van ser majoritàriament esportives (70), combinades d’anglès i multiesportiva (64), idiomàtiques (43), cinema (21) i teatre (12). També ven escollir estades sobre música (8), circ (4), combinat anglès i astronomia (3) enginy (4).
 
Finalment, dels gairebé 4,5 milions d’euros de subvenció que aquest any el Departament de Benestar Social i Família ha destinat a les federacions d’educació en el lleure (Fundació Pere Tarrés, la Fundació Catalana de l’Esplai, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i Esplais Catalans i Acció Escolta), 2,2 milions d’euros eren exclusivament per a programes de beques i reforç de la cohesió social. Aquests ajuts s’emmarquen dins el pla d’actuacions per combatre els efectes de la crisi en la infància i adolescència, considerant el lleure educatiu com un dret dels infants i adolescents, en coherència amb el Pacte per a la Infància. Aquesta quantitat correspon als 1,7 milions que ja s’hi van destinar l’any anterior i que s’han vist incrementats aquest any amb un import addicional de 500.000 euros procedents de la recaptació de la Grossa de Cap d’Any, també per destinar exclusivament a beques per a activitats d’estiu, per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.