• El Departament de Cultura, present a FiraTàrrega i al Mercat de Música Viva de Vic, el mes de setembre, i al Womex, el mes d'octubre
Durant el mesos de setembre i octubre, artistes catalans de diverses disciplines faran més d’un centenar d’actuacions arreu de món, a països com Japó, Corea del Sud, Brasil, Uruguai i Xile.
 
ARTS ESCÈNIQUES (teatre, circ i dansa)
 
Colectivo 96º al Festival Blitz (Croàcia i Bèlgica): la formació creada el 2008 per Lídia González Zoilo i David Franch van portar, el 4 de setembre, a Rovinj, Croàcia, el seu espectacle sobre com es fingien els petons dalt d’un escenari. I més tard, els dies 26 i 27 de novembre, se l’emportaran al Monty kultuurfaktorij d’Antwerpen, Bèlgica, on també hi participarà l’Agrupación Señor Serrano amb el seu espectacle Brickman Brando Bubble Boom (BBBB), el 28 i 29 de novembre.
 
Jordi L. Vidal i Leandre al Festival Les Déboussolades (França i Països Baixos): El coreògraf català va presentar Ooups! i Chrysalis els dies 4 i 5 de setembre a França. I el clown Leandre va actuar el dia 5 de setembre al mateix país, a Lons-en-Saunier. A més, Jordi L. Vidal també oferirà el seu espectacle Ooups! al Cultuurcentrum de Hasselt el 16 de novembre, i Leandre participarà amb el seu Rien à dire al festival Circolo Circolo de 's-Hertogenbosch, als Països Baixos.
 
Insectotròpics (Brasil): La companyia està de gira amb el seu espectacle multimèdia anomenat La Caputxeta Galàctica, que proposa una visió original del conte popular. El 4 i 5 de setembre van estar al Festival Mirada de Santos al Brasil.
 
Xirriquiteula Teatre (PaÏsos Baixos): La companyia va presentar Papirus els dies 4 i 5 de setembre, al festival internacional de teatre Cultura Nova, que va tenir lloc a Heerlen, Països Baixos.
 
EFS (Alemanya): la companyia d’arts de carrer va presentar el seu espectacle Humortal els dies 5 i 6 de setembre a Hildesheim, Alemanya, dins del Pflasterzauber Festival.
 
Sarruga (Regne Unit): La companyia va participar amb el cercavila Peixos, a la Tall Ships Festival parade, el 5 de setembre a Greenwich, Londres.
 
Jordi Vilaseca i Moisés Roja (Regne Unit): Els artistes  van actuar a Manchester el 6 de setembre al festival Urban Moves International Dance Festival amb l’espectacle Proyecto d_ruses 5.
 
Claire Ducreux (França): El 6 de setembre va oferir l’spectacle Le Sourire du Naufragé, a Mably, i el 16 de setembre Le Sourire du Naufragé, a Sotteville.
 
La Veronal (Itàlia i Regne Unit): Una de les companyies catalanes de dansa més internacionals està de gira amb diferents espectacles aquests mesos de setembre i octubre. Van actuar el 6 de setembre al Danza Urbana Festival de Bolonya, i el 9 de setembre al Festival Città delle Cento Scale de Matera. Les properes actuacions seran el 12 de setembre al Festival Corpi Urbani a Gènova; i el 30 d’octubre al Dance Umbrella Festival de Londres, Regne Unit.
 
Max Calaf Sevé (Alemanya): Aquest artista domina les tècniques del llit elàstic i les combina amb el teatre físic, la dansa contemporània i la manipulació d’objectes. Ha actuat al Zirkart a Forchheim, Alemanya, el 13 i 14 de setembre.
 
Bot Project (Alemanya): La companyia ha presentat l’espectacle de circ Collage al Regensburger Kulturpflaster a Alemanya, el 14 de setembre.
 
Clinc! al Puppet International Festival (Països Baixos i França): La peça creada i dirigida per Pep Bou es podrà gaudir a Meppel, Països Baixos, el 17 de setembre i el 21 i 22 d’octubre al Théâtre Claude Carrière, a Montpellier.
 
La Cia. Zero en conducta en gira (Països Baixos i Alemanya): La companyia de circ actuarà al Puppet International Festival de Meppel, Països Baixos, del 18 al 21 de setembre i al Wandertheaterfestival de Radebeul, Alemanya, del 26 al 28 setembre.
 
Roger Bernat (França): Del 24 al 26 de setembre presentarà Numax-Fagor-Plus al Festival Temps d’Images, París; el 23-26 de setembre Domini Públic al Manège de Reims; el 27 de setembre La Consagración de la primavera al Théâtre de Brétigny a Domaine de Chamarande; del 29 de setembre a l’1 d’octubre Pendiente de Voto al Théâtre Malraux, a Chambéry; del 6 al 8 de novembre Domini Públic al Boulon, a Vieux-Condé; del 18 al 21 de novembre La Consagración de la Primavera, al Théâtre des 13 Vents de Montpellier, i del 19 al 30 de novembre Please Continue: Hamlet al Théâtre National Populaire, a Villeurbanne.
 
Jordi Galí (França): Presenta l’espectacle T el 27 de setembre a La Briquetterie (Vitry-sur-Seine).
 
Cia. Leandre (França): La companyia serà el 27 de setembre a Le Cendre amb Rien à diré; l’1 d’octubre Demodés al Samovar de Bagnolet, amb La Tal; el 2 i 3 d’octubre Rien à dire serà al Samovar de Bagnolet, i l’11 d’octubre a Décazeville.
 
Tortell Poltrona (França): L’artista actua el 28 de setembre al Samovar, a Bagnolet.
 
Cor de Teatre (França) : El 3 d’octubre portarà Operetta al Théâtre Jean Le Bleu de Manosque
 
The Magomic Show (França). El 4 d’octubre The Magomic Show, al Centre Cultural d’Orly.
 
Cia. Mudances (França): La companyia actuarà el 10 d’octubre amb From B to B al Théâtre l’Octone.
 
El Tricicle (França): Presenten 100% Tricicle el 5 d’octubre a Montrouge i el 16 i 17 d’octubre a Grenoble.
 
Escarlata Circus (França): Tenen quatre actuacions. El 4 d’octubre presenten Pugilatus al Samovar de Bagnolet; el 5 Llenties i Marabú al Théâtre de Pantin, i el 16 i el 18 Cabaret Petrificat al Théâtre de l’Agora/ Scène Nationale d’Évry.
 
Circ Panic (Regne Unit): La companyia farà dues actuacions de l’espectacle The man who lost his buttons, l’11 d’octubre a l’espai Bell Square de Londres.
 
Psirc (Amèrica del Sud): La companyia viatja amb l’espectacle Arcometria a Uruguai, Brasil i Xile. Estaran al 1er Festival de Circo de Montevideo del 21 al 28 de setembre; al Festival de Circo de Recife, de l’11 al 14 d’octubre, i al Teatro Municipal de Temuco a Xile del 16 al 24 d’octubre.
 
4 companyies de dansa catalanes al Festival MOVE! (Alemanya): La 13a edició del MOVE!, Festival de dansa de Krefeld, comptarà amb la participació de quatre companyies catalanes: Thomas Noone Dance, que inaugurarà el festival amb un tres peces i també presentarà una peça per a públic infantil; Pere Faura; Sònia Sánchez i Increpación Danza. Serà els dies 18, 19 i 31 d’octubre i 19 i 22 de novembre.
 
Don Juan Pelmànec (França): El 29 d’octubre oferirà Don Juan a l’Agora de Bonneville i el 31 d’octubre a Belfort.
 
Animal Religion (Japó): La companyia de circ està de gira amb Indomador i farà parada al 23è Daidogei World Cup Festival de Shizouka al Japó els dies 30 i 31 d’octubre.
 
 
MÚSICA
 
Che Sudaka 1111 live tour 2014 (Hongria i França): La formació catalana continua amb la seva gira i va visitar el 5 de setembre Nyiregyhaza, i el 6, Budapest, totes dues ciutats a Hongria. El 20 de setembre actuaran a Portet Sur Garonne, a França.
 
Gira de La Cafetera Roja (França): El grup barceloní continua la seva gira per terres franceses. El 6 de setembre va participar al Festival de la Pucelle a Sainte-Catherine-de-Fierbois.
 
Daniel Puente Encina (Alemanya): L’artista va presentar el 6 de setembre el seu nou disc al Ratskeller Duisburg a Alemanya. També va actuar a Berlín el 28 d’agost passat i el 20 de setembre té previst actuar a Eckernförde.
 
La Pegatina (Itàlia): El grup de rumba continua amb el seu Lloverá y yo veré tour 2014 i va actuar a Treviso el 7 de setembre.
 
Los Mambo Jambo (Alemanya): El grup ha actuat al Spanish Rock Invasion de Berlín. El festival ha tingut lloc al club Bassy de la capital alemanya entre el 10 i el 13 de setembre.
 
Daniel Cros (Corea del Sud): El cantant i compositor barceloní ha presentat el seu setè disc, Aquello era entonces, esto es ahora al Taehwa River Spring Jazz Festival, el 13 de setembre a Ulsan.
 
Andrea Motis & Juan Chamorro Quintet (França): El 18 i 19 de setembre actuen al Duc des Lombards, a París.
 
The Pepper Pots (Alemanya): La formació presenta el seu darrer treball We Must Fight. El 16 de setembre actuen a Erfurt, el dia 17 a Fürstenwalde el 18 a Berlín, el 19 a Wilhelmshaven, el 20 a Hamburg i el 21 a Colònia.
 
Banquete rumbero (Bèlgica): Joan Garriga, Carles Belda, Amparo Sanchez, Ivica Vucelja i Thomas Morzewski presenten el projecte creatiu europeu Soufflé Sufflé. El Banquete rumbero és una “performance culinària” dins del projecte Europa Creativa. Combina música popular i una introducció a la diversitat, les similituds i, sobretot, els sabors de la cuina del poble europeu. Serà el 20 de setembre al Cultuurcentrum de Brugge, Bèlgica.
 
Los peces de Cristina (Regne Unit): Actuaran al Looe Music Festival, que tindrà lloc del 19 al 21 de setembre a Cornwall,.
 
D’Callaos (Alemanya): El grup de música mestissa viatja a Duisburg, el 26 i a Leverkusen, el 27 de setembre.
 
The Excitements (França): El 27 de setembre al Tribu Festival.
 
Jordi Savall (Alemanya, Polònia i Bèlgica): Els propers concerts d’aquest compositor i músic seran el 12 d’octubre a Essen, Alemanya; el 13 a Tychy, Polònia, i el 21 a Bamberg, Alemanya. El 12 de novembre, com a gran acte de celebració del Tricentenari serà a Brussel·les.
 
Paco Ibáñez (França): El 10 de novembre al Théâtre des Champs Elysées, el cantautor presenta la seva nova gira Vivencias.
 
Silvia Pérez Cruz (França): El 29 de novembre al Théâtre de la Ville- Abesses de París.
 
 
ARTS VISUALS
 
Wishing wall (Regne Unit): La instal·lació interactiva, realitzada per la parella creativa formada per Varvara Guljajeva i Mar Canet, s’ha pogut veure al Barbican de Londres fins el proper 14 de setembre. La peça forma part de l’exposició Digital Revolution.
 
Gaudí: una arquitectura d’anticipació (Àustria): Dins de les activitats commemoratives del Tricentenari, la ciutat de Viena acollirà una mostra sobre l’obra de l’arquitecte català Antoni Gaudí, comissariada per Daniel Giralt-Miracle. Es podrà visitar de l’1 d’octubre a l’1 de novembre al Architekturzentrum Wien, a Àustria.
 
Stranger than fiction del fotògraf Joan Fontcuberta (Regne Unit): La Media Space Gallery del Science Museum de Londres acull aquesta exposició fins el 9 de novembre. Aquesta mostra també forma part del programa cultural del Tricentenari.
 
 
CINEMA
 
Festival de Cambridge (Regne Unit): Per tercer any va comptar amb una secció dedicada al cinema català. Del 28 d’agost al 7 de setembre es van poder veure 6 pel·lícules catalanes: Menú Degustació, de Roger Gual; Fill de Caín, de Jesús Monllaó Plana; Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll; Otel·lo, de Hammudi Al-Rahmoun Font; Ficció, de Cesc Gay; i el documental sobre la figura de Pau Casals, Un poema a l'exili, d’Alba Gómez que va guanyar el premi a millor documental del festival.
 
Catalan Window del London Spanish Film Festival (Regne Unit): Tindrà lloc del 26 de setembre al 2 d’octubre. Enguany es podran veure les següents pel·lícules catalanes de producció recent: Purgatori, de Pau Teixidor; Tots volem el millor per ella, de Mar Coll; Todo parecía perfecto, d’Alejo Levis; Stella candente, de Lluís Miñarro; El somni, de Fran Aleu; i Ignasi M, de Ventura Pons.
 
 
INSTAL·LACIONS
 
Tombs Creatius al Pflasterzauber (Alemanya): Tombs Creatius van instal·lar Colors de Monstre, la seva col·lecció de 30 jocs fets de fusta, al Pflasterzauber de Hildesheim, el 5 i 6 de setembre.
 
Itinerània amb “Titeretú” de gira (Eslovènia i Regne Unit): Van portar la seva instal·lació interactiva al Festival Lutke, del 8 al 14 de setembre a Ljubljana, Eslovènia; i estaran presents al Gravity Fields, el 26 i 27 de setembre a Lincolnshire, Regne Unit.
 
Toc de Fusta al festival ZirkArt (Alemanya): Presenta una instal·lació de carrer amb jocs i elements realitzats en fusta i es podrà veure a Frochheim, Alemanya, del 12 al 14 de setembre.
 
KaTaKraK (Bèlgica): Porten ‘Enginys Eko-Poètiks’ 10 instal·lacions, a mig camí entre l’art, el joc i el reciclatge. El 27 i 28 de setembre estaran a les Fêtes Romanes Festival des Arts de la Rue a Brussel·les.
 
Totes les dades d’actuacions d’artistes catalans s’extreuen de les informacions que els artistes i les empreses fan arribar al web www.catalanarts.cat perquè el Departament de Cultura en faci difusió internacional.
 
 
El suport del Departament de Cultura
 
El Departament de Cultura ha participat un any més a FiraTàrrega, la fira de teatre al carrer més important a Catalunya. De l’11 al 14 de setembre, la llotja de professionals ha acollit un estand on tècnics han atès als agents culturals que hi ha assistit. El Departament ha organitzat el Lunch Meeting, una trobada professional entre companyies catalanes i programadors internacionals convidats. Es tracta d’un acte a porta tancada, on en un ambient distès es coneixen artistes i programadors per tal de buscar sinèrgies i vendre espectacles. Serà el 12 de setembre a les 14.00h a l’Escola Pia de Tàrrega.
 
El cap de setmana vinent, el Departament de Cultura participarà al Mercat de Música Viva de Vic, que es celebra del 18 al 21 de setembre. Cultura hi serà present amb un estand on tècnics de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals atendran els assistents al Mercat. 
 
Posteriorment, el Departament de Cultura serà present a la 14a edició del mercat internacional de músiques del món Womex, que tindrà lloc a Santiago de Compostela del 22 al 26 d’octubre. El Departament de Cultura posarà a disposició de totes les empreses culturals catalanes que vulguin assistir al mercat un estand paraigües per promocionar la música feta a Catalunya. Fins al moment, les empreses i institucions que han confirmat la seva assistència són Ajuntament de Barcelona, Batall Produccions, BCN Music Export, Black Music Productions, Els Berros de la Cort, Blue Live Produccions, Èxits Management & Produccions, Fira Mediterrània de Manresa, Mel Semé Music, MUOM. Barcelona Overtone Singing Choir, Petit Indie, Picap, Propaganda pel Fet!, Rosazul, Taller de Músics i Wam Produccions.