• El Departament de Territori i Sostenibilitat organitza per tercer any consecutiu el concurs fotogràfic Apunta’t al Clic Mob a Instagram que enguany inclou trobades d’usuaris d’aquesta xarxa social.
  • S’assoleix un rècord d’adhesions, amb un total de 348. Els ajuntaments gironins creixen de 53 a 80 adherits.
Sota el lema ‘Fem el carrer més nostre', se celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a tot Catalunya amb més de 550 activitats, del 22 al 29 de setembre. Durant aquests 8 dies, ajuntaments, consells comarcals, operadors i entitats proposen activitats de tota mena per cercar noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable.
 
Amb un total de 348 organismes, enguany s’ha assolit un nou rècord d’adhesions (259 ajuntaments, 26 consells comarcals, 35 entitats i 28 operadors), xifres que constaten que Catalunya és un dels territoris europeus amb una participació més elevada. En total, durant la Setmana es practicaran 551 activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana: 263 caminades i 288 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta. Per part dels ajuntaments també s’organitzen activitats relacionades amb la mobilitat sostenible.
 
1.500 mesures permanents

Les mesures permanents, que sumen una trentena més respecte l’any passat, són aquelles accions que mantenen els organismes adherits més enllà de la Setmana. Les més habituals són les relacionades amb l’accessibilitat (creació de rampes per a cadires de rodes, rebaixada de voreres, ampliació de voreres, etc.), la conversió en zones de vianants (creació o ampliació dels itineraris i zones de vianants, millores de les seves infraestructures, ampliació o creació de noves vies verdes, etc.) i la gestió de la mobilitat (promoció de l’adopció de plans de mobilitat sostenible per a col·legis, llançament de campanyes de sensibilització, elaboració de materials educatius, accés restringit al centre de la ciutat de manera permanent, etc.). També es fan mesures relacionades amb la distribució de mercaderies, noves formes d’ús racional del cotxe, moderació del trànsit i sistemes de control d’accés, transport públic, noves instal·lacions per a bicicletes o millora de les existents.
 
La Setmana a les Xarxes Socials
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha organitzat per tercera vegada el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Apunta’t al Clic Mob!”. El concurs està obert del 16 al 30 de setembre. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2014. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals:
 
  • 1r premi general: Una estada d’una nit per a dues persones a l’hotel Port Ainé en règim de dormir més esmorzar. Inclou el forfet d’un dia per a dues persones i una entrada al parc lúdic de Port Ainé.
  • 2n premi general: Un dia a la Molina per a dues persones. Inclou un forfet de dia i una baixada en tubbing per a dues persones.
  • 3r premi general: 2 entrades per a Portaventura (inclou el transport en tren dins l’àmbit de Catalunya).
A més, les fotografies que incloguin les etiquetes georeferenciades: #mobilitat2014_ATMbarcelona, #mobilitat2014_ATMtarragona, #mobilitat2014_ ATMlleida i #mobilitat2014_ATMgirona participaran al premi que s'ofereix per a cadascun dels àmbits territorials esmentats i que consisteix en un abonament personal de transport públic integrat per tot l’any 2015. Les imatges amb aquestes últimes etiquetes també podran optar als premis generals.
 
Com a novetat, aquest any s’han organitzat trobades d’usuaris d’Instagram que amb les seves imatges promocionaran el Concurs i de retruc la Setmana de la Mobilitat i els seus objectius. Així, els usuaris d’aquesta xarxa, anomenats igers, poden apuntar-se a una visita guiada a l’estany de Sils, amb la Fundació EMYS, dimecres 17 de setembre; el dia següent, dijous, la trobada serà a la Colònia Güell, gràcies a FGC i Cripta Güell; i el cap de setmana, els igers de ponent poden viatjar amb el Tren dels Llacs, i els de Tarragona, passaran el diumenge a Portaventura. Totes les imatges d’aquestes trobades també entraran a concurs.
 
A nivell comunicatiu, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura compta enguany amb un nou canal d’informació a Facebook. En aquesta pàgina: http://www.facebook.com/setmanadelamobilitat es podran seguir totes les activitats de la Setmana amb la voluntat de fer que creixi la participació ciutadana a les activitats i, a més, que aquests participants puguin compartir-hi les seves experiències.
 
Activitats a tot el territori
 
Les activitats que es realitzen durant la setmana estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 230 activitats; a Girona més de 120; a Lleida superen les 150; a Tarragona mig centenar, i a les Terres de l’Ebre, una vintena.
 
A Barcelona hi ha 108 adhesions (92 ajuntaments, 15 empreses / operadors i un consell comarcal); s’han organitzat 787 activitats permanents; 90 caminades en 64 municipis; 149 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 2 curses de transport, una urbana i una altra d’interurbana.
 
A Girona hi ha 103 adhesions (80 ajuntaments, 8 consells comarcals, 8 entitats i 7 operadors); 318 mesures permanents (76 més que l’any passat); 68 caminades en 46 municipis; 56 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana.
 
A Lleida hi ha 91 adhesions (57 ajuntaments, 10 consells comarcals i 24 entitats); 188 mesures permanents, 63 caminades en 42 municipis; 55pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana i 1 escolar.
 
I a Tarragona i Terres de l’Ebre hi ha 47 adhesions (30 ajuntaments, 7 consells comarcals i 10 empreses / operadors); 204 mesures permanents (35 més que l’any passat); 42 caminades en 25 municipis; 28 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana.
 
Els objectius principals de la setmana són:
 
  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
 
Tota la informació relacionada amb la Setmana de la Mobilitat de 2014 es pot consultar al web www.mobilitat.gencat.cat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 150