moment de l'acte
moment de l'acte
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest migdia, l’acte de commemoració del centenari de la Cooperativa del Camp de Cervià de les Garrigues i Secció de Crèdit, SCCL.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció assenyalant que “avui posem en valor l’herència d’un grup d’agricultors que fa tot just cent anys iniciaven un projecte cooperatiu que es manté encara molt viu, i si es manté és gràcies a l’esforç de tots els diferents presidents de la cooperativa, però per sobre de tot, gràcies a l’esforç diari de tots els que esteu aquí i de les vostres famílies, a la continua adaptació a la realitat econòmica i productiva”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha recordat que, de fet, aquestes cooperatives van néixer com a resposta a una necessitat existent, facilitar la inversió tecnològica als molins d’oli privats, per a poder obtenir un producte amb més valor afegit; i –com ha afegit- “les coses no han canviat massa en 100 anys, la nostra necessitat és la mateixa, la contínua aposta per la innovació i la qualitat, així com la nostra voluntat: oferir un producte competitiu que tingui sortida al mercat”.
 
El conseller ha felicitat la cooperativa pel seu centenari i perquè “la il·lusió dels primers anys continua vivia, el soci continua veient la cooperativa com el seu company de treball ideal, que l’assessora, l’acompanya en la modernització, etcètera; i la comarca continua tenint la cooperativa com un dels grans elements dinamitzadors, i mútuament s’han anat transformant, passant dels cultius tradicionals a noves alternatives molt rendibles i ja perdudes a la comarca, com el safrà. En aquest sentit, també m’agradaria felicitar-vos per la vostra implicació en la creació de la cooperativa de Safrà de les Garrigues.  I precisament, aquesta mateixa setmana a l’Escola Agrària de les Borges Blanques hem plantat el safrà del camp experimental, un camp que ens ha permetre millorar els resultats a les nostres empreses no només per la transferència tecnològica de coneixements sinó també perquè forma alumnes coneixedors en la matèria”.  En aquesta línia, Josep Maria Pelegrí ha destacat la tasca de les Escoles Agràries al territori, el capital humà dels alumnes que en surten, i les seves feines que van més enllà de la formació.
 
Així, Pelegrí ha remarcat també la implicació de les Escoles agràries en projectes com l’ENPI, que “és una gran oportunitat per a promoure experiències lligades al producte i a la gastronomia (vi i oli),  i ara cal que s’hi afegeixin les cooperatives i altres empreses per a aprofitar el projecte, molt pensat per a les Garrigues, entre altres”; i el paper facilitador d’aquests centres formatius en el relleu generacional al camp.
 
El conseller ha assenyalat que “el Departament sempre ha volgut ser un company de viatge ajudant en tot allò que es pugui per a impulsar noves iniciatives, com ara el del conreu de l’ametlla, aprofitant l’experiència de l’IRTA en la finca de l’Escola, un conreu que actualment viu un moment dolç pels bons preus, i les noves varietats i tecnologies que incrementen substancialment els rendiments”.
 
Josep Maria Pelegrí ha instat la cooperativa a continuar apostant per diferenciar-se, per crear marca, per obrir-se al món, per innovar, per seguir mantenint la gran qualitat, i pels nous cultius com el safrà i l’ametlla; també a continuar apostant per unir-se i fer-se grans, per cooperar i establir sinèrgies amb altres cooperatives, per crear economies d’escala, per arribar allà on sols no es podria; a continuar mirant el futur amb valentia i amb emprenedoria, amb iniciativa i ganes de fer noves coses; i a continuar demostrant que el sector cooperatiu té força i és capaç de fer front als reptes del segle XXI, així com a “continuar creant les condicions per a què quan arribi el canal Segarra-Garrigues, aquest tingui uns fonaments sòlids per a esdevenir un gran revulsiu”.
 
Finalment, Pelegrí ha incidit en la ferma aposta del Departament per les cooperatives “per la seva capacitat per a compaginar la viabilitat econòmica i la responsabilitat social, i també ho fem perquè la història d’aquest país no es pot entendre sense els nostres pagesos, i la història dels nostres pagesos està estretament vinculada al món cooperatiu, així que enfortint aquestes, enfortim un sector bàsic per a l’economia catalana”.
 
Val a dir que la cooperativa de Cervià de les Garrigues aplega més de 500 socis, elabora unes 550 tones anuals d’oli d’oliva verge extra, i té un mercat consolidat a Catalunya i al sud de França.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

foto

foto
JPG | 474