• El conseller de Justícia presideix l’acte de celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries, en el trentè aniversari del traspàs de les competències en aquest àmbit
  • Gordó anuncia que “en les properes setmanes, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona signaran un protocol que farà possible posar en marxa el tancament de la Model a partir del primer trimestre de 2015”

 

  • Gordó agraeix, en el seu reconeixement a la labor de 52 professionals, entitats i col·lectius, que hagin fet possible desenvolupar “un model d’execució penal propi i una veritable estructura d’estat”
 
Departament Justícia
 
El Palau de la Generalitat ha acollit avui l’acte, amb motiu de la Diada de les Institucions Penitenciàries, en reconeixement als 30 anys transcorreguts des de l’assumpció de les competències en matèria d’execució penal. El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha presidit la celebració i ha valorat que la reclamació d’aquest traspàs va ser “una iniciativa d’una extraordinària dimensió política i social i d’afirmació de la voluntat d’autogovern”, alhora que ha posat en relleu que, avui dia, “el Govern entén l’àmbit penitenciari com una estructura d’estat”.
 
Germà Gordó ha recordat que els inicis, l’any 1984, van ser els d’un sistema amb “notables insuficiències”, fins que es va començar a establir un model propi de política penitenciària guiat per la funció social i educativa de la pena.
 
Els treballadors d’execució penal de Catalunya són la columna vertebral del nostre sistema, reconegut internacionalment; la columna vertebral de l'èxit de les polítiques penitenciàries a Catalunya al llarg dels 30 anys que fa que governem en aquesta matèria. En aquests anys hem crescut en infraestructures i treballadors, però, bàsicament, en una bona política penitenciària”, ha manifestat Germà Gordó.
 
El conseller Gordó també ha anunciat durant l’acte que “en les properes setmanes, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona signaran un protocol que farà possible posar en marxa el tancament de la Model a partir del primer trimestre de 2015”. En aquest sentit, el titular de Justícia ha destacat les darreres millores en matèria d’infraestructures: l’obertura del Centre Penitenciari Puig de les Basses, que substitueix les velles presons de Figueres i Girona, i l’entrada en funcionament del Centre Obert de Girona. Gordó ha assenyalat com un altre objectiu l’obertura del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona, Mas d’Enric, i especialment “la consecució d’una vella aspiració: el tancament de la centenària presó Model de Barcelona, que, en l’actualitat, allotja el nombre d’interns més baix dels darrers 20 anys”.
 
El titular de Justícia també s’ha referit al Codi penal vigent com “el més reformat de la història penal espanyola i europea i un exemple d’excessiu rigor punitiu”.
 
Finalment, Gordó ha lloat els esforços dels professionals “que fan possible que Catalunya tingui un model penitenciari propi, de referència, modern i en contínua evolució”, pel seu “compromís, implicació i dedicació”. El conseller ha remarcat també la contribució de les entitats del tercer sector i del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia per a la formació i la reinserció laboral de les persones privades de llibertat, que enguany fa 25 anys. En darrer terme, Germà Gordó ha destacat que “no ens hem allunyat mai del que ha de ser l'objectiu: la persona que ha tingut un fracàs. Un fracàs que no és només personal, sinó també de tota la societat. I com que el nostre objectiu és la reinserció social, laboral i personal, hem d'aconseguir entre tots que aquesta persona superi el fracàs. Aquesta és la política de la justícia social, la de la modernitat i la que tots vostès han fet possible”.
 
L’acte ha servit per oferir un reconeixement públic a 52 persones, entitats i col·lectius, que han rebut una distinció per la seva implicació, el seu compromís i la seva dedicació professional, tant des de dins del mateix sistema d’execució penal com des d’altres àmbits de l’Administració i del tercer sector social.
 
Els guardonats han estat 44 funcionaris del sistema d’execució penal català, per actuacions concretes o per la seva trajectòria professional. Així mateix s’ha premiat, a títol individual i col·lectiu, persones, institucions i entitats socials que presten la seva col·laboració desinteressada per afavorir els processos de reinserció social de persones sotmeses a mesures d’execució penal, tant adultes com menors.
 
A l’acte, presidit pel conseller de Justícia, hi han assistit també el secretari general, Enric Colet; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler; el director general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Quim Clavaguera, i la directora del CIRE, Bet Abad, entres altres autoritats.