El Departament de Cultura ha presentat l’ ‘Informe Estratègic del sector del patrimoni a Catalunya: mapa i diagnòstic’, que caracteritza i dimensiona per primera vegada aquest sector a Catalunya
Portada
El Departament de Cultura ha presentat l’Informe Estratègic del sector del patrimoni a Catalunya: mapa i diagnòstic, que determina per primera vegada la rellevància econòmica i la dimensió del patrimoni cultural a Catalunya. D’acord amb l’estudi, el sector del patrimoni cultural genera una riquesa al país de 3.660 milions d’euros anuals.
 
L’estudi ha calculat aquest pes econòmic a través de l’anàlisi de quatre sectors relacionats amb el patrimoni cultural:
  • Gestors de patrimoni (museus, col·leccions, arxius, biblioteques, etc.), que compten amb un pressupost de 390,3 milions
  • Empreses especialitzades en patrimoni cultural (restauradors/conservadors, constructores especialitzades, empreses d’intervenció arqueològica, empreses de serveis culturals i de comunicació, etc.), que generen un volum de negoci de 211,4 milions
  • Indústria no especialitzada (serveis de neteja, seguretat, assegurances, etc.), que rep una despesa de 32,2 milions del sector del patrimoni
  • Sectors amb impacte indirecte- turisme (allotjament, transport, restauració, etc.), amb una despesa provinent del turista amb motivació patrimonial de 3.026 milions.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que amb aquest informe “hem intentat descriure quin és el mapa i el valor global del sector patrimonial perquè ens sembla que és la manera de fer entendre a tothom la importància que té aquest patrimoni”. L’estudi, segons el conseller, contribueix a remarcar la “importància del patrimoni no només des del punt de vista cultural, que és evident, del que significa per la identitat local i col·lectiva, sinó en també termes econòmics, de llocs de treball. Són més de 8.000 persones que treballen en l’àmbit del patrimoni a Catalunya”.
 
El conseller Mascarell ha afirmat que “tot el que dediquem al patrimoni és una inversió, perquè té un gran rendiment. Tot el que hi destinem, ens retorna en forma de coneixement, de visites, de turisme i fins i tot d’una idea de país. Cal continuar invertint en el nostre patrimoni perquè, ben conservat, amb inversions correctes, s’acaba convertint en un dels grans actius. Per exemple, en atracció turística, i al voltant de l’atracció turística hi ha negocis com l’hostaleria, la restauració i altres."
 
La presentació d’aquest informe s’inclou en el marc de les mesures preses en els darrers anys per tal de dinamitzar el patrimoni català: creació de l'Agència de Patrimoni, renovació dels equips directius dels equipaments o aprovació dels contracte-programes de cada un d'ells.

El Mapa presentat avui ha de donar pas a un seguit d'iniciatives per a posar en valor el patrimoni un cop conegudes les seves magnituds principals, iniciatives en què ja s'ha començat a treballar, com la redaccio d'una nova llei del patrimoni, la creació del Pla de Patrimoni 2015-2020 o el desplegament de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier: "Informe estratègic del sector del patrimoni a Catalunya: mapa i diagnòstic"

Dossier: "Informe estratègic del sector del patrimoni a Catalunya: mapa i diagnòstic"
PDF | 1491