· 73 cellers de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya participen en la 34 edició de la Mostra a l’Arc de Triomf de Barcelona, del 20 al 24 de setembre
· La presència dels cellers catalans creix un 16% i arriba al rècord històric en aquesta 34ena edició
· Es consolida per tercer any consecutiu la presència de les totes les DO’s catalanes a la Mostra
· Des del 2010 fins el 2014 la participació dels cellers s’ha incrementat un 170%
· Més de 150.000 persones passaran per la Mostra per tastar els vins amb denominació d’origen protegida
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director genera de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller executiu de Prodeca, Jordi Bort, ha inaugurat aquesta tarda la 34a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya.
Un terç del vi de qualitat que es consumeix a Catalunya correspon a una de les 11 denominacions d’origen catalanes del vi. El consum de vi català ha crescut els últims tres anys, i ha passat de representar una de cada quatre ampolles a una de cada tres ampolles.
Els cellers catalans, conscients de l’impacte del mercat de Barcelona en el conjunt del país, han apostat clarament per un consumidor que selecciona cada vegada més els productes que adquireix i que, en el cas del vi, percep el valor de l’oferta diversificada i de gran qualitat que presenta el sector del vi català. Més tenint en compte que els vins catalans han guanyat un lloc de privilegi en els lineals, i són els més venuts en els supermercats.
El 44% dels vins catalans amb DO s’exporten a més de 150 països
La bona acollida del vi català es trasllada també als mercats exteriors. Actualment, el 44% dels vins catalans amb denominació d’origen s’exporten a més de 150 països. La Unió Europea és el principal destinatari de les vendes exteriors, per sobre del 60%. Estats Units i Canadà, per una banda, i Xina i Japó per una altra són els altres grans compradors dels vins catalans.
La campanya 2012-2013, es van comercialitzar un total de 808.347,98 hl de vi català, de la mà de 9.768 viticultors i 600 cellers embotelladors, amb una superfície conreada de 44.798,07 hectàrees i 709.278,38 hl de vi emparat, amb el valor afegit que això representa quant a garantia de traçabilitat i de compliment de les normatives de qualitat. Aquesta aposta del sector és el que fa dels productes vitivinícoles catalans uns productes singularitzats davant dels mercats interiors i exteriors.
El sector del vi a Catalunya té una estructura molt sòlida i competitiva, i representa el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana en ingressos exteriors.
La Mostra de Vins i Caves de Catalunya que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a través d’Incavi, i amb la col·laboració de Prodeca, es perfila com una eina destacada en l’estratègia comercial dels cellers catalans, i compta cada cop amb una demanda més important tant del sector vinícola com dels consumidors, que s’hi acosten per conèixer i gaudir de les elaboracions
Rècord històric de participació: 73 cellers imés de 600 referències de vins
Aquest certamen se celebra enguany sota el lema, S’estima allò que es coneix, el qual acompanyarà el recorregut per les més de 600 referències que els 73 cellers participants presenten i que els visitants podran tastar i conèixer als estands que ocuparan el passeig Lluís Companys de Barcelona, a l’Arc de Triomf, durant els dies 20 a 24 de setembre.
73 cellers de les 12 denominacions d’origen reconegudes al nostre país participaran en la 34 edició de la Mostra, que tindrà lloc a Barcelona, del 20 al 24 de setembre
La 34a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya bat el record històric de participació de cellers, que aposten clarament pel mercat i el consumidor de Barcelona.
La presència dels cellers catalans creix un 16% i arriba al rècord històric en aquesta 34ena edició
Es consolida per tercer any consecutiu la presència de les totes les DO’s catalanes a la Mostra
A aquesta gran oferta vinícola, l’organització de la Mostra suma una altra oferta, l’alimentària, que acompanya el tast amb una proposta de productes de proximitat, entre els quals, a més dels embotits, conserves de peix i coques dolces i salades, destaquen els formatges artesans d’elaboradors de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (Acrefa). A més, la col·laboració entre l’organització de la Mostra i Turisme de Catalunya permetrà que els visitants coneguin l’oferta enoturística del nostre país.
Solidaritat: el ‘barret solidari’ de la Mostra
Entre els valors que pretén impulsar la Mostra i el Departament d’Agricultura hi ha un que és especialment destacable, i és la solidaritat cap a la situació desfavorable de persones del nostre entorn. Per aquest motiu, la Mostra ha destinat 3 mil barrets perquè els visitants el puguin adquirir mitjançant una aportació a l’entitat social per a la integració de les dones del barri del Raval ‘Diàlegs de Dona’.
Segona edició del concurs de fotografies #mostracat
El Departament d’Agricultura, a través de Prodeca i Incavi, ha organitzat la segona edició del concurs de fotografies sobre el #vicatalà i la #mostracat a la xarxa social Instagram. El jurat, format per representants de les denominacions d’origen dels vins catalans, i presidit pel director general de l’INCAVI, Jordi Bort, ha seleccionat les 20 imatges guanyadores, d’entre les més d’un centenar que s’hi han presentat. Les imatges guanyadores s’exposaran al recinte de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, a l’Espai Selecció.
Els autors de les fotografies guanyadores han rebut de mans del conseller Pelegrí el reconeixement a l’encert en la selecció de les imatges, a més del premi previst en les bases, que inclou dos passis per a l’Espai Selecció i dues invitacions per a conèixer l’oferta vinícola dels 73 cellers participants en la Mostra.
L’Espai Selecció de la Mostra acull els vins icona dels 73 cellers participants en aquesta Mostra de Vins i Caves, que, en la 34a edició, bat el rècord de participació de cellers de la seva història, amb el més gran desplegament d’elaboradors a la ciutat de Barcelona. Al llarg dels dies de celebració de la Mostra, a més, els visitants podran visitar, conèixer, tastar i descobrir més de 600 referències de vins de qualitat de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya.
Les fotografies guanyadores es poden visualitzar a l’enllaç de flickr del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
Programa de Tasts
Les dues sales de tast habilitades al recinte de la Mostra acolliran un programa de presentacions i tasts que permetran al visitant aprendre i aprofundir en el coneixement de vi i en la cultura que l’envolta. A més, entre les propostes destacables, es troba el tast de copes de l’empresa Riedel, col·laborador de la Mostra, i que vol difondre la importància de la copa en el missatge que conté cada vi.
SALA 1
|
|||
Dissabte 20
|
|||
13:00 - 14:00
|
CASTELL DEL REMEI
|
Passeig pel vins de Castell del Remei
|
|
17:00 - 18:00
|
MESTRES VINS DE CAVA
|
Els Cupatges de MESTRES. Descobreix els cupatges de MESTRES més gastronòmics, i aprèn a maridar-los amb formatges
|
|
18:00 - 19:00
|
LLOPART
|
Nova presentació de Llopart
|
|
19:00 - 20:00
|
A.VILAMAJÓ - ECOLÒGIC LHEBLAN
|
Tast de vins
|
|
Diumenge 21
|
|||
13:00 - 14:00
|
DO TERRA ALTA
|
Garnatxa Blanca l'essència de la DO TERRA ALTA
|
|
17:00 - 18:00
|
SURIOL
|
Tast de vins
|
|
18:00 - 19:00
|
CLOS-PONS
|
Tast de vins
|
|
19:00 - 20:00
|
DO CONCA DE BARBERÀ
|
Presentació del llibre Més enllà del vi de Sebastiano Alba
|
|
Dilluns 22
|
|||
18:00 - 19:00
|
CODORNIU
|
L'arquitectura del vi: 2 vins de Raimat, 2 de Scala Dei i 1 cava de Codorniu
|
|
19:00 - 20:00
|
SANT JOSEP VINS
|
"Sant Josep Vins: tast d'aproximació als vins de Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta)". Tast presentat i conduït per Jaume Martí
|
|
Dimarts 23
|
|||
17:00 - 18:00
|
MARTÍ SERDÀ & EL XITXAREL·LO
|
Tast de vins
|
|
18:00 - 19:00
|
MESTRES VINS DE CAVA
|
Els Cupatges de MESTRES. Descobreix els cupatges de MESTRES més gastronòmics, i aprèn a maridar-los amb formatges
|
|
19:00 - 20:00
|
JUVÉ & CAMPS
|
Juvé & Camps, caves i vins amb arrels
|
|
Dimecres 24
|
|||
13:00 - 14:00
|
DOS DÉUS VERMUT
|
Tast de vermuts
|
|
17:00 - 18:00
|
MAS IGNEUS - PRIORAT
|
Tast vertical de garnatxes i tast de vins collita 2014. Presentació de La Carinyena de Mas Igneus
|
|
18:00 - 19:00
|
DO CATALUNYA
|
Tast guiat de vins i raïms
|
|
19:00 - 20:00
|
MÉS QUE PARAULES
|
Tast de vins
|
|
SALA 2
|
|||
Dissabte 20
|
|||
13:30 - 14:30
|
FORMATGE BAUMA
|
Tast de vins amb formatges Bauma de Borredà
|
|
17:30 - 18:30
|
ALTA ALELLA - CAVA PRIVAT
|
Tast de vins en procés d'elaboració, de la collita actual 2014 d'Alta Alella
|
|
18:30 - 19:30
|
FORMATGERIA CASA MATEU i TROS DE SORT
|
Tast de vins amb formatges Casa Mateu de Surp+Tros de Sort
|
|
19:30 - 20:30
|
ESTONES
|
Garnatxa i samsó: zones, terrers i criances
|
|
Diumenge 21
|
|||
13:30 - 14:30
|
FORMATGES MAS EL GARET
|
Tast de vins amb formatges Mas El Garet de Tona
|
|
17:30 - 18:30
|
RIEDEL
|
Riedel Experience. Tast de copes Riedel
|
|
18:30 - 19:30
|
MOLÍ DE GER i FORMATGES CAMPS
|
Tast de vins amb formatges Molí de Ger i Formatges Camps del Palau d'Anglesola
|
|
19:30 - 20:30
|
DO CATALUNYA
|
Saps que a Catalunya fem vins des de fa més de 2.500 anys? Descobreix la DO CATALUNYA
|
|
Dilluns 22
|
|||
18:30 - 19:30
|
CAVES I VINS CANALS & MUNNÉ
|
Tast de caves amb Medalla d'Or
|
|
19:30 - 20:30
|
MAS BERTRAN
|
Presentació de vins
|
|
Dimarts 23
|
|||
17:30 - 18:30
|
DO PENEDÈS
|
Vins guanyadors concurs DO Penedès 2014
|
|
18:30 - 19:30
|
SUMARROCA
|
Tast de monovarietals
|
|
19:30 - 20:30
|
DO PLA DE BAGES
|
Tast de picapolls
|
|
Dimecres 24
|
|||
13:30 - 14:30
|
FORMATGERIA MAS ROVIRA
|
Tast de vins amb formatges Mas Rovira de Sora
|
|
17:30 - 18:30
|
FEDERACIÓ DE COOPERATIVES AGRÀRIES DE CATALUNYA
|
Tast de vins de Cooperativa
|
|
18:30 - 19:30
|
FORMATGERIES MONTBRÚ
|
Tast de vins amb formatges Montbrú de Moià
|
|
Empreses participants a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya:
Cellers
§ 1+1=3 I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ A.VILAMAJÓ - ECOLÒGIC LHEBLAN I DO PENEDÈS | DOCAVA
§ ABADAL I DO PLA DE BAGES
§ ALBET I NOYA I DO PENEDÈS
§ ALTA ALELLA - CAVA PRIVAT I DO ALELLA | DO CAVA
§ MAS IGNEUS I DOQ PRIORAT
§ AT Roca MONTSANT | DO PENEDÈS
§ BLANCHER CAPDEVILA PUJOL Caves i Vins I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ CAP DE RUC I DO MONTSANT
§ CAPITÀ VIDAL I DO PENEDÈS
§ CASTELL DEL REMEI I DO COSTERS DEL SEGRE
§ CÈRVOLES CELLER I DO COSTERS DEL SEGRE
§ CASTELL D'OR I DO CATALUNYA | DO CONCA DE BARBERÀ | DO MONTSANT | DO PENEDÈS | DOQ PRIORAT | DO TARRAGONA | DO CAVA
§ CAVA & HOTEL MASTINELL I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ CAVA MASPUJADÓ des de 1987 I DO CAVA
§ CAVES I VINS CANALS & MUNNÉ I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ CAVES MUSCÀNDIA I DO CAVA
§ CELLER BATEA I DO TERRA ALTA
§ CELLER CARLES ANDREU Vinya-Celler-Masia I DO CONCA DE BARBERÀ
§ CELLER DE CAPÇANES I DO MONTSANT
§ CELLER EL MASROIG I DO MONTSANT
§ CELLER LA VINYETA I DO EMPORDÀ
§ VINS DE PEDRA I DO CONCA DE BARBERÀ
§ CELLER MÉS QUE PARAULES I DO PLA DE BAGES
§ CELLER CLOS GALENA I DOQ PRIORAT
§ CELLER QUIM BATLLE I DO ALELLA
§ CELLERS CAROL VALLÈS I DO CAVA
§ CELLERS DOMENYS I DO CATALUNYA | DO CONCA DE BARBERÀ | DO PENEDÈS | DO CAVA
§ CELLERS ROSET I DO CATALUNYA | DO CONCA DE BARBERÀ
§ CELLERS UNIÓ I DO CATALUNYA | DO MONTSANT | DOQ PRIORAT |DO TARRAGONA | DOTERRA ALTA
§ CLOS-PONS I DO COSTERS DEL SEGRE
§ COVIDES Vinyes-Cellers I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ CRESTA ROSA & CRESTA AZUL I DO EMPORDÀ
§ DOS DEUS VERMUT I DOQ PRIORAT
§ EMPORDÀLIA I DO EMPORDÀ
§ ESTONES I DO MONTSANT
§ FREIXENET I DO CAVA
§ GRAMONA I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ JEAN LEON I DO PENEDÈS
§ JUVÉ & CAMPS I DO CAVA
§ "L'ANAGRAMA DE MAS BLANCH I JOVÉ" I DO COSTERS DEL SEGRE
§ LLOPART PENEDÈS | DOCAVA
§ MARCO ABELLA I DOQ PRIORAT
§ MARTÍ SERDÀ I DO CATALUNYA | DO PENEDÈS | DO CAVA
§ MAS BERTRAN I DO PENEDÈS
§ MAS RODÓ VITIVINÍCOLA I DO PENEDÈS
§ MASET DEL LLEÓ I DO CATALUNYA | DO PENEDÈS | DO CAVA
§ MESTRES vins de cava I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ ORIGAMI WINES I DO MONTSANT
§ CAVA BERDIÉ I DO MONTSANT | DO PENEDÈS | DO CAVA
§ ORIOL ROSSELL I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ PERELADA I DO EMPORDÀ
§ PINORD I DO CATALUNYA | DO PENEDÈS | DOQ PRIORAT | DO TERRA ALTA | DO CAVA
§ RAMÓN ROQUETA I DO CATALUNYA
§ ROVELLATS I DO PENEDÈS |DO CAVA
§ SANT JOSEP VINS I DO CATALUNYA | DO TERRA ALTA
§ SUMARROCA I DO PENEDÈS
§ SURIOL
§ TORELLÓ PENEDÈS |DO CAVA
§ TORRES I DO PENEDÈS
§ VALLFORMOSA GRUP I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ VERMUT MEDVSA - LA SECUITA I DO MONTSANT | DO TARRAGONA
§ VERMUT MIRÓ I DO TARRAGONA
§ VILARNAU I DO CAVA
§ VINS DE TALLER I DO CATALUNYA
§ VINS I CAVES NAVERAN I DO PENEDÈS | DO CAVA
§ VINS I CAVES PORTELL I DO CONCA DE BARBERÀ
§ VINS PADRÓ, SL I DO CATALUNYA | DO TARRAGONA
§ CELLERS ÀNGEL GUSTÀ I DO CAVA
§ MAS BONANS I DO PENEDÈS
§ CAVES CODORNIU I DO CAVA
§ CELLERS RAIMAT I DO COSTERS DEL SEGRE| DO CAVA
§ CELLERS SCALA DEI I DOQ PRIORAT
Alimentació
§ Embotits Artesans Gori | embotits | Sant Privat d’en Bas (Garrotxa)
§ Embotits Can Gaburra | embotits | La Pinya (Garrotxa)
§ Casanovas Cansaladers | embotits | Terrassa (Vallès Occidental)
§ Conservas Latorre | conserves de peix | Barcelona
§ Inalba, SL | coques de recapte | Balaguer (La Noguera)
§ Forn Franquesa | pa i coques | Perafita (Osona)
§ Formatgeria Mas Rovira | formatges artesans | Sora (Osona)
§ Formatgeries Montbrú | formatges artesans | Moià (Bages)
§ Formatges de Muntanyola | formatges artesans | Muntanyola (Osona)
§ Postres Mas Grau | formatges artesans | Sant Vicenç de Torelló (Osona)
§ Formatges Mas El Garet | formatges artesans | Tona (Osona)
§ Formatges Bauma | formatges artesans | Borredà (Berguedà)
§ Formatges Camps | formatges artesans | Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell)
§ Molí de Ger | formatges artesans | Ger (Cerdanya)
§ Serra del Tormo | formatges artesans | La Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre)
§ Tros de Sort | formatges artesans | Sort (Pallars Sobirà)
§ Casa Mateu | formatges artesans | Surp (Pallars Sobirà)
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.