El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Sala, ha assistit a la inauguració del XIV International Summer School on the Enviroment ISSE 2014, a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. Enguany, aquesta edició està dedicada a l’“Agricultura periurbana i urbana en les ciutats del segle XXI: Reptes per a una millor gestió del territori”.
En el decurs de la seva intervenció, el director general ha fet un repàs d’algunes de les principals variables que configuren la nostra societat del futur a escala global, com ara l’increment de població, la distribució desigual d’aquest increment demogràfic, les creixents concentracions urbanes, les emissions de CO2 o les estimacions de l’Agència Internacional de l’Energia sobre aquests temes.
Segons Sala, “tot plegat porta a la reflexió que hi pot haver un problema d’abastament alimentari que caldrà afrontar amb unes superfícies útils semblants a les actuals, que hauran de ser per força més productives però amb pràctiques tan respectuoses com sigui possible envers el medi.
Sala també ha apostat perquè Catalunya continuï contribuint a l’alimentació mundial com una oportunitat econòmica, però també com un deure ètic, alhora que ha proposat una política agrària per a aquesta realitat urbana creixent.
En aquest sentit, ha posat en relleu la importància de reivindicar “les nostres arrels culturals en el terreny alimentari”. Segons Sala, s’ha aconseguit posar en valor la dieta mediterrània, que ha estat reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i s’està insistint a promoure-la entre la població en general i la urbana en particular. A la vegada, també s’està insistint a reduir la quantitat d’aliments que es fan malbé o senzillament es llencen, tant des del punt de vista d’infrautilització de recursos com d’una pràctica “moralment rebutjable” en una societat on encara hi ha qui no té aquestes necessitats cobertes.
Com a mostra d’aquesta voluntat política, Sala ha explicat que s’ha elaborat el Decret de venda de proximitat, a través del qual s’incentiven els productes locals, alhora que s’estableixen mesures per garantir-ne la seguretat alimentària. El director general també ha explicat que s’ha desenvolupat al llarg del territori el projecte Gustum, que pretén recuperar receptes tradicionals amb productes locals i estendre una xarxa de restauradors que ofereixin aquests plats al consumidor.
Finalment, Sala ha remarcat que dins de la futura Llei d’espais agraris, entre altres temes, es recull l’agricultura periurbana, precisament com aquest lligam ciutat - medi ambient - alimentació que permet a aquest nombre cada dia major de ciutadans que viuen en grans poblacions de gaudir d’uns productes de proximitat, amb una baixa petjada ecològica, d’un entorn més naturalitzat, i que actua també com a embornal de C02. Sala també ha afirmat que la proximitat del consumidor permet al productor quedar-se amb un major valor afegit i tenir professionals de la terra que es guanyin la vida, ja que aquesta és la millor defensa per preservar el territori.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.