Al primer trimestre del 2014, l’índex de competitivitat en preus de la indústria catalana en relació amb els països industrialitzats mostra un retrocés d’1,6 punts percentuals en termes interanuals. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement, el principal factor que explica aquesta pèrdua de competitivitat és la tendència generalitzada a l’apreciació de l’euro respecte dels principals socis comercials fora de la zona euro.
El component nominal ha empitjorat 1,3 punts percentuals al primer trimestre del 2014 en relació amb el mateix període de l’any anterior, mentre que l’empitjorament del component dels preus industrials ha estat més lleu (0,2 punts percentuals).
Per àrees geogràfiques, l’evolució de l’indicador reflecteix sobretot la desfavorable evolució competitiva de Catalunya respecte dels nous països industrialitzats asiàtics, amb un empitjorament de l’índex de 12,3 punts percentuals en relació amb el mateix període de l’any anterior. Tant l’evolució del component nominal com el de preus expliquen aquesta pèrdua de competitivitat, amb un empitjorament de 6,2 punts percentuals del component nominal i de 5,7 punts percentuals del component preus.
Pel que fa als països desenvolupats, s’aprecia una lleugera pèrdua de l’indicador de competitivitat (0,5 punts percentuals) que s’explica per l’evolució dels tipus de canvi, que fa que el component nominal empitjori 0,9 punts percentuals. L’evolució del component preus, en canvi, ha registrat una millora (-0,4 punts percentuals) que ha atenuat lleugerament la pèrdua de competitivitat.
Quant als mercats europeus, l’indicador mostra una lleugera millora respecte del mateix període de l’any anterior. En el cas dels mercats europeus (UE-28), la millora ha estat de 0,5 punts percentuals i s’explica per l’evolució favorable del component preus, mentre que l’índex de competitivitat en relació amb els mercats de la zona euro ha millorat 0,2 punts percentuals.
1