· Inclou un curs d’astronomia general, representacions teatrals, concerts musicals i observacions diürnes i nocturnes, entre altres
 
· Es tracta d’una de les iniciatives divulgatives compromeses en l’auditoria que li va permetre al Montsec obtenir la distinció de Destí Starlight
 
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), organitzarà el proper mes d’octubre el 1r Festival d'Astronomia del Montsec, que inclourà un ampli ventall d’activitats adreçades al públic general i als infants en què ciència, astronomia i turisme permetran als visitants gaudir del cel del Montsec. El festival tindrà lloc del 10 al 12 i del 16 al 19 d’octubre principalment a les instal·lacions del COU i també al Consell Comarcal de la Noguera.
 
Entre les activitats que inclou el programa, algunes gratuïtes i altres de pagament, els dies 10, 11 i 12 hi figura, el curs d’astronomia general “Un cop d’ull a l’Univers”, en què professors i investigadors d’universitats i centres de recerca catalans oferiran una introducció als aspectes més destacats de l'Astronomia i l'Astrofísica, combinant les sessions teòriques i pràctiques d'observació o les sessions de planetari a l'Ull del Montsec. S’hi tractarà, entre altres qüestions, dels trets bàsics del sistema solar, la vida de les estrelles, la Via Làctia i altres galàxies, exoplanetes, l’origen de l’Univers i instrumentació astronòmica bàsica.
 
Altres activitats programades són l’actuació de The Big Van Theory (monòlegs humorístics sobre ciència), el dia 16, al Consell Comarcal de la Noguera; la representació teatral “Galile@ (o quan la ciència passa pel tub)”, a càrrec de la Companyia TanTdeTeaTre, sota la direcció de Marcel·lí Borrell, els vespres del 17 i 18, al COU; el concert de música sota les estrelles “Un univers de música”, a càrrec de Xavier Monge Quartet (saxo alto, piano, contrabaix i bateria), el dia 18, al COU; o, al mateix dia i lloc, sessió d’experiments científics amb Dani Jiménez (Dinàmiks – Televisió de Catalunya). Durant tots els dies s’oferiran visites al COU, observacions astronòmiques diürnes i nocturnes i sessions del planetari “L’Ull del Montsec”.
 
Per a l'assistència a les activitats del festival dels dies 17 i/o 18, s'han organitzat estades-paquets turístics d'una i dos nits de durada que inclouen altres activitats al Montsec. Per a més informació i venda de tiquets es pot accedir als webs www.lleidaitu.com i www.catalunya.com La informació sobre inscripcions al curs i la venda d’entrades es pot trobar a www.parcastronòmic.cat
 
El diumenge 19 es faran una visita guiada a un celler artesanal d’Os de Balaguer, amb un passeig anecdòtic pel poble (president de Costa Rica, rebesàvia de Messi, sotinyes, fil·loxera i emigració), una visita al “Os Malignum Castrum (el Castell Inconquerible) i al Museu de Campanes de Catalunya.
 
Compliment de les recomanacions Starlight
 
En el transcurs de la presentació del festival, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, han explicat que la idea d’organitzar un festival d’astronomia al Montsec ja s’incloïa en l’auditoria que va permetre a la zona d’influència de la serralada assolir la distinció de Destí Starlight, concedida per aquesta fundació vinculada a la UNESCO. Es tracta d’una de les diverses iniciatives que el Montsec s’ha compromès a desenvolupar amb l’objectiu d'apropar al gran públic l’astronomia i el patrimoni natural i cultural del Montsec i de promoure el desenvolupament del turisme del coneixement.
 
La concessió del certificat de Destí Starlight, que s’estableix per un període de quatre anys, comporta un procés continu de millora pel que fa a la qualitat i coherència del producte turístic i també a la necessitat de preservar la qualitat dels cels nocturns i la protecció dels recursos associats. La seva vigència és revisable després d’una nova auditoria de comprovació de l’evolució de l’indret i del compliment de les recomanacions que la Fundació Starlight emet en l’informe de les auditories realitzades.
 
En l’organització del festival, que se celebrarà anualment, hi han col·laborat les institucions i entitats que formen part de la Comissió de Seguiment del Montsec.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la presentació del 1r Festival d'Astronomia del Montsec

Foto de la presentació del 1r Festival d'Astronomia del Montsec
JPG | 1391