· Els actes programats en record del reconegut compositor de sarsueles i operetes, com Doña Francisquita, Bohemios o Maruxa, inclouran la participació del Cor de l’Orfeó Català
Les restes mortals del compositor Amadeu Vives, seran traslladades definitivament al cementiri de la seva localitat natal, Collbató, aquest dissabte. Coincidint amb aquest fet, la població serà l’escenari d’un homenatge organitzat per l’ajuntament de la localitat amb el suport del Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona i de dues entitats fundades en el seu moment per Vives: la Societat General d’Autors i Editors i l’Orfeó Català–Palau de la Música Catalana.
La jornada en record del compositor s’obrirà amb un concert del Cor de l’Orfeó Català, a les 11 hores a l’església de Sant Corneli. Seguidament, i dins del programa establert per la comissió ciutadana promoguda per l’Ajuntament de Collbató per a organitzar el retorn d’Amadeu Vives, a les 12 hores, tindrà lloc l’acte d’homenatge al cementiri municipal amb el trasllat de les despulles i la presentació de l’espai memorial Amadeu Vives.
La jornada es tancarà amb la inauguració de l’exposició “Instants d’història per descobrir Amadeu Vives”, al Casal de Cultura a les 19 h i la representació de l’opereta Bohemios en versió teatral i per a piano al Casinet, a les 21 h. L’obra tornarà a escena l’endemà, 21 de setembre.
Més enllà de les activitats que es desenvoluparan a Collbató, la transcendència d’aquesta figura dins del món de la música farà que també Madrid i Barcelona s’hagin sumat al record del compositor. El programa d’activitats es perllongarà també durant el 2015: així, el 4 de maig es representarà Bohemios al Palau de la Música Catalana, i dos dies després es podran escoltar al Petit Palau les seves Canciones epigramáticas.
El retorn de les restes del compositor
El retorn de les despulles del compositor a la seva localitat natal ha viscut un llarg periple històric. Un cop es va tenir constància de la mort a Madrid d’Amadeu Vives i Roig el 2 de desembre de 1932, l’Ajuntament de Collbató va oferir a la seva família que el cos del compositor descansés al cementiri municipal. El fill del mestre va agrair el gest però va refusar l’oferiment atès que l’Ajuntament de Barcelona li havia expressat el mateix desig.
No vas ser fins l’any 2000 quan va començar a fer-se realitat aquest retorn: llavors, un grup d’ex-cantaires de l’Orfeó Català va constatar la situació d’abandonament de la seva tomba al cementiri de Montjuïc un cop desapareguts tots els seus descendents. Per tal de preservar la memòria del compositor, aquest grup va contactar amb l’Ajuntament de Collbató, des d’on es van iniciar els tràmits, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Orfeó Català, per a retornar de manera definitiva l’Amadeu Vives al poble on havia nascut.
1