Avui ha començat a Barcelona la Conferència Regional de la Stroke Alliance For Europe (SAFE) amb representants d’associacions de pacients amb ictus de dotze països del sud-oest d’Europa. En aquesta Conferència, de dos dies de durada, es debatran els problemes més rellevants que afecten les persones que han patit un ictus i es plantejaran polítiques del col·laboració i actuacions conjuntes.
L'ictus és la primera causa mèdica de discapacitat, la primera causa de mort entre les dones a Catalunya i provoca més de 13.000 ingressos cada any a casa nostra. Es considera que 1 de cada 6 persones patirà un ictus al llarg de la seva vida i que més d'un 40% dels supervivents patirà una discapacitat.
El programa de la Conferència, agrupat en diferents temàtiques, tracta sobre experiències dels diferents països pel que fa a l'atenció domiciliària dels pacients, els grups d'ajuda mútua, les campanyes ciutadanes de coneixement de la malaltia o la col·laboració de les persones que han patit un ictus amb els programes governamentals de cada país. Pacients, familiars, professionals i experts debatran sobre aquests temes per fer propostes de millora.
SAFE és l’única organització sense ànim de lucre que agrupa associacions i entitats de pacients de tot Europa. L’objectiu és impulsar la prevenció de l’ictus a l’agenda política europea i evitar-ne la incidència a través de l’educació.
Aquesta Conferència ha estat organitzada per la Fundació Ictus, membre de SAFE des del 2009. La Fundació Ictus és una entitat amb presència social a Catalunya que treballa per donar suport a les persones que han patit un ictus. És capdavantera en la defensa i el suport a les persones discapacitades, a donar a conèixer la malaltia i a impulsar-ne la recerca.
Com a primera activitat de la Conferència, aquest matí les entitats implicades en el suport als pacients amb ictus a Catalunya han plantejat actuacions comunes. La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, Roser Vallès, ha exposat la missió, els valors i la feina feta pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya així com la necessitat de la participació de les entitats de pacients amb aquest òrgan del Departament.
La Fundació Ictus també ha presentat l’espot Fa el que faries tu, sobre una persona que ha patit un ictus, i ha traslladat la proposta a totes les entitats presents de treballar conjuntament per aconseguir que l'ictus sigui la malaltia central de la Marató de TV3 del proper any. En aquest sentit, ha demanat el suport al Consell Consultiu de Pacients i als responsables de SAFE. Catalunya disposa de vuit entitats i associacions de pacients de persones amb ictus, de professionals altament qualificats a tot el territori i de grups de recerca sobre la malaltia pioners a Europa.
La Conferència té lloc a l’edifici Salvany del Departament de Salut i finalitzarà demà divendres a la una del migdia. Està patrocinada per la companyia farmacèutica Boehringer Ingelheim, que reafirma així el seu compromís amb la prevenció i el tractament de l’ictus, una malaltia amb un índex de mortalitat molt elevat, de conseqüències discapacitants i amb un fort impacte social i familiar.