Un centenar de professionals dels sectors implicats en la cura i l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual exposen al llarg d’aquest matí diverses experiències i propostes per millorar els hàbits alimentaris i la nutrició d’aquestes persones. La trobada, organitzada pel Consorci Sant Gregori en col·laboració amb el Departament de Benestar Social i Família, reuneix personal d’àmbits com el sanitari, els serveis socials, l’ensenyament i l’atenció directa a les persones amb discapacitat intel·lectual.
 
Durant l’acte d’obertura de la trobada -la primera que es convoca exclusivament al voltant d’aquesta temàtica-, la consellera Neus Munté ha destacat que “la problemàtica relacionada amb una mala alimentació que afecta a tota la societat també ho fa, d’una manera ben específica per la seva situació particular, amb les persones amb discapacitat intel·lectual”.
 
Després de remarcar que aquestes persones “són un grup molt heterogeni i amb una amplíssima varietat de factors que afecten els seus hàbits alimentaris”, Munté ha demanat a totes les persones implicades en l’atenció a les persones amb discapacitat “un compromís ferm per no convertir la dieta d’aquestes persones en quelcom monòton, tant en qualitat com en quantitat, que comporti estats de desnutrició o sobrepès, la ingesta insuficient de determinats nutrients o el consum deficitari d’aigua”.
 
Munté ha afegit que és necessari “el compromís de tots per aconseguir promoure hàbits saludables entre les persones amb discapacitat intel·lectual. Hàbits que passen per la pràctica esportiva, l’activitat física però també, molt principalment, per una alimentació saludable i una dieta equilibrada”.
 
La consellera de Benestar Social i Família també ha apostat per “fomentar que l’assessorament nutricional i dietètic formi part del tractament integral de la discapacitat, tant en aquelles persones que pateixin alteracions nutricionals com en les que no”. Munté ha recordat que “aquesta mesura pot ajudar a les mateixes persones amb discapacitat intel·lectual, si el seu grau d’autonomia els ho permet, a ser les que controlin els seus problemes d’alimentació i coneguin quins aspectes els afavoreixen i quins no en funció de la discapacitat que presenten així com les malalties associades”.
 
En la mateixa línia d’afavorir una major educació i interès de les persones amb discapacitat per allò que mengen, la consellera ha apuntat altres possibilitats com “fomentar l’aprenentatge a fer la compra i a menjar de forma sana i equilibrada així com promoure la pràctica diària de l’exercici físic, sempre òbviament adaptada a les necessitats de cada persona”.
 
Finalment, la consellera Munté ha esperonat els participants en la Jornada a “reflexionar i fer una bona feina per poder oferir a les persones amb discapacitat intel·lectual una bona gestió de la nutrició, tant per prevenir com per tractar possibles problemes de salut relacionats amb l’alimentació”.
 
Treball compartit per millorar l’atenció a les persones amb discapacitat
 
La I Jornada sobre l’alimentació i la valoració nutricional en persones amb discapacitat intel·lectual permet intercanviar experiències –a través de taules rodones i tallers- en relació a l’alimentació de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, la idea d’agrupar tots els professionals implicats (metges, dietistes, educadors, cuidadors, cuiners, etc) ha de servir per millorar moltes actuacions, procediments i estratègies d’intervenció a partir d’un treball transversal entre tota aquells que tenen cura de les persones amb discapacitat, principalment dels professionals del Departament de Salut.
 
En aquest sentit, la jornada ha de permetre:
 
  • abordar l’atenció en l’alimentació i la nutrició des de diferents àmbits d’actuació
  • compartir els coneixements dels professionals experts que ens acompanyen; apropar i compartir experiències
  • promoure la millor pràctica i  la innovació per avançar en l’atenció
  • poder-nos plantejar reptes i millores
  • marcar un punt important en la promoció de la qualitat en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.
 
Per assolir-ho, la Jornada s’articula a l’entorn d’una conferència inaugural a càrrec del doctor Pablo Saez, pediatra de l’Hospital Doctor Trueta, sobre la relació entre l’alimentació i els problemes de salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta intervenció donarà pas a una taula rodona amb endocrinòlegs, dietistes i nutricionistes dels hospitals de Bellvitge i Doctor Trueta, on s’exposaran diversos aspectes relacionats amb la nutrició de les persones discapacitades.
 
Posteriorment, professionals experts en l’àmbit de l’alimentació treballaran  de manera pràctica els  mètodes de valoració nutricional, les estratègies en l’alimentació i l’adaptació de les dietes i de les textures en la disfàgia que pateixen algunes persones amb discapacitat, entre d’altres temes. La Jornada clourà amb la presentació de 6 experiències que diverses entitats que treballen en l’atenció i cura de les persones amb discapacitat intel·lectual.