La xarxa instal.lada en un camp de les Borges Blanques
La xarxa instal.lada en un camp de les Borges Blanques
Efectius del Cos d’Agents Rurals de les Garrigues del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van denunciar una persona mentre caçava furtivament ocells fent ús d’una xarxa japonesa.
 
En el transcurs d’un servei d’antifurtivisme d’ocells fringíl·lids, a finals dels mes d’agost, els Agents Rurals van localitzar una xarxa japonesa instal·lada enmig d’una finca a la partida dels “Ascanars”, al terme municipal de les Borges Blanques. Els Agents Rurals van identificar l’autor dels fets, un veí de Barcelona, quan manipulava la xarxa japonesa. El furtiu va ser denunciat per caçar amb arts prohibits i se li va comissar la xarxa, així com també dos reclams de cadernera (Carduelis carduelis) i de verdum (Carduelis chloris). Els animals van ser traslladats al Centre de Recuperació de Vallcalent de Lleida per a la seva recuperació i posterior retorn al medi natural. La ràpida detecció de la xarxa japonesa per part dels agents va impedir que caiguessin més exemplars d’ocells.
 
Les xarxes japoneses són un mètode massiu i no selectiu, són invisibles per als ocells, i n’és prohibida tant la tinença com la utilització. El fet d’usar-la pot arribar a constituir un delicte contra la fauna, i per la via administrativa constitueix una infracció greu de la Llei de Protecció dels Animals, sancionada amb multes de fins a 2.000 euros.
 
Aquesta no és l’única actuació d’antifurtivisme a les Garrigues d’aquest tipus, ja que el passat mes de juny ja es va denunciar un altre veí de Barcelona, en aquest cas al terme municipal de Cervià de les Garrigues, per caçar ocells fringíl·lids amb una xarxa abatible i fent ús d’un abeurador artificial. L’infractor havia caçat 4 caderneres i 6 verdums, que van ser traslladats al Centre de Recuperació.
 
La captura d’ocells fringíl·lids està prohibida des de l’any 2010. La tinença d’aquests ocells per a concursos de cant només és legal per a membre de societats ocellaire que puguin acreditar que participen en concursos, i amb la documentació que els ocells es van capturar abans del 2009, o si els ocells estan criats en captivitat.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

La xarxa instal.lada en un camp de les Borges Blanques

La xarxa instal.lada en un camp de les Borges Blanques
JPG | 2488

Punt de vigilància del furtiu per controlar les captures

Punt de vigilància del furtiu per controlar les captures
JPG | 2629