· Es tracta d’un mètode de diagnosi no invasiu i de baix cost, que aïlla l’ADN fetal del plasma matern i que obre noves oportunitats en el diagnosi prenatal.
· El grup investigador preveu patentar el dispositiu i crear una spin-off per comercialitzar-lo en un període de dos anys.
· El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de la línia Valtec, que impulsa el procés de valorització de la tecnologia perquè arribi al mercat.
La Fundació Universitat Rovira i Virgili (URV), a través de l’equip investigador de la Dra. Ciara O’Sullivan i de Teresa Mairal, ha desenvolupat un microsistema per a l’anàlisi de l’ADN del fetus que permet la detecció precoç del naixement prematur i de malalties relacionades amb l’embaràs com la preeclàmpsia.
Es tracta d’un mètode de diagnosi no invasiu, que funciona a partir d’un dispositiu de la mida d’una targeta de crèdit, d’un sol ús i de baix cost. El microsistema aïlla l’ADN fetal del plasma matern per realitzar l’anàlisi des de les cinc primeres setmanes de l’embaràs. Actualment, més del 65% dels desordres del part no són detectats a temps per permetre una intervenció específica monitoritzada, ja que els mètodes tradicionals invasius s’utilitzen a partir del segon trimestre.
El nou desenvolupament compta amb el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana- i del programa Valtec, que té l’objectiu d’impulsar els processos de valorització de la tecnologia per tal que arribi al mercat.
La preeclàmpsia, que afecta el 10% de la població gestant en els països desenvolupats, és una malaltia greu que pot causar la mort de la mare per hemorràgia intercerebral. El nombre de parts prematurs no ha parat de créixer en les últimes tres dècades i afecta entre un 5 i un 11% dels nounats en països industrialitzats.
Segons Ciara O’Sullivan, investigadora de la Fundació URV, “el suport del programa Valtec ens ha permès donar una empenta a la fabricació del microsistema, que volem patentar quan estigui llest”. A finals del 2016 preveu crear una spin-off per comercialitzar el dispositiu a empreses que s’encarreguen de realitzar diagnòstics. “També hi ha la possibilitat de llicenciar la patent i explotar-la per a altres aplicacions d’anàlisi d’ADN”, segons O’Sullivan.
El grup investigador té un acord de col·laboració amb l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per tal de validar el sistema a partir de mostres reals.
Programa Valtec de valorització tecnològica
El programa Valtec d’ACCIÓ impulsa projectes que transformen el coneixement científic en una tecnologia útil pel mercat industrial. Així, es pretén donar valor comercial a una nova tecnologia perquè sigui transferida a les empreses. En els últims 4 anys, Valtec ha destinat 10,5 milions d’euros a projectes majoritàriament del sector biotecnològic.