Els estudis científics demostren que aquestes opcions prevenen malalties com la diabetis, afeccions cardiovasculars i alguns tipus de càncer, entre d'altres
Les investigacions del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de la Generalitat de Catalunya demostren que la reducció dels viatges en cotxe pot produir beneficis de salut importants en termes de reducció de la mortalitat, especialment entre aquelles persones que opten per sistemes de transport actius (desplaçar-se en bicicleta o a peu). Segons un estudi publicat el 2013, la substitució del 40% dels viatges d'uns 6 quilòmetres en cotxe realitzats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per desplaçaments en transport públic i en bicicleta es traduiria en una reducció anual de 127 casos de diabetis, 45 de malalties cardiovasculars i 30 de demència, entre d'altres.
 
D'altra banda, un estudi fet públic aquest mes pel Centre per a la Recerca en Dieta i Activitat (CEDAR) de la Universitat britànica d’East Anglia apunta que les persones que van a la feina caminant o en bicicleta obtenen més benestar mental que les persones que s'hi desplacen en cotxe. L'informe destaca que la gent que deixa de conduir i comença a caminar o anar a treballar en bicicleta augmenta els nivells de benestar. L'estudi s’ha fet sobre una mostra de 18.000 alemanys d’entre 18 i 65 anys. Les dades recollides han abastat vessants múltiples de la salut psicològica, incloent-hi alteracions del son i sensacions d'insatisfacció i infelicitat.
 
Aquestes dades es fan públiques just quan Europa celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que a Catalunya coordina el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut col·labora activament en la celebració de la Setmana de la Mobilitat, ja que la promoció de la mobilitat segura, saludable i sostenible és una de les prioritats del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), aprovat pel Govern el passat mes de febrer.
 
Caminar, pujar escales, anar en bicicleta i utilitzar mitjans de transport alternatius als automòbils i les motocicletes amb motor d’explosió són formes efectives de millorar la salut i prevenir les lesions i les malalties que causen les col·lisions de vehicles i la contaminació atmosfèrica.
 
A més, aquestes són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l’activitat física moderada. S’ha demostrat que 30 minuts diaris d’activitat física s’associen a una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes. L’activitat física moderada ajuda a prevenir diversos trastorns (com la malaltia cardiovascular, l’obesitat, la diabetis, el càncer de colon i les malalties osteomusculars), té beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment i incrementa l’esperança de vida en gairebé quatre anys. Nombrosos estudis científics han mostrat els principals beneficis sobre la salut del fet de caminar:
  • Caminar més de 4 hores setmanals redueix l’hospitalització per malalties del cor.
  • La malaltia cardíaca es redueix a la meitat en els homes que caminen més de 2,4 km cada dia.
  • A les dones que caminen 4 hores a la setmana se’ls redueix un 35% el risc de patir una malaltia del cor.
  • Caminar diàriament i modificar l’alimentació ajuden a tractar més eficaçment la diabetis de tipus 2.
  • Caminar pot millorar l’autoestima i reduir els símptomes de la depressió i l’ansietat.
  • A les dones grans que caminen entre 1 i 1,25 hores a la setmana se’ls redueix un 18% el risc de patir càncer de mama.
  • Les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que caminen més redueixen a la meitat les visites als serveis d’urgències.
Per tal de donar testimoni del compromís de les administracions, serveis i professionals de la salut, diverses entitats* relacionades amb l’àmbit de la salut, la promoció de l’activitat física i la mobilitat s’han adherit a la Setmana de la Mobilitat 2014.
 
Més informació:
 
Missatges a Twitter: #mobilitat2014
 
*Societats científiques i col·legis professionals que s’han adherit a la Setmana de la Mobilitat 2014 o formen part de la seva comissió institucional: