Recol·lecció de bolets. Recomanacions per prevenir-ne les intoxicacions.
En els darrers temps una gran part de la població ha incorporat la pràctica d’anar a collir bolets al bosc com una activitat lúdica o d’oci familiar més. Sovint, però, el desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions, ja que a Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques de bolets algunes de les quals fins i tot són mortals.
 
Des de l’any 2010 fins al 2013 han estat notificats 27 brots d’intoxicació per bolets a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), amb un total de 82 persones afectades, 18 hospitalitzades i 2 defuncions. D’altra banda, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 141 persones per aquest motiu.
 
Per aquesta raó, l’ASPCAT insta la ciutadania, un any més, a collir només els bolets d’espècies comestibles ben conegudes i que presentin un bon estat de conservació. També s’ha de tenir en compte que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error en la seva identificació. En cas que es necessiti ajut, és aconsellable consultar un expert, més que guiar-se a través de fotografies i làmines. I, en cas de dubte, s’han de rebutjar sempre.
 
Igualment, l’ASPCAT recomana no collir aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials perquè poden acumular metalls pesants i altres components químics.
 
En cas de presentar símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits.