• En concret, la facturació ha crescut un 23% i el nombre de treballadors un 12,6% respecte al 2012  
 
  • La Generalitat ha posat en marxa un pla de competitivitat per a 20 empreses d’inserció
 
  • Empresa i Ocupació destinarà enguany un total de 3,35 milions d’euros a la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió social a través d’empreses d’inserció

 

Les empreses d’inserció (EI) han tancat l’any 2013 amb una facturació de 34,9 milions d’euros i amb un total de 1.922 treballadors. Això suposa un increment de la facturació del 23% i del 12,6% pel que fa al nombre total d’empleats que han estat treballant a les empreses d’inserció aquest any, en relació a l’any 2012. Actualment a Catalunya hi ha 59 empreses que figuren inscrites com a empreses d’inserció en el registre de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

 
Pel que fa a les seves plantilles, de les 1.922 persones que han passat per alguna empresa d’inserció durant el 2013, 1.027 són d’inserció i 895 personal d’estructura. Cal destacar que de les persones en procés d’inserció que han finalitzat el seu itinerari en aquestes empreses, el 72% s’han inserit a l’empresa ordinària, el 22% a la pròpia empresa d’inserció formant part de l’estructura, i el 6% ha creat el seu propi lloc de treball. Es consideren treballadors d’inserció aquell col·lectiu de treballadors contractat que es troben en situació d’exclusió social o en greu risc d’arribar-hi i que tenen dificultats importants per a integrar-se en el mercat de treball ordinari.
 
Les empreses d’inserció són iniciatives de l’economia social que combinen la lògica empresarial amb estratègies que fan possible la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió i dificultats específiques per a la inserció en el mercat de treball; és a dir, són projectes que aconsegueixen una doble rendibilitat: econòmica i social. Són empreses de trànsit en el sentit que la seva voluntat és preparar les persones per a poder accedir al mercat laboral ordinari i, per tant, són una eina per a la inclusió social; per això tenen l’obligació de mantenir, en còmput anual, un percentatge d’entre el 30 i el 70% de treballadors d’inserció.
 
Per aconseguir el seu objecte social, aquestes empreses desenvolupen una activitat econòmica de producció de béns i de prestació de serveis en qualsevol sector del mercat, realitzant un treball productiu i participant regularment en les operacions del mercat, com qualsevol altra empresa. En aquest sentit, l’acompliment del seu objecte social necessita de la utilització i desenvolupament de les mateixes eines i tècniques de gestió que qualsevol altre empresa, i de la lluita per aconseguir mercat oferint productes i serveis de qualitat a un preu competitiu.
 
Pla de competitivitat per a 20 empreses d’inserció
 
Així, doncs, amb l’objectiu que les EI estiguin el millor posicionades possible, el Departament d’Empresa i Ocupació, en col·laboració amb la FEICAT (Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya), ha endegat un pla de competitivitat per a 20 empreses d’inserció per a aquest any 2014, que ha de tenir la seva continuïtat amb altres empreses l’any 2015. Aquesta iniciativa és el resultat d’un estudi que es va realitzar durant el darrer trimestre del 2013 en el marc del Pla de competitivitat del sector de les empreses d’inserció 2014-2015, on es van analitzar les oportunitats, fortaleses i possibles estratègies de futur per a aquestes empreses.
 
Les 20 empreses participants començaran amb un procés individualitzats d’anàlisi de la seva situació i diagnòstic estratègic, sempre tutoritzats per un consultor. En aquesta primera fase es tractarà que reflexionin sobre el seu model de negoci, quines eines i metodologies poden millorar la seva gestió econòmica i financera i definir un pla de creixement.
 
Per tal d’adequar el projecte a la realitat de cada empresa, la fase d’implantació del pla de creixement es pot enfocar als següents àmbits: millora de la gestió econòmica i financera; millora organitzativa i de gestió de persones; millora de l’activitat comercial; i millora de l’estratègia.
 
La Generalitat destinarà 3,35 milions d’euros
 
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha destinat enguany 2.734.607 euros al suport a la integració sociolaboral de persones en risc d’exclusió social a través d’empreses d’inserció i té previst ampliar aquesta dotació en unes setmanes per mantenir el nivell d’ajuts que es van atorgar el 2013, xifra que havia crescut un 34% respecte el que es va adjudicar el 2012 (2.483.747 €).
 
Aquests recursos que el Departament destina a ajuts a les empreses d’inserció són per a la realització d’accions que millorin l’ocupació i la inserció laboral dels col·lectius en risc o situació d’exclusió social; en concret, hi ha dos programes: suport al funcionament de les empreses d’inserció mitjançant la contractació d’un tècnic d’acompanyament a la inserció i/o a la producció; i els incentius a la contractació de persones en risc d’exclusió per part de les empreses d’inserció.