• Els dies 26, 27 i 28 de setembre s’organitzaran activitats a 237 municipis catalans 
  • L’any passat, 44.400 persones van participar a les Jornades a Catalunya 
 
Cultura
Un total de 237 municipis catalans oferiran 370 activitats en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) 2014, activitat impulsada a Catalunya pel Departament de Cultura, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. Les jornades tindran lloc els dies 26, 27 i 28 de setembre i inclouran un gran ventall de propostes per fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural, com ara itineraris, excursions, xerrades, concerts, visites dinamitzades, concursos de fotografia, rutes a peu o en bicicleta i tallers.
 
Les Jornades Europees del Patrimoni són l'esdeveniment cultural participatiu més important d'Europa. L’any 1991, quan el Consell d’Europa va crear aquesta iniciativa, Catalunya s’hi va afegir creant activitats pròpies. Actualment les jornades apleguen 20 milions de visitants a tot Europa repartits pels 50 països que formen part de la Convenció Cultural Europea.
 
Els palaus, els castells, els monestirs, les fàbriques i altres espais patrimonials obren les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i coneguin en profunditat el seu patrimoni cultural comú, la millor manera d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.
 
L’any passat, més de 44.400 persones van participar a Catalunya a les activitats programades a les JEP.
 
 
Activitats destacades a Catalunya
Entre les propostes d’enguany de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, destaca la inauguració d’espais patrimonials o l’accés a espais habitualment no visitables, com per exemple:
  • Agramunt: Inauguració i visita turística a la cisterna del convent.
  • Aiguafreda: Inauguració de l'Espai Patrimonial de la Cova-cripta d'Aiguafreda de dalt.
  • Barcelona: Visita guiada a l’edifici i les col·leccions del  Museu d'Arqueologia de Catalunya.
  • Calaf: Visita guiada al campanar de Calaf.
  • Girona: Un passeig per la història de Sant Pere de Galligants.
  • Girona: Presentació de les noves sales estables del Museu d'Història de Girona
  • Girona: Visita al taller de Restauració del Museu d'Art de Girona.
  • Matadepera: Ca l'Aldavert. Una mirada al Patrimoni
  • Sant Joan de les Abadesses: Visita guiada al monestir i vila històrica.
  • Terrassa: Entra per les Voltes i surt per la xemeneia. Visita guiada al Vapor Aymerich (MNACTEC).
  • Valldoreix: Visita guiada al centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
  • Vilanova i la Geltrú: La Vilanova dels Ibers vista pels arqueòlegs. Visita guiada a les ruïnes recuperades i restaurades.
  • Vilanova i la Geltrú: Visita guiada al dipòsit d'obres barroques del Museo del Prado.
 
Una novetat d’enguany és la participació per primera vegada a les JEP de la Fundació Miró amb l’activitat “La Fundació Joan Miró, un edifici Mediterrani” (visites comentades sobre l’arquitectura de l’edifici de l’arquitecte Josep Lluís Sert). La Fundació Catalunya-La Pedrera oferirà una activitat que descobreix un aspecte inèdit d’aquest edifici d’Antoni Gaudí, que consisteix en una conferència-visita a la residència consular argentina (1911-1919) i la decoració pictòrica desapareguda que va realitzar Aleix Clapés, autor de les pintures del vestíbul.
 
Amb motiu de l’Any Vinyoli, a Begur, organitzen la Ruta Joan Vinyoli, un recorregut pels indrets més emblemàtics relacionats amb l’estada del poeta a aquesta població 
 
El patrimoni català en xifres
Catalunya compta amb 29.462 monuments inventariats arreu del territori català. D’aquests monuments, 2.277 han estat declarats bé cultural d’interès nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya i n’hi ha 35 inscrits a la llista de patrimoni mundial de la Unesco.
 
A més, hi ha 13.995 jaciments arqueològics i paleontològics registrats, dels quals 200 han estat declarats BCIN.
 
 
 
Més informació