El producte interior brut de Catalunya ha registrat un augment interanual de l’1,4% al segon trimestre del 2014, el resultat més positiu des del tercer trimestre del 2008. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el conjunt de l’economia catalana creix a causa de l’augment de la demanda interna (1,8%), ja que la contribució del saldo exterior ha estat negativa (-0,2 punts).
En aquest segon trimestre, la taxa interanual del PIB de Catalunya és superior a la d’Espanya i també al creixement mitjà del conjunt de la Unió Europea (UE-28), ambdós situats en un 1,2%.
En relació amb la taxa intertrimestral, a Catalunya la producció de béns i serveis ha augmentat un 0,6%, variació idèntica a l’espanyola. Com ja va succeir al primer trimestre, es tracta del major creixement observat des de finals de l’any 2010. Quant a l’agregat de la UE-28, el seu producte experimenta un augment intertrimestral del 0,2%.
La demanda interna continua amb el creixement iniciat el trimestre anterior (1,8% interanual), el primer des de mitjan 2008. Les causes són l’augment de la despesa en consum de les llars (2,2%), la despesa en consum de les administracions públiques (1,6%) i la formació bruta de capital (0,5%). El consum de les llars ja havia assolit una primera variació interanual positiva el darrer trimestre del 2013 (1,2%), que ara es consolida. El consum de les administracions públiques també mostra una evolució favorable, la primera des de finals del 2010.
L’aportació del sector exterior a l’economia catalana és negatiu, de -0,2 punts. El segon trimestre del 2014 les exportacions totals de béns i serveis han augmentat a una taxa interanual apreciable (3,5%), però les importacions han registrat un augment superior (9,2%), de forma que la contribució neta del sector exterior ha estat negativa.
L’anàlisi des de l’òptica de l’oferta mostra que en el segon trimestre del 2014 es produeix un creixement del sector serveis (2%), les branques industrials (1,5%) i l’agricultura (0,5%). La construcció se situa en una taxa negativa del -5,1%.
Calendari d’aplicació de la base comptable 2010 a les macromagnituds de l’economia catalana
A partir del setembre de 2014, la Unió Europea ha establert la implantació obligatòria del nou Sistema europeu de comptes (SEC 2010), que és el marc metodològic per elaborar les estimacions dels comptes nacionals a tots els països de la Unió Europea.
L’Idescat té previst implementar el SEC 2010 a les macromagnituds anuals i trimestrals de l’economia catalana, tan bon punt disposi del nou Marc Input-Output de Catalunya 2011, coincidint amb la difusió dels resultats del PIB del quart trimestre del 2014 i l’avanç de la comptabilitat anual de Catalunya. La difusió dels resultats s’anunciarà oportunament al Calendari de difusió de l’Idescat.
1